Скандинавска митология vs вселената на Марвел(прилики и разлики)

Скандинавска митология vs вселената на Марвел(прилики и разлики)

23/07/2017 0 By Петър Бойчев

Повечето от нас са чели или гледали много филми по гръцка или египетска митология.

Всеки знае нещо за Зевс, Херкулес, Анубис или Ра, но много малко хора знаят за Один, Фрия или Локи.

Марвел се усетили тази ниша много отдавна и някакси  на готово взимат тези герои ги вкарват в тяхната вселена, естествено не копират нещата на сто процента,  а някой неща даже ги променят или доразвиват драстично.

Днес ще ви представя Пет разлики в двете вселени.

1-Тор: Всички знаем как изглежда и какъв е характера на Тор пресъздаден в комиксите, но какъв е той в легендите на северните народи.

Тор, бог на светкавиците, е с голяма брада и мустаци, но те са червени, наричат го червено брадия бог, отново е изключително силен, но също толкова лесно разгневяващ се, доста глуповат на моменти и първичен, точно тези му качества позволяват на Локи да го манипулира лесно(подобен сценарии видяхме в първия филм).

Могъщият му чук естествено също присъства и в легендите, Мюлнер е създаден в едно състезание между майстори ковачи джуджета, в което отново има пръст Локи.

Наградата за печелившия била главата на лукавия брат на Тор, но той се измъква с хитрост.

Легендарното оръжие е изковано ос нестандартен материал, а именно сърце на умираща звезда.

Видът му е малко странен в сравнение със съвременната ни представа, но явно такава е била формата на чуковете по това време на север.

.

 

Но това не е единственото оръжие на бога на гръмотевиците, той притежава и могъщ пояс, който при слагането на кръста увеличава многократно силата му, а придвижването между деветте свята на червено брадатия бог, става посредством колесница, в която не са впрегнати красиви коне, а два козела.

 

 

 

 

2-Лейди Сиф или само Сиф: Познаваме я като красива тъмнокоса жена войн облечена в броня с меч и щит в ръка.Северните народи  я описват  коренно различно…

В легендата тя е жената на Тор, най-красивата сред богините, най-нежната и най-галантна сред тях.Визията и е коренно различна от тази която може да видим на екрана.

Наричат я златокосата богиня, в началото тя е била с дълга руса коса, блестяща като злато, но след една „шега“ на майстора на пакости в която той я обръсва гола глава, след саморазправата на бога на гръмотевиците с брат му, Локи поръчва отново на майсторите джуджета да изработят магически коси от чисто злато, които растат като истинска

3-Хаймдал:

Тук основната разлика е в визията. Самото име буквално преведено означава белия бог.Пазителя на моста-дъга(или нещо по-технологично във филмите) Биврьост се е отличавал с изключително бялата си кожа, най-бялата сред всички други богове.

Тук със сигурност ще осъзнаете огромната разлика, която има в двете вселени. Във филмовата поредица героя е чернокож, но основаните му способности да чува и вижда всичко в 9-те свята не е променена значително от Марвел.

4-Локи: Това лично за мен е най-интересния персонаж и в двете „измерения“ той е силно развит, като персонаж.Трудно разбираем в първоначален поглед, той е не само сложен и коварен, понякога по детски забавен, но е много съобразителен и всеки негов ход има определена цел, която може и да не доловиш в началото, но все пак е час от голям пъзел.Коварния, както го наричат древните скандинавци, следва своя път без да го интересува с кой ще нарани или с кой ще създаде краткотраен съюз.Главната цел за него е най-важна.

Визията му е почти не променена в комиксите, шлема с огромни навити на зад рога е символ, който е запазен през вековете, Марвел го копират изцяло, което е и най-правилният им избор!

Способностите му да приема всякаква форма също е прехвърлена от митологичният свят в комиксите.

В легендите Локи не веднъж подлага боговете и света на опасност, но също толкова пъти и ги спасява от всякакви злодей…В света на Марвел също виждаме тази сюжетна линия в началото беше зъл с амбиция за мъст към своя брат Тор, но след това застана рамо до рамо с него за да спасят света, но в последния момент на предишния филм за гръмотевичния бог видяхме как подлия Локи тайно е заел мястото на Один.

А сега в новия трейлър ясно се вижда, че двамата асгартски братя отново ще са един до друг в битката, но дали Локи и този път ще има някакъв коварен таен план тепърва ще разберем.

 

5-Хел: В света на Марвел тя се нарича Хела, визията и е доста по-различна с шлем с рога, подобен на този на Локи но доста по-шикозен, тъмния грим подчертава злото в нея.

В легендите Хел е дъщеря на Локи, най-голямата от трите му деца родени от една великанка.

Тя е царица на подземния свят или Ада(от там може би идва и наименованието ми на английски)

Описана е като много красива жена, но само на половина, едната половина на тялото и е прелетна а другата е разлагаща се, като на труп.В митовете тя няма някаква омраза към Тор или другите асгардски богове.

 

 

 

 

 

Бонус: Тези, които вече са видели втория трейлър на Тор може би не са обърнали голямо внимание на огромният вълк, който се бие с Хълк, но това всъщност най-вероятно е един друг легендарен звяр-злодей в скандинавската митология.

Името му е Фенрир, брат на Хел и, да естествено син на Локи!

Как ще го представят в света на кино вселената на Марвел още на знам, но ще ми е интересно да разбера защото той ми е любимец в древно северната митология.