Лексикон: Вида Делчева

Лексикон: Вида Делчева

22/01/2021 0 By kiril dimanov

1. Как се казваш (име и псевдоним)?

Казвам се Вида Делчева. Не използвам псевдоними от времената на форумите… които ми липсват.

2. Представи се кратко на нашите читатели.

Чета комикси, откакто умея да чета. Като се почна с „Мики Маус“ и „Астерикс“ и… Аз съм хлапето, което ще обикаля РЕП-овете за поредния втори брой от нова супергеройска поредица, който никога няма да излезе. И стажантката, която във втория си работен ден ще отиде при главната редакторка и ще каже „тези герои не трябва да се превеждат така“. И редакторката, която ще прави списъци с имена и термини от абсолютно измислени светове и ще настоява преводачите да гонят консистентност на преводите. И читателката, която ще подскача от радост веднъж на всеки две седмици, когато излезе следващия брой от „Върховната колекция на МАРВЕЛ“… опа, това трябваше да е кратко…

3. От къде си ?

От София. Тук поне краткото е лесно. 🙂

4. Как се самоопределяш (писател/ художник/косплейър, video creator, друго?)

Преводач, редактор, читател, неуморен фен.

5. С какво се занимаваш ?

Завърших Книгоиздаване и сбъднах мечтата си да се занимавам професионално с комикси, а също и с книги. Превеждала съм, редактирала съм, коригирала съм, рекламирала съм. В момента се занимавам с последното в издателство Обсидиан. 🙂

6. От къде черпиш вдъхновение?

От добре разказаните истории. Под формата на книга, комикс, филм, сериал… От разговорите с други хора на моя акъл и споделянето на мнения за любимите неща.

7. Кой ти е любимият герой (от комикс или книга или филм)?

Спайдърмен, от когото за мен започна всичко – и като интерес към супергеройските комикси и задълбаване в тях, и като трудов стаж. Първата поръчка за работа срещу хонорар, която получих, беше редактирането на брой 22 на „Поразителният Спайдърмен“ – до ден днешен си го пазя, само дето в рамка не съм си го сложила. 🙂 Животът ми сигурно щеше да тръгне в съвсем друга посока, ако не бях попаднала един ден като малка на Spider-Man TAS. Или пък пак щях да стигна до тук… Не знам, но от всяко положение ми харесва начинът, по който се нареди с помощта на нашия добър приятел и съсед.

8. Смяташ ли, че героите от комиксите/книгите могат да служат за вдъхновение в реалния живот?

Убедена съм. Една от най-ценните функции на историите е именно да вдъхновяват. Да бъдем по-добри хора, да не се отказваме, когато стане трудно, да бъдем съпричастни с другите и да не се боим да постъпваме правилно.

9. Кой е най-големият злодей за теб от комиксите/книгите?

О, толкова са много… И точно когато си го намерил, винаги се появява по-големият злодей! Все пак ще посоча една „книжна“ злодейка – Долорес Ъмбридж от „Хари Потър“. Събраната мощ на Танос, Галактус и Палпатин не могат да се сравнят с реалистичната злост на Ъмбридж. Всеки е срещал по една такава в училище или сред чиновниците в някоя институция, или пък някоя зловеща леля… Ъмбридж е събирателен образ на едно познато и адски смазващо зло и затова за мен е много по-голяма от всемогъщите злодеи с най-разнообразни сили от страниците на други книги и комикси.

10. Сподели 3 любими книги/комикси.

„Сага за живите кораби“ на Робин Хоб (книги); омнибусът „Тор“ на Джей Майкъл Стражински, чиито първи броеве излязоха наскоро на български език в шестата книжка от „Върховната колекция на МАРВЕЛ“; XMen: Phoenix Endsong.

11. Сподели любимата си фраза от комикс, книга или филм.

„Изборът, който правим, Хари, говори много по-красноречиво за същността ни, отколкото нашите способности.“ – Албус Дъмбълдор, „Хари Потър и Стаята на тайните“

12. Сподели любима сцена от филм.

Най-финалната сцена с Върколака от филма „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“. За мен най-хубавият възможен завършек на филмовата поредица.

13. Каква е твоята оценка за писането на комикси в България (за правенето на косплей като цяло)?

Обичам български комикси! Само да можеха да излизат по-бързо! Още си чакам продължението на Dragonlast на Сатанасов например… Относно косплея, лично мен хич не ме бива по костюмирането, но на всяко събитие с косплейъри се радвам как костюмите им стават все по-добри. На последния ComicCon бяха направо страхотни!

14. Има ли почва за развитие на твоята дейност в България или как е спрямо с чужбина?

Да, колкото и малка да е България, винаги ще има четящи хора и нужда от книги за тях. А също и от комикси! От дете се вайкам как у нас почти няма читатели на комикси или поне не сме достатъчно, за да изкупуваме тиражите, правещи възможни такива издания. Но в последно време като че ли тенденциите се променят. Това води и до активизиране на пазара – „Арт Лайн“ правят все по-смели неща, Hachette стъпиха стабилно у нас с „Върховната колекция на MARVEL“, появяват се нови български комикси както от ветерани в Деветото изкуство, така и от млади художници… Показателно е и че издателства, които досега не са издавали комикси, сега се осмеляват да го направят (най-пресният ми повод за вълнение е „Аз убивам гиганти“ на Джо Кели и Кен Нимура, LocusBooks).

16. Marvel или DC фен си? ( или друг бранд комикси?)

На първо място ми е Marvel. 🙂

17. Последното нещо, което чете (комикс или книга)?

„Някога и в бъдеще: Кралят е жив мъртвец“, том 1, от от Кийрън Гилън и Дан Мора, изд. „Арт Лайн“. Английски националисти (повсеместно мразен вид покрай Брекзит) възкресяват крал Артур, който се оказва доволно противна гад. Между Англия и Апокалипсиса стои опитна ловкиня на чудовища, само че е… хм, на години. Иначе казано, кисела пенсионерка, която може да оправи кашата само ако успее да въведе внука си в семейния занаят. Разкошно чувство за хумор. Тръпна в очакване на втория том.

18. Последното нещо, което гледа на кино?

Ех… с тази пандемия този въпрос е удар под кръста. :))

19. Комикс/книга или тяхната адаптация на екран?

Обикновено съм за оригинала, но зависи от изпълнението. 🙂

20. Какво обичаш да правиш най-много?

Ще стана ли досадна, ако спомена четенето на книги и комикси?

Също така обичам разходките сред природата. С любими хора, с приятели, по познати пътеки или нови места.

21. Любимата ти мъдрост или лозунг.

Mitakuye oyasin / We are all related / Всички са мои роднини – индианска мъдрост. Колкото и да сме различни помежду си, всъщност всички ние сме част от едно цяло, независимо дали го осъзнаваме, или не.

22. Отправи пожелание или препоръка към нашите читатели.

Продължавайте да четете комикси и да ги препоръчвате на хората около вас – има надежда за комиксите в България! Ако пък пишете и рисувате – не се отказвайте, много ми се четат повече родни комикси, а май далеч не само на мен. 🙂