На комикс екскурзия из България!

На комикс екскурзия из България!

28/07/2017 0 By Nacho

Здравейте всички! Оля! Гутен морген! Съберете се малко! Чувате ли отзад?

Добре дошли на летище София! Готови ли сте за началото на нашата комикс екскурзия в България? И да не сте, няма значение, защото летището е нашата първа точка от пътешествието:

RCO015

X-Men Volume 4 Issue #1 (2013)

На летището, в което се намираме, е седяла самата Джубилий. С нея много от нас са се запознали от X-Men анимацията от 90-те години. В този брой тя просто транзитно преминава през България, водейки със себе си бебе сираче към САЩ.

E, това не беше много ключова сцена от комикс света, но сега ще се запознаем с нещо с повече екшън в света на MARVEL. Моля насочете се към метрото. Слизаме на спирка „Софийски университет „св. Климент Охридски“!

RCO003_1469315186International Iron Man #1

Намираме се на Паметника на Съветската армия. Той е построен през далечната 1954-та година. На площада пред паметника всяка година се организират различни събития, инициативи, концерти и фестивали. Но не затова сме дошли тук. През 2016 г., в първи брой на International Iron man, Тони Старк се впуска в битка с човеко-дроиди, искащи да му отнемат бронята. След епична въздушна битка, няколко броя по-късно, Тони губи и предава бронята си.

А сега нека се насочим към автобусите на катедралата Александър Невски, тъкмо по пътя ще видим и Жълтите павета.

Daredevil v2 061-004Daredevil #61

Тук в 61-ви брой на Daredevil се озовава най-известният супергеройски отбор в света – Отмъстителите!

Daredevil #61 и поредицата International Iron man са отчасти дело на българския художник Алекс Малеев, на когото дължим това, че толкова известни комикс герои се озовават в България.

Хайде, че автобусите ни чакат! Отиваме към Родопите!

xmen cave

X-Men #8 (1965)

През 1965 г. професор Екзейвиър тръгва на мисия да открие Луцифер, който се крие „в сърцето на Балканите“ в „почти бездънна пещера“. Три години по-рано, през 1962 г. Радостин Чамаков, Никола Корчев и Елена Пъдарева правят първи опит за проникване в пещера в Родопите. Това е пропастна пещера, която днес наричаме Дяволското гърло.

Макар в комикса да не се упоменава точното местоположение на пещерата, всички факти сочат към мястото, в което се намираме в момента. Професор Х търси Луцифер, в пропастна пещера, наречена Дяволско гърло, 3 години след като български учени правят опити за изследването ѝ. Прекалено много съвпадения, не мислите ли?

Но това не е всичко, което се е случило тук. Професорът успява да открие Луцифер и да разкрие плана му.

Xmen63

X-Men #9 (1965)

След 10 години работа, Луцифер успява да построи термо бомба, която насочва към Северния полюс. За да се подсигури, че няма да бъде убит и спрян от Х-Men, той свързва сърдечния си ритъм с детонатора на бомбата (хитринка, която и Прометей от последния сезон на Arrow използва).

Но не само X-Men търсят Луцифер. Оказва се, че и Отмъстителте са му по петите, но те не знаят за детонатора и искат да го убият. Така се стига до сблъсък между X-Men и Отмъстителите.

xmenvsavengers

X-Men #9 (1965)

Няма да ви правя спойлери как завършва историята. Ще имате време да си я прочетете в автобуса. До Бузлуджа пътят е доста.

Bulgaria in comics SS

Suicide Squad #21

И в тази история България е представена като убежище на злото. Този път не е на Луцифер, а на комунистическа организация, която има собствен Самоубийствен отряд. Оригиналният Suicide Squad, с новия си капитан Харли Куин, идват, защото смятат, че тук е главната база на The People. Когато пристигат, се стига до битка, в която Отряда доминира, най-вече защото Enchantress се превръща в дракон и изгаря всичко и всеки наоколо.

Но това се оказва капан, заложен от The People. Всичко това се случва в последното издание на Suicide Squad. Възможно е в следващото България отново да е избраната локация.

Сега слизаме до Казанлък за една Казанлъшка гроздова и хващаме влака за с. Буново.

Bulgaria in comics UAvsNU

Avengers vs. New Ultimates (Death of Spider-Man)

Отново няма точно местоположение на описаните събития. Но по изображенията можем да заключим, че мястото е най-високият железопътен мост на Балканите край с. Буново, намиращо се  в подножието на Стара планина.

САЩ и Китай са в нов вид студена война – състезание кой ще направи най-добрия супер войник. САЩ имат Капитан Америка и Китай търси всякакви начини да надмине това постижение. За целта обявява награда за всякаква информация и помощ. Така се стига до нелегалното пренасяне на американски хора-прототипи за супер войници. Отмъстителите опитват да спрат влака и го правят много лесно с Мьолнир. Влакът се взривява, но контрабандистите не се предават, защото знаят, че техният супер войник The Mimic има всички суперсили на Отмъстителите и те ще бъдат лесна плячка за него.

Mimic UEdition

Avengers vs. New Ultimates (Death of Spider-Man)

Но нещата не се случват, както те си мислят. Този супер войник страда от всичко, което са му причинили, не може да контролира силите си и не иска да се бие с никого.

Историята е малко тъжна и нелицеприятна, но нека се качим отново във влака. Отиваме към морето.

RCO003_1490237295

Iron Fist #1 (2017)

Намираме се във Варна. През деня е прекрасен град, но когато слънцето залезе е по-добре да не излизате от вкъщи. В една дъждовна вечер Iron Fist влиза в изоставен склад, където се организират нелегални боеве и благодарение на куфарчето с пари, което носи, набързо си организира битка.

RCO008_1490237295 Iron Fist #1 (2017)

Не мисля, че е нужно да споменавам, че кунг-фу майстор като Дани няма проблем да понатупа няколко български борчéта. Но Iron Fist не открива това, което търси във Варна. Дали ще се завърне в България в следващи броеве, остава да видим.

А ние се насочваме към последната ни спирка от екскурзията, а именно – Бургас.

burgas Black widow

Black Widow Volume 4 Issue #8

Животът на тайните агенти предполага много пътувания и мисии в различни държави. Тайна мисия довежда Черната Вдовица до Бургас. Като повечето подобни градове, това е просто една временна спирка за нея. Бих ви завел и до мястото, което тя извършва своята мисия, но…

RCO019

Black Widow Volume 4 Issue #8

…в момента е обектът е в ремонт.

Е, това беше нашата комикс екскурзия, надявам се да ви е харесала. Айде досвидания, аревидерчи и гутен полет!

Тези от вас, които искат, могат да останат за едно последно бързо пътуване. Това място не е свързано със супергерои, но пък е свързано с други известни герои – Пришълецът и Хищникът.

Alien vs. Predator: Old Secrets

Събитията в историята на Малеев се развиват в малкото селце на границата между България и Турция – с. Бродилово. Открито е тяло на непознато същество и учени от БАН опитват да го разпознаят и да разберат какво му се е случило. За учените тялото е непознато, но ние бързо се сещаме какво има на масата за дисекция.

Alien vs. Predator: Old Secrets

Но селото крие и други тайни. Тайни, които се пазят столетия наред от Братството на св. Георги:

Alien vs. Predator: Old Secrets

 

Благодаря на всички, които останаха. Надявам се, че ви беше приятно толкова, колкото и на мен!