Комикс градове, държави, планети и вселени: Уаканда

Комикс градове, държави, планети и вселени: Уаканда

27/01/2018 0 By kiril dimanov

Светът на комиксите е изпълнен с всякакви чудати места – от градове, през държави, планети, та чак до цели вселени, които са опасни, красиви или чисто и просто необикновени. Днес ще посетим едно такова място, а имено Уаканда, родината на Т’Чала, нейн владетел, пазител и ностител на титлата на Черната Пантера.

Уаканда се появява за пръв път в комиксите на Марвел през  1966-та година на страниците на “Fantastic Four” #52 и е създадена от Стан Лий и Джак Кърби. Уаканда е официално позната под името Кралство Уаканда  и всъщност е малка нация в Североизточна Африка, въпреки че различните комикс източници и версии не показват точно местонахождение. Може да срещнете и твърдения, че се намира в източна Африка, на север от Танзания или пък, че граничи с езеро Туркана близо до южен Судан, Етиопия и Кения и какви ли още не твърдения, от които всеки георгаф би захвърлил атласите в близката кофа. Столица на Уканда е Бирнин Зана, който е и най-големият град там. Тази нация е успявала да остане изолирана от останалия свят в продължение на векове и е считана за най-технологично напреднатала в целия свят. Едновремено с това обаче Уаканда поддържа древните си обичаи и традиции, което  я прави хем древноизглеждащо място, хем доста модерно такова.

Основен ресурс на Уаканда и това, с което тя е най-известна, е разбира се находището от вибраниум, неразрушимият метал, способен  да абсорбира звук и енергия. Как се е озовал там? Ами преди 10,000 години, когато Уаканда е била населявана от няколко различни племена, огромен метеорит, съставен от вибраниум, се разбил в тази китна земя. Смятайки метеорита за дар от боговете, Башенга, най-могъщият войн и водач на едно от тези племена, събрал група, с която  да проверят какво става. Установявайки, че материалът от метеорита вибрира, Башенга и войните му решили, че той ще бъде полезен за изковаването на оръжия. За съжаление, излъчената от метеорита радиация имала и странични ефекти – някои хора от племето мутирали във вибраниеви мутанти, които Башенга нарекъл „Демонични Духове”. Войнът се помолил на Бога Пантера да го дари със необходимите сили да ги победи, като така се превърнал в първата Черна Пантера и обединил всички племена, основавайки Уаканда. Но радиацията от вибраниума направила и нещо друго – променила голяма част от флората и фауната на Уаканда, като така създала и билката с форма на сърце, която има чудодейни способнисти. Тази билка се яде само от членовете на Култа на Черната Пантера (но веднъж Т’Чала разрешил на Спайдър-Мен да я изяде, за да спаси живота си) като тя е и причината Черната Пантера да има супер сили като повишена скорост, сила, издръжливост . Ако имате път през Уаканда, задължително си наберете малко, но гледайте никой  да не ви види! 😉

Наред с всичко това вибраниумът превръща Уаканда и в една от иконмически най-стабилните нации на Земята. И как иначе – вибраниумът се продава за 10,000 долара на грам, а се счита, че залежите на Уаканда са около 10,000 тона! Там също така има и големи находища от диаманти, уран и въглища, така че май бих се преместил  да живея там…

Напълно естествено е нация с такава силна икономика, и най-вече огромни залежи на редкия вибраниум, да се нуждае от защита и сигурност. А в това отношение Уаканда е много силно развита военна сила: основната наземна защита е осигурена от Армията на Уаканда, а същевремено Флотата на Уаканда пази морските пътища сигурни. Небесата са пазени от Въздушните Сили на Уаканда, като дори си имат пилоти, облечени в мощни технологични костюми или бойни брони. Някога Уаканда е имала и своя секретна полицейска служба на име “Hatut Zeraze”, но тя е официално разпусната. Въпреки това, някои от нейните членове продължават да изпълняват задълженията си, вярвайки, че това е за доброто на страната.

Кралят на Уаканда също има своя лична защита – бодигардове на име Dora Milajae. Това са високо тренирани и умели жени войни, посветили живота си на защитата на Черната Пантера, тоест краля. Уаканда разполага още и със свой собствени Тайни служби на име” Princess Regent Intelligence Division Executives” или за по-кратко P.R.I.D.E (Марвел си падат по подобни абревиатури). Като всяка държава Уаканда има и своя шпионска мрежа из целия свят, която се смята за по-добра от Мосад, а и е доказано по-добра от ЦРУ. Най-голямото постижение обаче е фактът, че Уаканда има и изработен план в случай на нападение от Галактус! На кратко – това място едно от най-сигурните на света!

Споменах вече и че Уаканда е не само природно красива, но и високо технлогична развита. Всъщност, тя е най-високотехнологична развитата държава във вселената на Марвел. Това се дължи на факта, че Уаканда се развива напълно изолирано и независиомо от останалия свят, което води и до по-доброто развитие на технологията й. И по- точно дизайнът, философията и методологията на уаканданската технология са напълно различни и доста често несъвместими с нашата позната технология.  Например, тяхната компютърна технология е в пъти по-мощна от тази на останалия свят и напълно защитена от опити за външно хакване, тъй като не е базирана на бинарна електроника.  Въпреки това обаче компютрите на Уаканда могат да имитират стандартните такива, но дори тогава ще работят много по-ефективно, което от своя страна им позволява лесно и бързо да хакнат всеки друг компютър. И, разбира се, в основата на тяхната технология отново седи вибраниумът, който се ползва за изграждането й. В Уаканда не се използват и фосилни горива, въпреки че държавата е богата от към тези ресурси. Вместо това там се ползват много еко алтернативи като слънчеви или гео-термални . Още от средата на 20ти век Уаканда използва и най-модерните наблюдателни сателити, изстреляни в космоса, докато Америка и Русия все още са били в начални етапи на развитие на техните космически програми. Безспорно най-голямото постижение за Уаканда си остава разцепването на атома от учените й цял век преди останалия свят.

И за завършек ще обърнем внимание на още един важен за всяка държава аспект – Образователната система на Уаканда. В нейната култура образованието е високо ценено и е една от основите на държавата още от древността. Уаканда има най-високия процент на грамотност в цял свят. Обучението  е задължително за всеки и трае единадесет години, но е напълно безплатно! След тези години всеки уакандец има право на избор за по-нататъшното си кариерно  развитие, като много от тях продължават обучението си  в университетите на Уканда, които също са безплатни. Поради изолацията на Уаканда от останалия свят, обучението извън държавата е забранено, като всъщност тогавашния принц и сегашен крал Т’Чала (Черната Пантера) е първият уакандец, който се обучава и извън пределите й.  А що се отнася до мета-хората в Уаканда и за тях има специално място, където да се обучават, наречено Уакандско Училище за Алтернативно Обучение. За всекиго е помислено!

Какво повече да кажа? Уаканда е една чудесна и почти съвършена държава, която за жалост не е истинска, но пък политиците биха могли много да се поучат от нея. Все пак дори и комикс държава може да бъде чудесно вдъхновение за изграждането на едно по-добро място в реалния свят. Пропускам да спомена неща като Здравеопазването, религията и още няколко неща, но все пак не искам тази статия да се превърне в учебник и смятам, че по-важните неща ви показаха що  за място е Уаканда. Сега остава само да изчакаме и да видим как това ще бъде изобразено в предстоящия филм за Черната Пантера. До тогава! 😉