Комикс ревю: The Unbeatable Squirrel Girl #2-5 Vol. 2

Комикс ревю: The Unbeatable Squirrel Girl #2-5 Vol. 2

04/09/2016 0 By Nacho

Време е да обърнем внимание на последната изцяло публикувана, към момента, история с опашатата Squirrel Girl и нейните приятели. За разлика от силният брой #1 на Vol. 2 от поредицата, тази история в 4 издания е противоречива и надали ще се хареса на всеки.

Минус: Корицата на първия брой.

SQ 2

The Unbeatable Squirrel Girl #2 Vol.2

Наскоро започнах да обръщам повече внимание на кориците на комиксите, които чета. Корицата е първото впечатление от комикса. Тя трябва да те убеди да купиш изданието. Една добра корица би трябвало да ти подскаже какво ще намериш в съдържанието, но без да казва твърде много, за да не ти убие интереса.

В този ред на мисли, корицата на първия брой от историята е един голям спойлер. Директно разбираш, че Dr. Doom ще е основна фигура в разказа. Това разкритие принципно не е лошо. Dr. Doom е известен персонаж дори и за хора нечетящи комикси и той би привлякъл потенциални нови читатели. Лошото на този конкретен случай, че през целия първи брой Нанси се чуди кой може да й помогне да пътува във времето. Половината комикс минава в това тя да проучва в Уикипедия и Deadpool’s Guide to Super Villains различни герои от Марвел вселената, които са способни да пътуват във времето. Би трябвало това да заинтригува читателя – кой ли ще е този персонаж, герой или злодей ще е? Но ние разбираме още на корицата, че това ще е Dr. Doom. Половината комикс е лишен от интрига, заради това разкритие. 

Плюс: Пътуване във времето

SQ 22
The Unbeatable Squirrel Girl #1 Vol.2

Темата за пътуване във времето е винаги интересна. Това трябваше да е акцентът на първата корица. Разкритието, че Дорийн ще пътува във времето е в самото начало на комикса и не е голям спойлер, който би убил интригата на историята. Напротив, ако на корицата беше показано само, че ще има пътуване във времето, това поражда интерес. Къде ли ще отиде героинята, ще се срещне ли с известен човек от периода или пък стара версия на някой Марвел персонаж?  Като цяло историите с пътуване във времето имат много потенциал и ми беше интересно да видя какво точно ще направи вече добре познатият  ми авторския колектив.

Плюс: Мистерията

Паралелно с всички тайм-травел щуротии, кой стои зад всичко това е добре скрито и се получава интересна втора сюжетна линия.

Плюс: Корицата на втория брой от историята

SQ 3
The Unbeatable Squirrel Girl #3 Vol. 2

И като си говорим за корици… Тази на втория брой от историята е всичко, което първата трябваше да бъде. Виждаме старата Дорийн и стена със стари снимки, които карат читателя да се зачуди какво е станало с героинята и да грабне броя, за да разбере възможно най-скоро.

Минус: Х-мен

SQ 33.png

The Unbeatable Squirrel Girl #2-5 Vol. 2

Не ми се вярваше, че ще напиша, че е нещо лошо, че се появява X-men в брой на Squirrel Girl, ама ей на. В предишните броеве „гостите“ в историите бяха все Отмъстители (Avengers) и да видя мутант между страниците на Squirrel Girl си беше нещо свежо. Но мутантът беше Джубили.

Признавам, че това е изцяло лично предпочитание. Не съм срещал Джубили в друг комикс, единствената ми среща с нея е от анимационния сериал и от тогава ми е антипатична. На фона на Буря, Циклоп, Върколака или Гамбит, тя някак бледнее като персонаж.

В същото време нейното участие с нищо не допринася за историята.

Минус: Финалът.

SQ 5.png

The Unbeatable Squirrel Girl #5 Vol. 2

Големият риск при историите с пътуване във времето е създаването на парадокси. Като фен на Doctor Who съм научил, че основно правило при пътуване във времето е да не променяш собствената си времева линия, защото така стават парадоксите. Е, Squirrel Girl прави точно това и то многократно.

Разбира се, пътуването назад във времето не е нещо доказано с ясни закони и всеки автор може да интерпретира идеята по свой начин. А и Squirrel Girl е непретенциозен забавен комикс и няма смисъл да се задълбава в спорове за времеви линии. Все пак мисля, че изборът на финал не е най-удачният.

Плюс: Бонус страницата

SQ 55

The Unbeatable Squirrel Girl #5 Vol. 2

След края на историята и след страниците с фен-писмата бях изненадан да видя, че комиксът все още не е свършил. Самата бонус страница не е кой знае какво, но е още един забавен инструмент, с който авторите могат да изненадат читателите.

Плюс: Малките букви.

Тези малки коментари от автора под почти всяка страница придават чувството, че не четеш сам, а с приятел, който ти подхвърля по нещо преди да си отгърнал следващата.

Резултат 5:3

Отново плюсовете побеждават минусите. Все пак тази история е малко по-противоречива, защото не всеки е фен на пътуванията във времето.

Приятно четене!