Комикс ревю: The Unbeatable Squirrel Girl #1 Vol. 2

Комикс ревю: The Unbeatable Squirrel Girl #1 Vol. 2

17/08/2016 1 By Nacho

Битката на Squirrel Girl със скандинавския митичен звяр Рататоск сложи край на първия том с приключенията на Дорийн Грийн. От тук произлиза и първият ми минус за този комикс, заради което този път ще започна с негативите.

Минуси:

Отново брой номер едно.

SQGIRL2015B001_Cover

The Unbeatable Squirrel Girl #1 Vol. 2

Разбирам, че комикси с #1 на корицата се продават повече, защото всеки иска да започне отначало, а не от брой номер 432. Проблемът ми тук е, че The Unbeatable Squirrel Girl има само 8 броя преди този втори първи брой. Така вместо да улесни читателите, по-скоро обърква. Представям си разговора:
– Намерих много як комикс – The Unbeatable Squirrel Girl!
– Оо да, знам го! Първият брой е много добър.
– Да, особено, когато се разбира, че злодеят е Галактус!
– Чакай малко… Лошият в първи брой е Brain Drain…

Рестарт на броенето, според мен, би трябвало да става след някакво голямо събитие, ребуут на комикса или нещо подобно, а не просто ей така. Тази обърка и мен, когато в сайта, в който чета комикси, линкът за броя се казваше The Unbeatable Squirrel Girl #9, а на корицата пишеше номер 1, в същото време като гугълна The Unbeatable Squirrel Girl #9 ми излиза съвсем друга история.

Въпреки че този минус не се отнася за съдържанието и качеството на комикса, смятам, че е редно да се спомене, както споменах за брой 5, че не е лош брой, а просто е публикуван не когато трябва.

Рекламата

SQ 111

The Unbeatable Squirrel Girl #1 Vol. 2

Разбира се, че щом героинята ще се появява и в друг комикс, е добре да го рекламираш. Но за това са страниците след корицата или след края на комикса, може би дори в секцията за писма. Така изтапанчено в историята и с тази бележка от автора в панела, някак ми изглежда като лошо продуктово позициониране.

Плюсове:

Новият персонаж

SQ 1

The Unbeatable Squirrel Girl #1 Vol. 2

Маурийн Грийн (Maureen Green) е новият персонаж, с когото ни запознават авторите в началото на комикса. Тя е майката на Дорийн и като всяка майка е пълна със сконфузни истории за детето си. Тя е страхотно допълнение към обкръжението на Squirrel Girl и се надявам да я виждаме често.

Също така бащата на Дорийн не успява да дойде на срещата, което ни дава възможност да се почудим какъв ли ще е той и кога ще се появи. Хубаво е, че авторите не ни запознават и с двамата родители на Дорийн наведнъж.

Отговори!

SQ 11

The Unbeatable Squirrel Girl #1 Vol. 2

Една от най-интересните аспекти на супер героите е техният произход. Знаейки как героите са станали такива, каквито са, ни помага по-добре да ги опознаем, разберем и да се привържем към тях.

Squirrel Girl все още няма история, в която да се обяснява как е придобила силите и опашката си. Дали е ухапана от радиоактивна катерица, дали е някакъв военен експеримент или мутант? Е, все още не можем да кажем със сигурност, но поне можем да елиминираме един от вариантите, защото Маурийн в прав текст казва, че Дорийн не е мутант, а ,,нещо още по-специално“. Какво е това по-специално нещо, предполагам, ще разберем рано или късно.

Малките букви

Този плюс ще остане постулат в ревютата на The Unbeatable Squirrel Girl, защото са нещо свежо, забавно и прави преградата между автор и читател малко по-тънка.

Squirrel Girl не побеждава, а помага.

СЯ

The Unbeatable Squirrel Girl #1 Vol. 2

Това е най-силната страна на този комикс за мен. Дорийн не просто понатупва лошковците, а се старае да ги вкара в правия път, опитвайки се да ги разбере и да погледне света през техните очи. Още в първи брой, тя помага на Крейвън с манията му да убие Спайдърмен, а по-късно помага на Галактус. Нещо подобно се случва и в тази история. Разбира се, не на всички злодеи им се разминава и някои просто обират пердаха, но Дорийн ни показва, че един проблем може да се реши много по-лесно, ако двете страни седнат и поговорят заедно и опитат да се разберат. Това е посланието, което намирам за себе си в този комикс!

Резултат – 4:2

Плюсовете отново побеждават, което значи само едно: четенето си заслужава!