Героите и техните имитации: Wolverine

Героите и техните имитации: Wolverine

20/02/2017 1 By kiril dimanov

Той е най-добрият, в това, което прави. Както всички вече се досещате, става дума за Лоугън или иначе казано Wolverine! Пътуването ни към предстоящия филм “Logan” е почти към своя край. Вече се запознахме на кратко с Х23, Доналд Пиърс, а и надникнахме в любовния живот на Лоугън. Но аз все още имам какво да ви покажа за него. Днес ще видите няколко „имитации” на най-известния мутант! Някои от тях създадени като чиста пародия, други просто са черпили вдъхновение от него, а трети са си направо плагиятство! Наличието на такива образи никога не е било нещо ново в комиксите – попитайте Роб Лайфелд, създателят на Дедпул! Малко са истински оригиналните персонажи и почти всеки има своя имитация!

А сега се пригответе да се срещнете с няколко героя, които много, ама наистина много, искат да са най-добрите в това, което правят… за нещастие има един, който винаги ще ги засенчва! Време е да се посмеем заедно!

 

Wolveroach – ох, от къде да започна? Ами имало едно  време комикс на име “Cerberus”. Taм се разказвало за говорещия мравояд на име Cerberus. Създаден от Дейв Сим, Cerberus първоначално бил пародия на Конан Варварина, като говорещият мравояд изпълнявал ролята на Конан. Постепено обаче историите в комикса станали по-засукана сатира на религията и политиката. И естествено от време на време не се минавало и без пародия на някой супер герой. И тук вече пристига Cochroach(Хлебарката) – персонаж с раздвоение… не разтроение… абе с много различни самоличности  в главата си, които обикнвено били супер герои като Captain Roach (Captain Amerca), Moon Roach (Moon Knight) и разбира се Wolveroach! По това време Марвел започвали  все повече и повече да тикат Лоугън в лицата на хората и Дейв Сим решил, че сега е удобният момент за пародията му.  Дори  поставил Wolveroach на корицата на “Cerberus” #54, пародирайки ясно  различимия стил на рисуване на Франк Милър (който пък рисувал първата солова мини серия за Лоугън), но радарът на Марвел се задействал и му попречили да използва корицата, но  не и героя! Каква приказка само, а?

Warblade – тук навлизаме в територията на Image Comics и най-успешния им период – 90те години. Издателството, създадено от Тод Макфарлан, Марк Силвестри, Роб Лайфелд, Джим Лий и други известни художници тогава, желаещи да се откъснат от Марвел и DC, за да имат права върху  създадените от тях персонажи. Но и едно от местата, бълващи най-много копия на известни  герои. Създаденият от Джим Лий екип на име Wild C.A.T.S е имал за цел да се конкурира с X-men и разбира се му е трябвал член, имитиращ Wolverine. И ето ви го Warblade – младеж с дълга зелена (не се бъзикам) коса, отвлечен от организация на име CyberData. Там промиват мозъка му и го  трансформират в член  на техен специален отряд. А негова колежка от отряда използва силите си  да го накара да си мисли,че е влюбен в нея. Звучи ли ви познато? И естесвено Wablade после минава към добрите, носейки със себе си регенеративните си способности и гигантските си нокти. Мхм.

Ripclaw – то тук само името си казва доста.  И пак става въпрос за Image, но този път извършителят е Марк Силвестри и неговата група от герои Cyber Force. Важно е да подчертая, че както Джим Лий, така и Силвестри са от хората рисували X-men за Марвел, така че е донякъде нормално тези  герои да ги наподобавят. А Силвестри даже е искал Cybre Force да са spin-off на X-men с герои от тях… но му се е наложило  да импровизира, след като спрял работата си за Марвел.  И на мястото на Лоуган, Силвестри слага Ripclaw – индианец, който има силата да превръща части от тялото си в животински. Така например Ripclaw може да се сдобие с остри мечешки или вълчи нокти! Но CyberData (вижте пак Warblade) му заменят ръцете с кибернетични, с които Ripclaw може да създаде гигантски метални нокти, които да конролира, уголемява или намалява както си иска. А, дават му и регенеративни способности, разбира се.

И докато Warblade и Ripclaw напомнят на Wolverine не толкова по външен вид, колкото по история, характер и сили, то следващите копия не са толкова изтънчени.  😀

Seahawk – Марк Барос и брат му Алекс израстват под грижите на баща си – известен и уважаван морски биолог.  Двамата често ходят с него на подводни мисии, но един ден се случва необратимото – подводницата на баща им е унищожена и той загива. Марк и Алекс са спасени от подводната имитация на Namor The Submariner, наречен Roman… което е Namor, ама наобратно… от това по-голям креативен мързел, здраве му кажи. Namor… тоест Roman дава на двамата братя супер сили. И така Марк става Seahawk, а Алекс Coldsnap… но той умира по-късно. Seahawk може да се движи и диша под вода, но освен очевидните прилики с Wolverine в костюма, той естествено има и мощни регенеративни способности, които го спасяват от дупки в гърдите, големи колкото диня, например. А и като характер е доста близък до Лоуган, но след смъртта на брат си става доста по-спокоен и уравновесен. И в случай, че се чудите – пак говорим за Image, а „създателят” му е не кой да е, а Роб Лайфелд, който държи рекорд за най-много ментета! 😉 Seahawk е част от екипа на име Brigade, пак създаден като уж конкуренция на X-men.

И достигаме до кулминацията сред имитациите на Image и Лайфелд (да, отново), а имено Deadlock. Само картинката би трябвало да ви е достатъчна. Огледайте го добре. Оставете образа и мисълта да отлежат в главата ви… и сега вече може да реагирате по някакъв начин! 😀

Но ще дообясна, де. Deadlock първоначално е член на терористична група на име The Four, но е убит по време на акция. Американското правителство обаче го съживява, промива и натиква в друг супер геройски екип на име Bloodstrike. Идеята на Лайфелд първоначално е била Brigade и Bloodstrike да са два екипа, водени от двама братя на име Cabbot и Battlestone (и двамата видимо приличащи на Кейбъл) и от време на време да се засичат в комиксите. След съживяването и промиването Deadlock вече е по-малко социопат и повече с бунтарска натура. Накратко – той изглежда, говори и се държи точно като Лоуган! Но тогава къде са му ноктите и какви сили има? Дръжте се здраво, защото отговорът може да ви прати в черна дупка. Deadlock няма нокти като Wolverine, но по необясним начин успява да драска и изкормва хора като ползва само нормалните си пръсти и нокти. Мда. Не знам как точно успява да ги убива и наранява така, но успява. Има си и регенеративни способности. Deadlock е нещо като низвергнат брат-близнак на Лоуган, който е останал без нокти, но не го осъзнава… или не иска да го осъзнае.

Надявам се, че сте се забавлявали много с тази статия. Има и други имитации, даже от самите Марвел, но за тях  може да се напише отделна статия… а и само  с имитациите на Лайфелд и Image мога да напиша поне още три статии! И ще го направя някой ден! До тогава не забравяйте, че има само един истински Wolverine – the best there is at what he does! SNIKT!