Няколко любопитни факти за Guardians of the Galaxy

Няколко любопитни факти за Guardians of the Galaxy

27/05/2017 0 By kiril dimanov

С първия филм “Guardians of the Galaxy” Марвел успяха да направят известни едни от най-малко популярните си герои. Само най-вманиачените комикс фенове знаехме кои са те, а за обикновения кино зрител говорещата миеща мечка и дървото изглеждаха странно и го караха да се почесва несигурно по главата.  Сега обаче ситуацията е напълно различна, а с излизането на „Guardians of the Galaxy Vol.2” Питър Куил и компания затвърдиха мястото в сърцата на всички ни!

Както често се случва обаче филмовите версии са коренно различни от комиксовите и днес ще погледнем някои малко известни факти за Пазителите на Галактиката в комиксите, специално за най-любопитните!  Дръжте се, минаваме на хипер скорост! 😉

1.Истинският баща на Стар Лорд не е Его, Живата Планета. Така, тук ще ви се завърти главата малко (а сме едва в началото), но имаме цели две истории. Оригинално в комиксите Питър Куил е заченат в момент, в който планентите се подреждат по определен начин… тоест нещо като непорочно зачатие. Предполагам, че Меркурий е бил ретрограден, както е модрено да се казва сега. Майката на Питър, Мередит е била женена по това време, но съпругът й напълно логично не вижда прилика между себе си и „космическото бебе”, смятайки, че жена му му е изневерила. Мъжът се опитва да убие бебето Питър, но като по поръчка получава инфаркт точно в този момент.

Не е никак чудно, че няколко години по-късно Марвел правят “retcon” (промяна и/или доразвитие на историята на определен персонаж), в опит историята на Куил да изглежда по-приемлива. И така според новата история баща на Стар Лорд става извънземен на име J’Son или по-известен още като  „Jason of Spartax„, владетел на империята, наречена Spartoi. По време на полет обратно към родната си планета, корабът на J’Son се разбива на Земята, където по-късно е намерен от Мередит Куил и както се случва в приказките (или комиксите) двамата се влюбват и започват връзка. Не щеш ли обаче на J’Son се налага да се завърне в империята си, за да води война за нея. За да спести на Мередит мъката от заминаването си, той изтрива спомените й за него и заминава без да знае, че тя вече е бременна от него. И така се ражда Питър Куил, а  „Jason of Spartax“ е истинският му баща!

2.Грут е можел да говори. Не само това, ами и е изговарял основно заплахи срещу човечеството, защото оригинално е бил един от онези извънземни злодеи, които през 60те години са се отбивали на Земята, за да се закачат с нас. В първата си поява в комикса “Tales to Astonish #13”, Грут пристига на Земята, крещейки наляво-надясно, че е владетелят на Планета X и че възнамерява да отмъкне малък град към планетата си, за да го изучава. Превръща цяла гора в своя армия, с чиято помощ смята да повдигне града в космоса (не го е дообмислил, май), но спасението пристига в лицето на доктор Лесли Еванс. Той се промъква зад Грут и изсипва върху него специално отгледани термити, които… е, сещате се. И чак през 2006та Марвел отварят сандъка със забравени творения и дават втори шанс на Грут, като този път го превръщат в героя, който познаваме днес. И добре че. Трябва обаче да отбележа и факта, че дори в новото си появяване от 2006та, Грут все още е можел  да говори нормално. Едва по-късно от Марвел решават да му дадат единствената реплика, която знаем и днес – “I’m Groot”.

3.Дракс е бил… брокер на невдижими имущества. Мда, същият този искрен, забавен, но и опасен Дракс изгубил дъщеря си и жена си от ръцете на Ронан Обвинителя. Е, в комиксите те са убити лично от Танос, а пък Дракс не е извънземен от друга планета. Вместо това преди да го сполети трагедията, той е бил Артър Дъглас, брокер на недвижими имоти, чието хоби е да свири на саксофон (няма ли да е супер, ако в третия филм Батиста намери саксофон от някъде?) и е водил съвсем нормален живот. За жалост, докато един ден Артър пътува със семейството си през пустинята, колата им е нападната от кораба на Танос, който по това време е на разузнавателна мисия на Земята и не може да позволи на никой да го забележи. Цялото семйство  загива (е, добре де, по-късно става ясно, че дъщерята на Артър е жива, но друг път за това), но Артър Дъглас получава втори шанс.  Бащата на Танос, Ментор и богът-титан Кронос залавят духа му и го поставят в ново могъщо тяло като така се ражда Drax The Destroyer – герой, чиято единствена цел е да убие Танос! Даже и успява да го направи веднъж, но Танос не остава мъртъв за дълго. Самият Дракс също е загивал много пъти, опитвайки се да изпълни мисията си. И тук, както и при Грут, по-позната ни версия на Дракс се появява през 2006та в мини-сериите „Annihilation“.

4.Rocket Racoon е работил в дом за душевно болни. Оригинално Rocket е едно от многото генетично променени животни, които работят в галактически дом за душевно болни, създаден от извънземни на територията на цяла планета , естествено с изследователска цел. Тъй като скоро средствата за поддръжката му секват, извънземните са принудени да го напуснат и оставят на свое място роботи, които да продължат да се грижат за всички пациенти. Роботите пък смятали, че пациентите имат нужда от по-добра компания за това генетично модифицирали всички обикновени животни, докарани (незнайно как) от Земята от гореспоменатите извънземни. Rocket Racoon бил едно от тези земни животни. След всякакви налудничави случки, в които няма да задълбавам, че локума ще стане дълъг, пациентите са излекувани, а Rocket най-сетне може да потегли на пътешествие, за да опознае вселената и космоса.

5.Оригиналните членове на екипа са герои от 31ви век. На страницата ни във Фейсбук вече си говорихме за оригиналните членове на екипа, идващи от това време, но от алтернативна вселена на Марвел, наречена Земя-691. А самите членове са били цветиста група, състояща се от астронавта Ванс Астро, Мартинекс – кристален извънземен, човек живеещ на Юпитер на име Чарли-27 и нашия синокож познайник с перка на главата Йонду Удонта. Интерсното обаче тук е, че Пазителите се събират, за да се борят срещу извънземната раса “The Badoon”, превзела по-голямата част от галактиката и унищожила една значително голяма част от хората.  Оригиналният екип понякога е призовавал на помощ герои от основната вселена на Марвел като Капитан Америка и дори са пътували назад във времето чак до 20век, за да получат информация за по-ранен опит за нашествие на “The Badoon”. Не е нужно да ви казвам, че правейки това нашите герои напълно скапват времвата линия в стил Бари Алън! Например точно тогава Ванс Астро, който оригинално идва от 20век, среща по младата си версия като така събужда суперсилите си по-рано, което от своя страна го превръща в напълно различен супер герой! Къде е Doctor Who, когато се случват подобни неща? 😉

6.Пазителите се сдобиват със свой собствен комикс чак след 21 години. Кой би повярвял, предвид сегашната им популярност, нали? Оригиналният екип, за който ви разказах по-горе, се появява за първи път през 1969та, но въпреки това първият официален “Guardians of the Galaxy” комикс се появява през 1990та. За жалост изкарва само 62 броя, преди  да бъде спрян. Втората поредица “Guardians of the Galaxy” с екип, близък като състав с този във филмите, дебютира през 2008ма, като този път екипът действа в 21ви век и е част от основната вселена на Марвел, известна още като Земя-616, за разлика от оригиналния екип от Земя- 691.

Това са само част от още много, много интересни и шантави факти, промени и разлики от шарената вселена на “Guardians of the Galaxy”.  Както винаги се надявам, че ви е било интересно.

Споделете ни кой факт ви се струва най-странен, забавен, логичен, глупав или каквото се сетите, както и още неща за Пазителите, които вие знаете! До следващия път!