6 Алтернативни версии на Спайдър-Мен

6 Алтернативни версии на Спайдър-Мен

01/07/2017 0 By kiril dimanov

Кой не знае Спайдър-Мен, кой не е чувал за него? Едва ли има човек, който не би разпознал един от най-популярните герои на Марвел, само по вида на костюма му или логото му на паяк. А с предстоящия филм “Spider-Man: Homecoming”  Питър Паркър ще получи нов шанс за изява на големия екран.

Днес обаче ще надникнем зад кулисите на различните алтернативни версии на Спайдър-Мен, които са повече от 60, особено след създаването на Spiderverse в комиксите. Мисля, че няма нужда да ви казвам, че няма да си говорим за всичките 60+ версии, освен ако не желаете да четете статия от  100-200 страници! 😉  Днес ще ви покажа моите лични 6 любими алтернативни версии и, тъй като са си мой субективен избор, няма нужда да пишете после „Ама пропуснал си този и онзи” или „ Ама как може да харесваш тази версия”. Вместо това обаче очаквам вие да ми споделите вашите алтернативни любимци! Едно малко уточнение – това ще са алтернативни версии, които НЕ са част от основната вселена на Марвел или Земя 616 и за това няма да видите Superior Spider-Man или Scarlet Spider например. За тях ще си говорим в други статии, тъй като и те са ми любимци. Тези 6 версии тук са част от други вселени, защото ми се стори малко по-интересно  да излезем от рамките на Земя 616. Време е да започнем с…

Honorable mention – Ultimate Spider-man! Важно е да го спомена, защото този комикс продължи да излиза почти 10 години(от 2000 до 2009), давайки една нова вселена на читателите – “The Ultimate Universe”. Тази вселена представи много нови версии на любими герои за тогавашното ново поколение като успя да заплени и заклетите стари фенове, особено с  версията на Питър Паркър. Комиксите дори излизаха на българския пазар, издавани от Глоб Трейд и изкараха зашеметяващите 29 броя, което  си е рекорд  за нашата държава. В тази версия Питър се бори с познати стари врагове, но с променени истории и външен вид. Той самият тук отново се връща към класическите си корени на тийнейджър, който се опитва да блансира между тежкия живот в гимназията, работата си като уеб дизайнер (не фотограф) за Дейли Бюгъл и супергеройството. За жалост, като на всеки истински герой, на Питър му се налага да направи огромна саможертва един ден – да даде живота си в битка срещу ultimate версията на Green Goblin! Това обаче води до появата на един нов, различен  Спайдър-Мен , а имено…

6.Майълс Моралес – дързък и непредвиден ход от страна на Брайън Майкъл Бендис, който създаде и написа историите за Ultimate Spider-Man ! Да убие Паркър и от тази вселена и да го замени с 13 годишния Майълс! Никой не го очакваше, но и повечето хора нямаха нищо против, тъй като това все пак бе друга вселена.  Майълс представлява експеримент от страна на Бендис, опит за нов, модерен  подход към класическия персонаж, различен като характер от Питър, но със същите идеали и разбирания. Да, Майълс Моралес е полу-чернокож, полу-латино американец, но по онова време той бе нещо много повече от жалките опити за политкоректност от страна на Марвел днес. Всъщност, той въобще не е това! След като получава силите си (пак от ухапване от модифициран паяк) Майълс няма желание да бъде герой в началото. Бавно и сигурно неговата арка ни показва що за човек  е той и как след смъртта на Питър, той осузнава, че с голямата сила идва и голяма отговорност. Вдъхновен от саможертвата на един истински герой, Майълс ни показва как постепенно самият той  се превръща в повече от достоен Ultimate Spider-Man. Фен отликът към него е толкова голям, че Майълс е прехвърлен по-късно в основната вселена на Марвел като още един Спайди и там вече малко се губи като персонаж. Знам, че казах без версии от Земя 616, но го включвам защото корените му  са в Ultimate вселената и защото той е доказателтво, че можеш да направиш различен герой, който достойно  да поеме титлата!

5.Питър Паркър/Спайдър-мен от Земя 2301 – или известна като Mangaverse. Това е алтернативна вселена, където всички герои са нарисувани в манга стил. Тукашният Спайдър-мен/Питър Паркър е последният член на нинджа клан на име The Spider Clan (че как иначе), който е посветен  в изкуството на нинджите от своя сенсей, Чичо Бен (не се бъзикам!). Бен е убит от Венъм, който тук е служител на Кингпин и Питър започва тайно да тренира, за да стане достатъчно умел и силен за да си отмъсти! По време на първите си приключения Спайди от Мангавселената среща кибернетична версия на Black Cat както и симбиота Венъм. Този Венъм обаче не е онзи убил чичо му (и негов сенсей), а  мистично създание, идващо от зъл нинджа клан, който пък враждува с клана на Питър. По-късно Манга Спайди напълно неочаквано развива способността да изстрелва паяжини, което го шокира.  Тук си го има и любовния триъгълник между него, Black Cat и Мери Джейн Уотсън, като и тримата са в тийнеджърските си години. Какво да ви кажа, обичам нинджи и манга и тази версия ме спечели с това! Това си е нинджа Спайди, по дяволите! 😉

4.The Spider от Земя 311 – какво би  станало ако любимите ни Марвел герои живеят векове назад в миналото? Историите от Земя 311 ви дават отговор, като поставят тези версии на героите в ерата на Кралица Елизабет. След като мистериозна промяна във времето кара всички да смятат, че наближава апокалипсис, Кралица Елизабет възлага задача на лидера на тайните и служби Сър Никълъс Фюри – да открие какво всъщност се случва. Фюри поема разследването заедно със своя верен асистент Peter Parquagh (не съм сигурен как точно трябва да се произнася, но е ясно кой е).  Тук Питър не се превръща в Спайди веднага,  а вместо това по време на оригиналните 8 броя той постоянно попада в комедийни ситуации с екзотични паяци, предвещавайки неизбежната трансформация. Ухапването от паяк и получаването на силите най-накрая се случва и Питър надява маска и приема името „The Spider” като в продължението на историята от 2005 той вече е истински герой.  Оригиналната поредица от 2003та е сред най-успешните комикси тогава, а това хич не е учудващо, имайки предвид, че автор е не кой да е, ами самият Нийл Гайман! Мисля, че това ви казва достатъчно!

3.Spider- Ham/Питър Поркър от Земя 8311 – в тази вселена, населявана от шантави антропоморфни животни, Питър е обикновен паяк , който си живее тихо и кротко в мазето на ексцентричната изобретателка Мей Поркър (името си подксазва, че тя е прасе).  Един ден Мей изобретява атомен сешоар, който няма търпение да тества. Мей без да иска облъчва себе си с атомната сила на сешоара и  ухапва Питър, който се превръща в прасе точно като Мей! Обърканият Питър бяга от къщата, но открива, че е запазил всичките си пасешки способности, въпреки че сега е прасе. И така Питър решава да използва силите си като Spider-Ham, за да се бори срещу злодеи като Raven The Huntеr и Ducktor Doom! Първоначално  замислен като пародия, Питър Поркер бързо печели сърцата на феновете и дори участва в комикс арката за Spider-Verse!

2.Spider-Man 2099/ Мигел О’Хара от Земя 6375 – Мигел О’Хара  е учен, занимаващ се с генетика и работи за Alchemex Corporation, една от многото мега-корпорации, управляващи Земя 6375. Мигел получава задачата да създаде нещо като нов вид супер войници за Alchemex Corporation на име„Corporate Raiders.“ О’Хара се вдъхновява за работата си по проекта от запазени досиета за Питър Паркър от неговата Земя, известен единствено като Спайдър-Мен. Идеалите на героя допадат много на Мигел и той се надява да създаде човек с подобни сили. Но след като човекът, върху когото се провеждат опитите загива, Мигел съобщава на шефа си, че желае да се оттегли от Alchemex. Вместо това, обаче шефът му го подлъгва да вземе наркотик на име Rapture, който се свързва генетично със „жертвата” си и е произвеждан и разпространяван единствено от  Alchemex, принуждавайки Мигел да продължи да работи  за тях. Мигел обаче не се оставя лесно и решава да използва своите машини, създадени за експеримента, за да прочисти ДНК-то си от наркотика. За нещастие (или не) машините са саботирани и ДНК-то му се смесва с това на паяк.  Мигел оцелява, но осъзнава, че има паешки сили. Така той решава да използва новите си сили, за да се бори срещу всички зли корпорации, прояждащи света му, и да се превърне в герой като своя идол Спайдър-Мен. Така се ражда Spider-Man 2099! Историите с Мигел са чудесна комбинация между киберпънк и супер герои, които не бива да пропускате!

И номер едно е…

1.Spider-Man Noir от Земя 90214 – колкото съм фен на киперпънка, толкова съм и на ноар стила! В тази ноар вселена героите ни се подвизават в 20те и 30те години на 20ти век. Тук Питър Паркър е отгледан от чичо Бен и леля Мей по време на Голямата Депресия и е възпитан от тях винаги да се изправя пред несправедливостта. Чичо му Бен е активист, който организира стачки в името на работници, с които се отнасят зле и несправедливо. Това обаче не се харесва на известен ню йоркски бизнесмен (чието име ще запазя в тайна за да няма спойлери), тъй като пречи на сделките му и Бен намира смъртта си.  В опит да накаже виновниците Питър започва работа като журналист, който разлседва всякакви мръсни сделки из Ню Йорк.  След като получава информация за откраднати антики, Питър отива в склада, където трябва да ги доставят. Там, от една счупена статуя изскачат рояк паяци, а един от тях го ухапва. Питър припада и сънува тайствен Бог Паяк. След като се събужда, Паркър открива, че се е сдобил с паешки сили и поема по пътя на супер герой, който се бори срещу престъпността в Ню Йорк.  В тази версия Питър носи изцяло черен костюм, направен от старата униформа на чичо му Бен от Първата Световна война, и не се колебае да използва огнестрелни оръжия! Spider-Man Noir определено е по мрачен вариант на познатата ни история за Спайди, която трябва да прочетете, ако сте фен на ноар стила.

С това статията приключва. Надявам се да ви е било забавно. Версиите са толкова много, че е трудно човек  да се спре само на няколко, но както казах с удоволствие ще прочета в коментарите  кои са вашите любими алтернативни версии на Спайдър-Мен! До нови срещи!