Няколко подходящи за Halloween хорър комикси

Няколко подходящи за Halloween хорър комикси

30/10/2017 0 By kiril dimanov

Хелоуин.  Денят, в който някои надяват страховити костюми, други се натъпкват до полуда със захар, а трети правят и двете.  Естествено моментът е и напълно подходящ да загасите лампите и да си пуснете добър хорър, от който да потънете в настроението на празника. Има и друг вариант – да прочетете и някоя страховита история, която да ви докарва кошмари поне една седмица след това. Ако това ви устройва, то тогава ето моите предложения за няколко страшни, изкарващи всички ангели комикс истории, подходящи  за Хелоуин !

The Marquis – какво би станало, ако Зоро имаше шесто чувство, което да използва в борбата със свръхестесвени гадове? The Marquis на писателя Гай Дейвис ви предоставя отговора. Vol de Galle е бивш инквизитор, надарен със способността да вижда и разпознава всички демони, дяволи и друг вид сган, която броди из измисления град Venisalle, поставен в Ерата на Кралица Елизабет. Vol de Galle знае колко от тварите са маскирани като хора и живеят в града, заемайки различни позиции във висшето общество. И какъв по-добър начин да се отърве от тях от това да ги гони със сабя и картечни пистолети (които изглеждат страхотно) в ръка? Едно чудесно хорър-ноар приключение, а артът му е както детайлен, така и на моменти всяващ страх, което  си е важно за подобни истории. Ако сте фенове и на Хелбой, това е още по-добро заглавие, с което  да се поплашите за празника.

Започнахме леко, но сега отиваме към…

Harrow County – хорър история писана от Кълън Бън и рисувана от Тайлър Крук. Те ще ви срещнат с Еми, момиче, което дълбоко в себе си винаги е знаело, че горите около дома й са пълни с духове и чудовища. Но в навечерието на 18ят си рожден ден, Еми разбира и още нещо – тя е свързана по някакъв невъобразим  начин с тези създания и със земята около нея. Целият добре описан ужас, който следва е поднесен майсторски от Бън, а артът на Крук ни потапя още по-дълбоко със своите тежки мастила и топли цветове. Въпреки, че фигурите са млако стилизирани, ужасът никак не губи от това. Пригответе се да видите гротескни създания, сякаш изплували от ума на Майкъл Кроненбърг (той би се гордял, ако види този комикс) и случки, от които ще си глътненте езика.

Ако все още не сте изплашили, продължаваме с…

Colder – малко комикси могат да се сравняват с този, що се отнася до хорър и чисто зло. Първо, историята блести със злодея си Nimble Jack, който едновремено зловещ и чаровен, както трябва да е всеки добре написан злодей. Второ, самата история е посветена на лудостта и през цялото време ще си играе с вашия разсъдък. Главният герой е Деклан Томас, а неговата телесна температура спада. Той никога не се разболява и не усеща болка. Деклан е бивш пациент на дом за душевноболни, унищожен по  време на пожар, и притежава способността да навлиза в лудостта на хората и понякога да я излекува. Деклан се нядява, че някой ден ще излекува и себе си, но има един проблем – времето му изтича, защото хищен демон го преследва из кошмарна версия на Бостън. А когато телесната температура на Деклан падне до нула, това ще е краят на всичко за него… Писателят Пол Тобин и художникът Хуан Ферейра създават една хипнотична и ужасяваща история, от която няма да може да се откъснете, колкото и да ви е страх!

Светнахте ли си лампите вече? Сега проверете и дали сте заключили и продължаваме…

Locke & Key – артът идва от Габриел Родригез, а самата история е писана от Джо Хил…което  е псевдоним на Джо Хилстром Кинг, синът на Стивън Кинг. Мда. Тандемът Хил/Родригез създават една ужасяваща поредица в духа на Лъвкрафт.  Двамата ни пренасят в Кийхаус, обикновено на пръв поглед имение и нов дом на семейство Лок. Прекрачвайки прага на имението, семейството се изправя пред поредица от ужасяващи събития , като първото е убийството на бащата. Децата от сем. Лок са основните герои, но виждаме и някои събития като спомени, други през очите на бащиния им убиец, а трети са от други пресонажи, като всички в един момент се навръзват заедно  в тази смразяваща кръвта история. И тъй като хоръра е в гените на Хил, той успява точно като баща си да използва както психологически, така и паранормални теми из цялата поредица. Грабвайте първи том и няма да съжалявате.

И за завършек…

Wytches от Скот Снайдър. Да, Скот Снайдър, човекът, който ни даде едни от най-добрите истории за Батман, тук поема в посока хорър в стил Стивън Кинг. Но тук няма да четете за някакви си обикновени вещици, о,не,не! Всичко, което сте си мислели, че знаете за тях, тук е обърнато на 180 градуса и е много по-мрачно и ужасяващо, а самата митолигия за тях е поднесена по смразяващ костите начин! Снайдър ни представя семейство Руук, което се мести в далечния град Личфийлд, за да започне ново начало след преживяна травма. Но в горите на градчето дебне нещо древно и опасно, нещо, което никога не са си представяли, че може да срещнат. Историята майсторски ни показва и колко важна е връзката със семейството и какво се случва, когато тази връзка пострада. Самият Кинг е обявявал творбата на Снайдър за шедьовър и смятам, че ако я прочете за този или който и  да било Хелоуин, ще бъде празник, който няма да забравите… а, и никога повече няма погледнете дърво по същия начин. Желанието ви да се разхождате в гората също може да изчезне. Предупредени  сте!

Е, толкова от мен, дано не съм ви изплашил много. Сега отивам към кухнята, защото чувам някакъв странен шум от там. Може да е кучето ми, което ровичка за храна, но за всеки случай ще се въоръжа със сребро, чесън и светена вода , че знае ли човек, Хелоуин е все пак. До нови срещи… надявам се! 🙂