Комикс Ревю: Deadpool v. Gambit

Комикс Ревю: Deadpool v. Gambit

28/09/2016 0 By Nacho

Писатели: Бен Акър и Бен Блекър/Ben Acker and Ben Blacker
Художник: Данило Бейрут/Danilo Beyruth
Колорист: Крис Питър/Cris Peter

Преди няколко дни приключи мини серията Deadpool v. Gambit на Marvel и е време да претеглим плюсовете и минусите на историята:

Плюс: Изборът на персонажите за crossover-а

super-quik
Superman meets the Qick Bunny

Тази корица на комикс от 1987 г. ни показва, че още при избора на персонажите за crossover можем да се обречем на провал. Макар да не сте чели комикса, навярно предполагате, че този брой няма да го видите в класациите с най-добрите истории със Супермен.

За разлика от това, решението Гамбит (Gambit) и Дедпул (Deadpool) да бъдат събрани в един комикс е супер идея. И двамата не са точно герои, но не са и злодеи. И двамата са чаровни, приказващи много и с готини способности.

Плюс: Заглавието

deadpool_v_gambit_vol_1_5_textless
Deadpool v. Gambit #5

Имената на подобни crossover-и са обикновено доста банални: *insert superhero name here* VS *insert superhero name here*. Подзаглавието обаче на този комикс „V is for Vs.“, предполагам и се надявам, е препратка към шума, който се вдигна около името на филма на DC Batman v. Superman. Имаше много бесни фенове, заради това, че е „v.“, а не „vs“. Така още със заглавието на  Deadpool v. Gambit виждаш първата шега (пародирането на името на филма и фенската реакция) от авторите и това те предразполага да очакваш още много забавление, след като разтвориш кориците.

Плюс: Целият първи брой

tumblr_o7n9ryvto41ujfiv2o1_1280Deadpool v. Gambit #1

Досега все за въвеждащи неща говорихме – корици, имена, персонажи. „Нещо за съдържанието кажи, стига си разтягал локуми!„, чувам ви да казвате.

Ако трябваше да пиша плюсове за всичко, което ми хареса в първи брой, сигурно книга щях да напиша, затова реших да ги обединя в едно. Целият брой представлява една ретроспекция. Макар да не звучи много интересно, повярвайте ми, наистина е! Целият брой е пълен с шеги, неспиращ екшън и готини гост-персонажи. Този брой спокойно може да съществува и като самостоятелен. В последните страници е въведението и към текущата история, която реално започва във втори брой.

Минус: Втори брой

029e31a7ef60e5ae26744ae01d2e786d
Deadpool v. Gambit #2

След толкова добрия дебют, вторият брой на серията ме разочарова. Реално той беше уводът в историята, а уводите рядко са много динамични. Хубавото на броя е, че научаваме каква ще е мисията на двамата герои, но липсваше много от хумора на Deadpool v. Gambit #1.

Минус: Дедпул без маска

%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b8%d0%bc%d0%b5
Deadpool v. Gambit #2

Deadpool е с холограмен проектор на лицето, защото с Гамбит са на мисия под прикритие. Прилича на Уолтър Уайт от Breaking Bad ако вместо рак на дробовете, имаше рак на кожата. И това продължава през почти цялата история! Когато супер героя не е в костюма, сякаш губи част от себе си. Представете си да си купите 5 броя на Батман, а Брус Уейн да не влезе веднъж в костюма. Знаем си, че той си е Батман, но ако не го видим в костюма, сякаш нещо липсва.

???: Тематичната разлика между броевете

Май ще трябва да си преосмисля и развия системата с плюсове и минуси, защото не мога да преценя това към кое спада.

Както казахме първи брой е една голяма комична ретроспекция. Втори брой е с шпионски тон – мисия под прикритие, джаджи и пр. В трети навлизат свръхестествени азиатски магични елементи. Четвърти брой е посветен на тотално отделен персонаж, а Дедпул и Гамбит почти не участват. Тогава се намесват и скандинавски магии и нещата започват да се натрупват. Пети брой е мешавица от всичко, пълна с персонажи с имена, които едва запомних.

Докато четох първия път поредицата, това въобще не ми хареса. Особено четвърти брой! Но след като приключих, а по-късно и препрочетох отново, ми хареса. За пет броя авторите ме прекараха през няколко теми, успявайки да ги обединят в една история, и това ме впечатли. Това, което започна като обикновен забавен комикс се превърна в шпионска история, а тя се превърна в някакво съчетаване на китайска и скандинавска митология.

Първосигнално реших, че това е минус, но след това, че е плюс. Затова вие решете за себе си.

Плюс: Арта
dvg55

Deadpool v. Gambit #2

Тази страница обобщава много добре целия комикс – красив арт, яки шеги (като Грут с тениска „Ходор“) и епични персонажи.

 Плюс: Разбиването на четвъртата стена

4-wall
Deadpool v. Gambit #5

Едно е Дедпул да говори директно на читателя, съвсем друго е да бие лошковци с комикс панели!

Плюс: „I’m in the chi business and business is good“

megadeth-reference
Deadpool v. Gambit #5

Тази препратка на Дедпул към песента на Megadeth – Killing Is My Business… And Business Is Good ме накара да се засмея, просто защото предишната ми публикация беше за песни, вдъхновени от комикси и точно тази песен беше една от тях.

И след тази безсрамна реклама на предишния ми пост е време да изчислим резултата. И той е:

6:2 (с една висяща точка)

Плюсовете печелят! Комиксът е много приятно четиво, страхотен начин да се подготвите за следващия crossover с Дедпул или за Deadpool/Spiderman, който скоро очакваме от Артлайн на българския пазар.

Приятно четене!