Комикс ревю: „Новите Отмъстители: Бягство“

Комикс ревю: „Новите Отмъстители: Бягство“

25/10/2021 0 By Петър Бойчев

29-ти брой от Върховната колекция графични романи на Marvel отново ни среща с Отмъстителите или по-точно с част от тях.
Историята е продължение на събитията от Отмъстителите: Разединени. Много от героите вече не искат да практикуват след голямата травма и загуби. Имението е унищожено, Тони вече не може да финансира всичко и Отмъстителите са разформировани.
Историята започва с посещението на Люк Кейдж, Матю Мърдок (Дръзкия Дявол) и неговия партньор Фоги в супер секретния затвор на Щ.И.Т и по-точно, частта с най-строг режим наречена Салът, която са затворени най-опасните злодеи, заловени някога. Посреща ги Жената-паяк, която вече работи като агент на организацията. За съжаление нашите герои не знаят, че ще са в центъра на голям бунт и опит за бягство. Това е част от коварния план на Електро, а може би е част от нещо по-голямо.

След като планът сработва и всички злодеите са на свобода, нашите герои са в неравностоен сблъсък, но на помощ идват Капитан Америка, Спайдър-мен и Железния човек. Така силите са донякъде изравнени и само половината от затворниците успяват да избягат, останалите са върнати по килиите си. Но остава въпросът кой седи зад всичко това и каква е целта.

Въпреки горчивия опит на предишните Отмъстители, Стив Роджърс предлага да формират нов екип, с който да разкрият всичко случващо се на Салът, както и да заловят бегълците. Това ги отвежда до Дивата земя-място, пълно с кръвожадни динозаври и други дори по-опасни същества и врагове…

Историята е дело на Браян Майкъл Бендис, който обича да ни разкрива малко повече от чисто човешките проблеми на персонажите. Комиксът е изпълнен със странични реплики, показващи, че зад маските има хора, борещи се с неща, присъщи за всеки един обикновен човек… Ако името на автора ви е познато, това не е случайно-той е създател на Отмъстителите: Разединени, Тайна война и Спайдър-мен: Сила и отговорност, които също са част от колекцията.

Арта е дело на Дейвид Финч, илюстрирал и други комикси за Отмъстителите, също присъстващи в колекцията. Аз лично харесвам неговия стил бих казал, че той е добър баланс между класическите комикси и фотореализъм и ми напомня на добра анимация от близкото минало. Цветовете наистина са добре подбрани и предават добре обстановката от страниците към читатели. Що се отнася за шрифта в белите балончета, той е ясно четлив, но една идея по-ситен, отколкото бих желал.

Тук е моментът да спомена, че Новите Отмъстители: Бягство са издавани и преди на българския пазар от Глоб Трейд. Но това издание е преведено отново и може би има леки разлики в сравнение с двайсетте броя на предходния образец.

Въпреки не чак толкова динамичната история, мисля, че това е добро продължение на предходните томове от колекцията. Формирането на новия отбор Отмъстители ни дават възможност за опознаване на още персонажи от вселената на Марвел. По този начин още веднъж виждаме, че човешките проблеми не са чужди и за тях. А най-хубавото, е че историята е с отворен край и след затварянето на корицата, можем да си размърдаме съзнанието какво ли още ще се случи…