Комикс ревю: 300

Комикс ревю: 300

23/04/2017 0 By Nacho

Когато започнах да чета комикси, различни от Мики Маус, едно име постоянно изскачаше отвсякъде – Франк Милър. Много бил добър, най-яките комикси пишел, но дълго време така и не стигнах до негово произведение.

Вече две години по-късно, съм чел Dark Knight Returns, част от поредицата Sin City, но честно да си кажа, най-интересно ми беше да прочета „300”, защото там комиксът се преплита с друга моя страст – историята. И никак не съм разочарован!

300

 

Историята разказва за битката при Термопилите през 480 г. пр. Хр., когато 300 смели спартанци се изправят срещу персийските орди и губят живота си, защитавайки цяла Елада. Тази битка е една от причините хиляди години по-късно спартанците да са смятани за едни от най-добрите войници някога.

Историята е кратка (88 страници), сбита и целенасочена. В нито един момент нямах чувството, че се точат локуми. Има много малко диалог. Историята се разказва от разказвач, което придава легендарност и мистичност, сякаш сме един от спартанците, слушащи я край лагерния огън.

RCO085_1474622927

Артът на Милър и Варлей е страхотен! Почти всеки панел може да е картина, която бих сложил на стената си. Панелите на комикса са по-малко, но по-големи от стандартните комикси, което допринася за епичността на историята.

Комиксът, разбира се, не е перфектен. Но аз бих си затворил очите за липсата на развитие на персонажите, едностранната гледна точка и историческите неточности, защото целта на комиксът не е да бъде научен труд, показващ какво точно се е случило, а да разкаже една древна легенда.

А всички знаем, че легендите, макар вдъхновени от истински събития, винаги са много поукрасени, а някои неща премълчани.

Това ревю е по случай фен номер 300 на нашата Facebook страница, така че благодаря на Антония Колева, че ми даде повод най-сетне да прочета и пиша за комикса!

Приятно четене!

П.П. Това е от малкото комикси, които ги има и на български. Ако някой се интересува, в Артлайн са останали няколко бройки