Комикс ревю: Живите мъртви #1

Комикс ревю: Живите мъртви #1

31/10/2016 1 By Nacho

Когато излезе нов комикс, всеки от нас се чуди: „Заслужава ли си да го купя?“ С това ревю, премервайки плюсовете и минусите, ще се опитам да отговоря на този въпрос относно новия комикс на българския пазар „Живите мъртви.“

Плюс: Ново заглавие

deadpic1The Walking Dead #1

Самият факт, че има още един нов комикс, си е плюс. В началото на 2016 разполагахме само с едно обещание за Dragonlast #4, а сега вече имаме цели три излизащи поредици и два дебютни броя през октомври. Всеки първи брой крие неограничени възможности – това може да се окаже вашият бъдещ любим комикс. Но ако не го купите и разтворите, никога няма да разберете дали той е за вас

Плюс: Въведението

Като цяло не съм фен на зомбитата и бях резервиран към тази поредица. Единственото, което знаех за ,,Живите мъртви“ бяха meme-тата в 9gag.

wdjoke

Сигурен съм, че това е много трагичен момент от сериала, но интернет обществото го е унищожил, създавайки тези картинки. Както и да е.

Единствената ми мотивация да купя комикса беше, че е нещо ново. Още с въведението отношението ми се промени. Комиксът започва с обръщение от автора, който обяснява мотивацията си да създаде историята. Той казва, че целта на този комикс не е да плаши хората, а да покаже как един човек бива афектиран от голям катаклизъм, как той се променя и как взаимодейства с обкръжението си. Живите мъртви не е история за зомбита, а за хора. Зомбитата са по-скоро фон и контекст на човешката история.

Плюс: Арта

wd1
The Walking Dead #1

Комиксът е много добре нарисуван. Не бих казал „красив“, понеже той не си поставя тази цел, но стилът е много изчистен, разбира се винаги какво има на панела, за разлика от други поредици (кашлюк, Spawn, кашлюк). Фактът, че е черно-бяло отначало не ми се понрави, но изключително бързо се свиква и до края на броя, даже чувстваш, че ако беше цветно, щеше да загуби част от чара си.

Тук е мястото да кажа, че използвам няколко картинки от изданието по случай 10 години „Живите мъртви“, което специално за случая е направено цветно, но издадения от Артлайн брой е черно-бял.

Плюс: Историята

wd2
The Walking Dead #1

Освен, че е добре нарисувана, историята е интригуваща. Предполагам много от вас покрай сериалът знаят какво следва, но аз нямам представа и с нетърпение чакам брой номер две другия месец!

Резултатът е 4:0 за плюсовете.

Не виждам причина да не си купите този брой. Бързо ще усетите дали тази поредица е за вас или не. „Живите мъртви“ в САЩ излиза вече 13 години (над 150 броя), а преди няколко дни започна и сезон 7 на сериала, направен по комикса. И комиксът, и сериалът са се окичили с много награди и номинации, така че явно има нещо ценно в тях.

Приятно четене!