Обзор на първи и втори сезон на „Светкавицата“

Обзор на първи и втори сезон на „Светкавицата“

17/08/2016 0 By FREIFALL

Внимание: В статията има спойлери за първи и втори сезон на „Светкавицата!

Светкавицата е напът да се завърне на малкия екран за трета поредна година и както изглежда, ще поеме в изцяло нова посока. Но преди да се впуснем в новини за предстоящите епизоди и новите премеждия на Бари, нека първо отделим момент, за да си припомним какво е преживял героят досега!

the-flash-reviewВ началото на сезон 1, Бари Алън – криминалист в Полицейското управление на Сентрал Сити бива ударен от мълния по време на буря, причинена от взрива на ускорителя на частици в Лаборатории Стар. Приемното му семейство го оставят на грижите на Кейтлин, Сиско и доктор Харисън Уелс, които успяват да стабилизират състоянието му. За нещастие, макар и без опасност за живота му, той прекарва девет месеца в кома.

Когато най-сетне се събужда, той открива, че има силата да се движи със скоростта на светкавица. За 9 месеца светът около него се е променил напълно – любовта на живота му (също така неговата приемна сестра) Айрис Уест си е намерила приятел, в лицето на колегата на Бари – Еди. Единственото нещо, което си е останало същото е, че баща му, Хенри, все още е в затвора заради убийството на жена си (нещо, което не е извършил). Оказва се, че суперсилите на Бари не са единственото необичайно нещо в Сентрал сити – обяснено от доктор Уелс, експлозията на реактора, която му дала сили, сътворила повече от един метачовеци. По доста странни стечения на обстоятелствата, изглежда повечето надарени хора поемат по престъпен път. Пример за това е Клайд Мардон – първият враг на Светкавицата.

Заедно с екипа на Стар Лабс, Бари се справя с нови врагове всяка седмица, докато се опитва да поеме контрол над личния си живот. Решава да се откаже от Айрис, но въпреки това доста често започва да се среща с нея, дегизиран като „Светкавицата“.

Reverse-Flash_promotional_imageНеочаквано се появява още един спийдстър – злодеят, наречен „Анти-светкавица“ (или Reverse Flash на английски). Бързо научаваме, че той населява тялото на Доктор Уелс и е убил майката на Бари преди много години. Всъщност, истинската му самоличност е Еобард Тоун – пра-внук на Еди от далечното бъдеще. Самият Еди се жертва, за да убие Еобард, но опитът е неуспешен.

В края на сезона, Анти-светкавицата отваря черна дупка над Сентрал сити, която затваря един от съюзниците на Светкавицата – Файърсторм (за нещастие, едната половина на героя, Рони, умира).

В сезон 2 Бари е твърдо-решен да се справя с престъпността сам, тъй като не иска никой друг да умира в опит да му помогне. Може би тук трябва да вметна, че Айрис знае тайната му от известно време.

В началото на 2х01, Алън получава завещание от Харисън Уелс (или по-скоро Еобард Тоун), което се оказва посмъртно самопризнание за убийството на майка Нора Алън. Хенри е оневинен, но напуска града, „за да не пречи на сина си“.  Отбор Светкавица отново е готов да се справя с престъпността. Точно навреме, защото научават от Джей Гарик, че злодей, на име Зуум застрашава цялата планета.

The_Flash_season_2_poster_-_Get_Up_to_Speed

Каската на Джей Гарик черпи вдъхновение от древноримската митология.

Зуум идва от паралелна Земя, която можем да наричаме за по-кратко Земя 2. Изглежда, след затварянето на черната дупка, из града са останали нейни следи, които могат да служат за портали между двата свята. За съжаление, сценаристите на „Светкавицата“ се повтарят отново и съюзника на Бари, Джей, се оказва неговия враг – Хънтър Золомон / Зуум. Иначе казано, Джей не е истинското му име. (Всъщност Джей Гарик съществува, но той идва от Земя 3 и е нейната версия на Светкавица. Спокойно, още по-объркано ще стане) Междувременно, от Земя 2 на помощ идва паралелен Харисън Уелс, който за удобство на всички взима прякора „Хари“. С него е и дъщеря му, Джес и заедно помагат в Стар Лабс. Също е важно да се спомене, че Бари и Айрис си стават много близки. Айрис пък открива, че има полу-брат, на име Уоли.

През сезона, Зуум изпраща различни злодеи от един свят в друг, с цел да заловят и убият Светкавицата. Скоро той разбира, че по този начин няма да успее, затова измамва Бари (като отвлича Уоли) и го принуждава да предаде скоростта си. Епизоди по-късно, когато Бари се опитва да възвърне силите си, неочаквано попада в непознато място, което се оказва създадено от Силата на скоростта. По време на престоя си, Бари Алън най-после успява да преодолее смъртта на своята майка. Когато се завръща на Земята, той е по-решен от всякога да спре Зуум.

untitled

Финалната битка между Зуум и Светкавицата

Но Зуум не е готов да се предаде – в опит „да докаже на Светкавицата, че двамата са еднакви“, той убива бащата на Бари, отключвайки всичката скрита омраза и гняв у героя. В края на сезона той успява да победи Зуум, но след като е изгубил и двамата си родители, той не е сигурен дали изобщо ще може да дойде на себе си. Айрис най-после признава чувствата си към него и двамата се целуват.

Само че се оказва, че тази целувка е била за „сбогом“, защото малко по-късно Бари се завръща назад във времето и спасява майка си в нощта на смъртта ѝ. Какво точно означава това? На кратко, всичко, което Бари е преживял досега ще бъде занулено и той получава възможност да започне живота си отново. Но макар и с двама живи родители, той много скоро ще открие, че когато създадеш изцяло нова времева линия, няма как да нe сгафиш с няколко неща… Но за това ще научим повече в сезон 3.

Кой е любимият ви герой в „Светкавицата“ и какво очаквате да се случи в предстоящия трети сезон, който започва на 5 октомври българско време?