Лексикон: Любомир Кючуков

Лексикон: Любомир Кючуков

05/09/2020 0 By kiril dimanov

Днес в рубриката ни „Лексикон“ ще ви запознаем с младия и талантлив автор Любомир Кючуков. Прочетете и ревюто ни на прекрасната му книга „Възходът на Седемте“,която пък може да намерите при издателство Vision Books.

1. Как се казваш (име и псевдоним)?

По лична карта съм Любомир Ламбов Кючуков, в социалните мрежи – Любомислици, а по душа се наричам Мечтател.

2. Представи се кратко на нашите читатели.

Здравейте, скъпи читатели на Супер Герои България, аз съм Любо и вярвам, че всеки от нас разполага със своя собствена суперсила. С книгите, музиката и видеоклиповете, които създавам, се опитвам да ви я разкрия, заедно с всичките ѝ предимства и недостатъци.

3. От къде си?

Родом съм от София, но за да се стигне до моя милост, здрави усилия са положили и роднините ми от Северна и Южна България.

4. Как се самоопределяш (писател/ художник/косплейър, video creator, друго?)

Опитвам се да съвместявам любовта си към писането с интереса към музиката и наскоро откритата страст (или по-точно, наскоро преодоления срам) от говоренето пред камера при заснемането на влог. Междувременно съм full-time юрист, но сякаш всички тези на пръв поглед несъвместими неща се дължат на желанието ми да градя и създавам.

5. От кога започна да се занимаваш с писане?

Ако кажа „откакто се помня“, ще е клиширано, но може би е точно така. Научих се да чета на много ранна възраст, за да не преча на сестра ми да си учи уроците, и още тогава дойдоха първите идеи за истории – отначало малки детски фантазии, надраскани с печатни букви в тефтерите на баба, после вече и малко по-зрели творби. Сериозно и последователно пиша стихотворения и романи от 11-ти клас.

6. От къде черпиш вдъхновение?

Процесът е малко тегав, но си струва. Необходимо е да се натрупа определено количество впечатления (вътрешни и външни), които никога не знам колко точно следва да бъдат, за да се пръкне нещо. Почти като раждането – знаеш, че нещо е на път, но докато дойде моментът да „излезе“ от теб, може да мине цяла вечност.

7.Кой ти е любимия герой (от комикс или книга или филм)?

Те са толкова много, че ще ми бъде трудно да определя един измежду тях. Доста общи черти обаче намирам с Каладин от „Lightstorm Archives“ на Брандън Сандърсън.

8. Смяташ ли, че героите от комиксите/книгите могат да служат за вдъхновение в реалния живот?

Разбира се, в моя случай дори са основен морален коректив. Ако не бяха героите, с които съм отраснал, вероятно щях да съм доста по-страхлив и мрънкащ срещу трудностите, отколкото съм сега.

9. Кой е най-големия злодей за теб от комиксите/книгите?

Танос, но до Infinity War включително, защото дълбоко в себе си е убеден, че служи на по-висшето благо и баланса. В Endgame става класическият „Ядосахте-мА-и-сега-шъ-въ-избия-сичките“-type злодей. Тоест, губи си сложността на мотивите, поне според мен.

10. Сподели 3 любими книги/комикси.

„Steelheart“ на Брандън Сандърсън, „Faust Eric“ на Тери Пратчет и, за да има и малко реализъм в цялото нещо, „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър.

11. Сподели любимата си фраза от комикс, книга или филм.

„I wanna tell you a little secret, being the One is just like being in love – no one needs to tell you you are in love, you just know it, through and through.“

12. Сподели любима сцена от филм.

Финалната сцена с пумпала от „Inception“. Най-идейният отворен край евър.

13. Каква е твоята оценка за писането на комикси в България (за правенето на косплей като цяло)?

Не съм сенсей по темата, но мисля, че определено имаме сериозен потенциал. Има и доста солидна аудитория, за което доказателство е Супер Герои България!

14. Има ли почва за развитие на твоята дейност в България или как е спрямо с чужбина?

Аз съм оптимист. Да, пазарът ни е по-малък и по-беден, съответно е по-трудно да достигнеш до много хора. Публиката ни обаче е предана и когато хареса нещо, дава цялото си сърце за него. Това пък е искрата, която зарежда нас, авторите. И колелото се завърта.

15. Какво искаш да се промени в света или с теб?

Иска ми се повече от нас да поемат отговорност за онова, което преживяват. Ако спрем да обвиняваме и насочим погледа си навътре, открием суперсилата си, за която говорих по-рано, и действаме спрямо нея, колективното ниво ще се вдигне доста бързо. Затова смятам, че е време да разкрием и използваме в пълнота творческия потенциал да създаваме собствената си реалност.

16. Marvel или DC фен си? ( или друг бранд комикси?)

Определено Marvel. Тези хора влагат изключително много труд и това се вижда.

17. Последното нещо, което чете (комикс или книга)?

Учебника си по право, но него няма да го броя тук. „Игра на живот“ на Кен Гримуд.

18. Последното нещо, което гледа на кино?

С тази пандемия последното ми ходене на кино ми се струва преди цяла вечност. Беше на „The Rise of Skywalker“ през декември 2019-та, а сега много ми се иска да чекна „Тенет“ на Нолан.

19. Комикс/книга или тяхната адаптация на екран?

Аз съм книжен плъх. Обичам си мириса на хартия.

20. Какво обичаш да правиш най-много?

Да пиша, под каквато и да е форма – стихотворение, роман, разказ, текст на песен, сценарий, договор, статия…

21. Любимата ти мъдрост или лозунг.

„Познай себе си.“

22. Отправи пожелание или препоръка към нашите читатели.

Не спирайте да четете, защото вие сте нашият Power Stone!