Метали в комиксите: Адамантиум

Метали в комиксите: Адамантиум

17/04/2017 0 By kiril dimanov

Науката винаги е била неизменна част от комиксите. Дори най-нереалистичното изобретение или получаване на сили е обвързано с реалната наука. От гама-радиация, през генетични мутации, та чак до откриване на нови химични елементи, сплави и метали. Днес ще си поговорим точно за един такъв метал, създаден от научния свят на комиксите: Адамантиум, неразрушимият метал, който обвива скелета и ноктите на Wolverine… но той далеч не е единственият, който използва тази чудодейна сплав! Какво всъщност е адамантиум и от къде се е взел? Нека разберем!

Адамантиумът е създаден от писателя Рой Томас и художниците Барри Уиндзор-Смит и Сид Шорс и се появява за пръв път в “Avengers” #66 oт 1969та година. Там металът е представен като част от външната покривка на Ултрон.  Зад названието адамантиум стои английското прилагателно „adamant”, което се използва за качество, когато нещо е твърдо колкото диамант и по-скоро, за да опише непоклатима позиция, убеждение или решение у човек. А кой обаче е създал този неразрушим метал в комисите?

Връщаме се по времето на Втората Световна война, когато известният (в комисите) металург Д-р Майрън Маклейн е назначен от Американскто правителство на чело на изследователска програма. Вдъхновен от легендата за древногръцкия полу-бог Херкулес (той е и герой в комисите на Марвел) и неговия боздуган, изграден от неразрушим метал на име Адамантин, Маклейн се опитва да създаде точно толкова неразрушима сплав в помощ на Американската армия. По време на поредната работна нощ, Маклейн заспива в лаборатироята си, а металите, с които работи през това време някак си се свързват заедно… защото – комикс наука! 😉 Полученият резултат е комбинация от стомана, Вибраниум (друг метал от Марвел вселената) и неизвестен катализатор и се нарича Прото-Адамантиум. За жалост, Маклейн така и не успява да разбере какви са точните съставки и пропорциите им и не може да пресъздаде процеса наново. Единствената създадена мостра от сплавтта е използвана за изработването на щита на Капитан Америка.

Маклейн обаче не спира с опитите и по време на един от тях, в който изключва употребата на Вибраниум, успява да създаде Истински Адамантиум (True Adamantium) – метал здрав почти колкото щита на Кап! Това е и по-известният за нас метал, който си знаем като Адамантиум. Той е почти толкова здрав и неразрушим, колкто и Прото-Адамантиум, но за разлика от него може да бъде възпроизвеждан, тъй като формулата е известна. Въпреки това производството му е адски трудно и скъпо, поради което различни учени откриват по-евтини начини да го направят, но това, както се сещате, е за сметка на качеството. Ментето не може да се мери с оригинала! Тази евтина имитация се нарича Вторичен Адамантиум (Secondary Adamantium), но сега няма да се концнетрираме върху нея.

Както вече споменах, производството на Адамантиум е изключително скъпа и трудна процедура – съставките, необходими за първоначалната смес, са строго секретна правителствена тайна. Осем минути, след като съставките се смесят, Адамантиумът може да бъде моделиран и обработван, но само ако се държи на температура от 1500 градуса по Фаренхайт. Молекулярната му структура е крайно устойчива, което не позволява Адамантимума да бъде обработван за по-дълго, дори ако температурата остане достатъчно висока, за да го държи в течна форма. Осем минути и това е! Вече втвърденият Адамантиум може да бъде променян само след преустройване на клетъчната му структура. В случай, че придобие достатъчно маса, Адамантиумът може да устои на директен удар от ядрено оръжие или от най-силния свърхчовек на света. И не, Адамантиум не може да пробие Адамантуим, каквото и да ни показват във филмите за X-Men! 😉

Вече споменах и няколко от видовете Адамантиум, като Прото и Вторичния Адамантиум, но те далеч не са единствените. Сега обаче трябва да обърнем внимание само на още един и това е Бета Адамантиум. Той е тясно свързан със скелта на Wolverine. Японският учен Лорд Dark Wind(Кенджи Ояма) e първият човек, който предлага процедурата за сливане на скелет с Адмантиум. Тази негова теория е изпробвана върху Логан, като той оцелява само, благодарение на мутантските си регенеративни способности. Те също така причиняват и молекулярна промяна в метала, като го превръщат в напълно нов метал – Бета Адамантиум. Той функционира точно като Адамантиум, но не спира биологическите процеси на костите.

Лорд Dark Wind пък лично провежда подобна процедура върху Булзай, като заменя част от костите му с адамантиеви. Сред други „носители” на Адамнтиум в тялото си се отличават: Sabretooth, който се сдобива(но не за постоянно) със скелет и нокти след същата процедура като Логан; Доналд Пиърс, който пък използва метала, за да построи на ново кибернетичното си тяло; Lady DeathStrike, дъщерята на Dark Wind, която също има Адамантиум в ноктите и скелета си; X23, чийто нокти са обвити в неразрушимия метал; Гамбит – неговата позната телескопична тояга е изработена от Адамантиум. Както и още много други!

Съществуват, разбира се, и много други метали, произлезли от Адамантиума, но за тях ще си поговорим друг път – трябваше все пак  да започнем с най-здравия! 🙂

Сещате ли  се за други такива метали или вариации на Адамантуим? А за други герои или злодеи, които го ползват? Пишете ни  в коментарите, а междувременно – до нови срещи!