Пет майстори на бойните изкуства в комиксите(DC)

Пет майстори на бойните изкуства в комиксите(DC)

30/01/2021 0 By kiril dimanov

Настъпи момента отново да си поговорим за една моя любима тема- бойните изкуства! И тъй като преди време разгледахме пет майстори на бойните изкуства в комиксите на Марвел, днес е време да се обърнем и към представителите на DC. За целта отново няма да се ограничаваме с класиране, тъй като това е доста субектвно, а и няма значение дали персонажите са герои или злодеи-важното е да владеят бойни изкуства. И разбира се, Батман ще го оставим на страна, тъй като той е адски очевиден, предпочитам под прожектора да застанат други майтори. Нека започваме!

Black Canary– Дайна Ланс определено заслужава мястото си тук. Първоначално тренирана от Wild Cat, друг голям майстор на ръкопашния бой, на Дайна не и отнема много време преди да надмине учителя си и да започне обучение и при други ментори. Лично Wonder Woman и предава познания за някои амазонски бойни стилове, а след това Дайна се обучава на бойни изкуства при Ричърд Драгън и Лейди Шива. В даден момент Black Canary дори е трябвало да тръгне по стъпките на Лейди Шива и да поеме нейната роля. Годините на упорити тренировки правят Дайна повече от сериозен противник, изправяйки се пред съперници като Bronze Tiger и Green Arrow, както и още много.

Karate Kid– не го бъркайте с главните герои от филмовата поредица „Карате Кид“. Това е Вал Арморр, самурай от бъдещето или по точно 31ви век и освен това е и ценен член на Legion of Super-Heroes. Вал е овладял буквално всяка съществуваща форма на бойни изкуства. Това означава,че той разполага с познания идващи от толкова много векове, че чак да му се завърти главата на човек. Така Вал винаги може да приложи подходяща стратегия и контра удар срещу всеки боен стил.

Но това не е всичко. За да добиете представа точно колко „overpowered” е Карате Кид ще ви кажа, че той е успявал да пробие с удар 70 килотона лед, побеждавал е метеор и дори се борил съвсем сам срещу Супергърл и и Супербой, като него дори го побеждава! Не, Вал няма супер сили, всичко идва от пълното овладяване на всеки боен стил на света и тренировки с различни оръжия. Благодарение на това, той е и устойчив срещу опити да контролират ума му и може и да усеща слабите места у враговете си.

Bronze Tiger– Бен Търнър, анти-герой с на пръв поглед смешно име, но пък притежаващ бойни умения, от които смехът на враговете секва. Бен е поредният пример за герой, който не е мета-човек, но за сметка на това е култивирал уменията си по бойни изкуства и невероятни рефлекси чрез много труд и тренировки. Бен владее почти всички форми на бойни изкуства сред които айкидо, карате, жиу-жицу и още много. Благодарение на тези умения Бронзовия Тигър се е изправял срещу Лигата на Асасините(на която е бил и член), повечето членове на Бат семейството, Ричърд Драгън, при когото е тренирал(както и при лейди Шива) Слейд Уилсън/Death Stroke и Батман, като дори е побеждавал последните двама! Не случайно в един момент в комиксите, той е поставен за водач на Suicide Squad!

Лейди Шива– позната още и като Сандра Уу-Сан, Лейди Шива е една от най-смъртоносните убийци от вселената на DC- чест, която тя придобива без употребата на никакви супер сили! Тренирана на всичко, което знае от Дейвид Кейн, един от най-смъртоносните членове на Лигата на Асасините, в замяна на което му ражда дъщеря Касандра Кейн(известна по-късно като една от няколкото Батгърл), самата Шива по-късно обучава хора като Батман, Bronze Tiger, Black Canary и разбира се дъщеря си, Касандра.

Лейди Шива владее множество стилове в бойните изкуства, считани за изгубени във времето, които тя подобрява ежедневно заради несломимото й желание да е все по-добра. Тя може и да предвиди всеки ход на противника си чрез най-финия език на тялото. Без проблем е побеждавала въоръжени противници, като често прилага специалната си хватка „Leopard Blow”, която знае благодарение на познанията си по кунг-фу стила Леопард.

Ричърд Драгън– преди всичко останало, трябва да спомена, че в комиксите Ричърд не е азиатец, както бе изобразен в анимационния филм „Batman: Soul of the Dragon”. Просто да се знае за да не стават неточности 🙂

И така Драгън, точно като Шива има доста впечатляващ списък с ученици , сред които Батман, Найтуинг, Виктор Сейдж(The Question), Конър Хоук(синът на Оливър Куин), че даже и самата Лейди Шива. И въпреки, че точно като него тези ученици и описаните по горе персонажи владеят повече от един стил бойни изкуства, Ричърд е единствения Гранд Майстор в това отношение във вселената на DC. Благодарение на ненадминатите му познания по жиу-жицу, карате, айкидо, кунг-фу и още много, много други бойният стил на Ричърд Драгън олицетворява съвършенството.

Драгън е овладял и изкуството на медитацията, чрез което може да достига до толкова интензивно състояние на концентрация, че да достигне до своята вътрешна енергия(чи) и да я ползва заедно с уменията си по време на битка. И точно като Лейди Шива(която е побеждавал няколко пъти), Ричърд ежедневно подобрява уменията си, оставайки ненадминат.

Е, приятели толкова за сега. Но понеже темата ми е интересна, а подобни майстори на бойните изкуства има в изобилие, в близко бъдеще ще разгледаме още. А междувременно кажете ни в коментарите кои са вашите любимци! До скоро!