Комикс ревю: „Марвел Зомбита“

Комикс ревю: „Марвел Зомбита“

24/05/2021 0 By Петър Бойчев

Аз никога не съм бил фен на зомбитата и избягвам тази тема, както във филмите така и в книгите и комиксите. Но вече дойде брой 18 на Върховната колекция графични романи на Марвел и трябва да се заема с това кратко ревю. Под дебелите корица на поредния комикс носеща заглавието „Марвел Зомбита“ ще открием нашите любими герои в много не обичайна светлина.
След не много ясно събитие почти всички на Земята са се превърнали в зомби. Това не е подминало и голяма част от злодеите и героите. И въпреки, че това не са точно типичните зомбита, които дори не могат да разговарят нашите познайници Капитан Америка, Хълк, Железния човек, Логан-Върколак и тн. имат все още останало малко разум, но за съжаление го използват най-вече да мислят как да си осигурят още храна…

Историята е дело на Робърт Къркман, хората харесващи този жанр ще познаят това имен. Защото именно Къркман е човека създал „“Живите мъртви“ Тук е момента да кажа, че съм гледал малко от сериала създаден по комикса със същото име и бих казал, че може би само този сериал/филм бих гледал на тази тема. Но най-вече защото ми харесва как се развива съдбата на оцелелите хора, как се адаптират и трансформират. В тази Марвел адаптация също има малка заиграва на тема оцеляването е най-важно и може би това е единственото послание което можете да откриете. Поради слабия интерес на читателите тази история е бързо прекратена и се състои от само 5 броя. Мисля, че Марвел е взел правилно решение, лично аз не искам да виждам любимите си персонажи в тази светлина…

Илюстратор е Шон Филипс, той се е справил добре, особено ако обичате по-ретро визия. Лично на мен този стил в по-ново издание не ме радват и предпочитам малко по-съвременен стил.

Дойде време да обсъдим и по-конкретно българското издание. То е преведено добре(всички знаем от кого) текста в балончетата е четлив и е сходен, като шрифт с оригинала на комикса. Ако не искате обаче да имате всеки един брой от поредицата този брой може без огризания да го пропуснете. В него няма да откриете нещо над което да се замисляте или да изпитвате наслага от красив арт.