Какво мисля за: Teen Titans: The Judas Contract

Какво мисля за: Teen Titans: The Judas Contract

30/04/2017 0 By kiril dimanov

“Teen Titans: The Judas Contract” е най-новата пълнометражна анимация на DC. Макар да не е добра, колкто последната, а именно  „Justice League Dark“ то в никакъв случай не е за подминаване. Сред комикс историите има доста, които са оставили запомнящи се следи. “Judas Contract” e една от тях и се радвам да видя, че след неуспеха на “The Killing Joke”, DC са си  взели бележка и са подходили доста по-обрано, но и решително в анимираната адаптация на една от най-силните истории с Teen Titans. Филмчето в никакъв случай не е съвършено, но все пак нищо не е! 😉

Преди всичко ето и малко информация и за самия комикс: The Judas Contract е история от 4 броя от 1984та, писана от Марв Уолфман. През 1988ма броевете са събрани в TPB.

В тази история за пръв път се разкрива произхода на Deathstroke (тогава наричан все още The Terminator) – най-опасният и известен враг на Teen Titans. Той е оригинално създаден като техен злодей, а не на Батман.
Историята също така бележи и дебюта на Дик Грейсън като новата му персона – NightWing! Всъщност случващото се с комикса е кулминацията на множество събития, през които Титаните трябва да преминат и оставя дълбок отпечатък както върху тях, така и върху нас, читателите.

Това прави и адаптирането на подобна история трудно, но не и невъзможно. С леки, но доста дбре направени промени, така че историята да пасне на случилото се досега в тази анимационна вселена, DC успяват да ни поднесат една едновременно разлекателна, но и доста сериозна история с главни герои тийнейджъри! 😉

Предшественик на тази анимация е “Justice League vs Teen Titans”, която ви препоръчвам да изглгедате, за да се запознаете малко по-добре с членовете на екипа, да видите как Деймиън Уейн става част от него, а и… защото никак не е лоша. Сред плюсовете на „Judas Contract“ обаче са както силната история (за която няма да споменавам много, защото е важно да не се издава развръзката), така и персонажите. Е, те са малко нож с две остриета, защото някои от тях имат и доста слаби версии, но след малко и за това.

И така, тук на Титаните им предстои да се изправят пред Brother Blood и неговите последователи, както и пред жадния за отмъщение DeathStroke, който е нает от Brother Blood да залови героите ни за нуждите на пъклен план! Муахаха! Как ще стане това? Е,тук вече няма да ви казвам повече, въпреки че винаги съм смятал, че самото заглавие е някак издайническо… е, все едно. Сега е важно да видим някои от разликите между историята в комикса и анимацията, за да ви посоча кое според мен се е получило добре и кое – не. Разликите са доста, но ще погледнем само по-важните. Първо в комикса Deathstroke е нает от злата оганизация H.I.V.E, за която Brother Blood работи, но там той  не е основният злодей, желаещ да се сдобие с чутовна мощ, а просто изпълнява заповедите на „шефовете” си от H.I.V.E. Това в никой случай не прави Brother Blood излишен или зле натикан в анимцаията. Напротив, там той е обичайният, но много необходим луд, “over the top” злодей, какъвто отдавна не сме виждали и точно това го прави доста опасен.

Ще ми се да можех да кажа същото и за Deathstroke, но уви, той е едно от слабите звена на филма. Защо? Така, първо както вече споменах, оригинално той е създаден, за да бъде основният, голям враг на младите герои в комиксите. Факт, който в последните години бе напълно загърбен. В комикса „The Judas Contract“ Слейд Уилсън приема задачата от H.I.V.E не само, защото мрази Титаните, а защото иска да им отмъсти за смърта на сина си Грант Уилсън, за която всъщност е виновен той. Тази жажда за мъст, в комбинация с омразата към героите ни, е основният двигател на Уилсън и всички подли номера, които е подготвил. И фактът, че в комисите броеве наред се вижда колко голяма е всъщност враждата между него и младоците прави развръзката още по-въздейставаща. В анимацията той пак иска да си отмъсти, но на Деймиън, заради събитията в „The Son of Batman” – анимация, която бих предпочел да изтрия от съзнанието си точно заради осакатената версия на Deathstroke. Най-добрият и умел убиец да мрънка като бебе за това, че малко момченце му е отнело мястото като наследник на Ра’с Ал Гул (или Рейш Ал Гул)? Изглежда ми като сръдня тип „Теб той те харесва повече”. И това си проличава и тук. Слейд поема задачата само, за да си го върне тъпкано на Деймиън и толкова, нищо по-дълбоко. И дори и тази му мотивация изглежда някак слабо показана. Не знам и защо въобще Слейд би искал да е част от Лигата на Сенките при положение, че той е 100 пъти по-добър и умел от всеки нейн член. Но странни решения винаги ще има. За да видите най-добрата анимационна версия на Слейд ви препоръчвам да изгледате анимационния сериал “Teen Titans” от 2003та. Оставям ви тук няколко сцени с него от там, а ако гласът му ви се струва познат не е случайно-Рон Пърълман го озвучава! 🙂

 

Говорейки за Деймиън, е време да обърнем внимание на някои от плюсовете. Най-сетне сценаристите на тези анимации успяха да намерят правилната употреба на този персонаж. В анимации като “The Son of Batman”, “Batman vs Robin” и “Batman: Bad Blood” (всичките от които за малко да ме доведат до мозъчна ампутация) не успяваха упорито да напипат що за персонаж е Деймиън, но тук, както и в “Justice League vs Teen Titans”, той най-сетне има развитие. Виждаме както загрижената му страна за младите си съекипници, така и все пак наследените от своя баща (Батман) скептизицъм, недоверие и лека параноя. А и това е първият от тази поредица анимационни филми, в които Батман не е натикан по никакъв начин, представяте ли си! И няма и нужда – Деймиън заема позицията чудесно!

Дик Грейсън е следващата приятна изненада в “Teen Titans: The Judas Contract”. Връзката му със Starfire е показана по чудесен начин, а над уменията му като герой и бивш водач на екипа е отделено още по-голямо внимание. Тук идва и още една от разликите между комикса и анимацията: в комикса Грейсън приема персоната на Nightwing чак в края на историята, като това бележи и неговия дебют като новия герой, докато тук той отдавна вече е навлякъл новия костюм, тъй като тези филми следат континуитета на The New 52… до известна степен. Това обаче не е негатив, а даже напротив – аз предпочитам Дик Грейсън именно като Nightwing!

Ще завърша с може би най-добре изградения персонаж в анимацията (по-добе даже от комикса), а имено Тера, новият член на екипа от известно време. Тъй като тя е важна част от самата история няма да разкривам много, но само ще кажа,че рядко се вижда такава комбинация от емоции в анимационен персонаж! Поне в последно време. Точно за това характера на Тера тук е по-добре изграден, отколкото в комиксите, където мотивите за действията й са… хм меко казано плоски и доста предсказуеми.

Като цяло “Teen Titans: The Judas Contract” би могъл да действа още по-добре като сериал, защото щеше да има време да развие тази история в още по-голяма дълбочина, но и така се получи доста добре. А и от DC и Warner Bros. вече потвърдиха трети сезон на невероятния анимационен сериал “Young Justice” и нов сериал (не анимационен) на име “Titans”, така че ни очакват добри дни!

В заключение “Teen Titans: The Judas Contract” е като сладолед – ще ви е приятно, докато го ядете, няма да се почувствате особено обогатени, но и няма да ви е неприятно и ще се освежите. Но като при всеки сладолед, може да минете и без него и да хапнете нещо по-полезно. Така че просто се забавлявайте, но не очаквайте шедьовър като “ Mask of the Phantasm”, “Under the Red Hood” и други. Но и е доста по-добър от “The Son of Batman”, “Batman vs Robin” и “Batman: Bad Blood”, които споменах и по-горе…ама наистина ДОСТА по-добър! Затова не се двоумете, а сядайте и опитайте сладоледа на име “Teen Titans: The Judas Contract”!