10 Супер геройски сериала, за които(може би) не знаете

10 Супер геройски сериала, за които(може би) не знаете

10/08/2019 0 By kiril dimanov

Продукциите базирани на комикси изминаха дълъг път. Вече получаваме поне по 4-5 филма годишно, анимационни сериали и пълнометражните анимации също не ни липсват. А разбира се, вече има и много сериали като “Arrow”, “The Flash” и така нататък, които вървят напред , сезон след сезон, а предстоят и още много нови. Но не винаги беше така. Днес съм решил да опитаме нещо различно и да върнем часовниците маааалко назад. Ще се върнем назад за да ви покажа 10 телевизионни сериала със супер герои, но ето  я уловката- не всички от тях  са базирани на комикс, а напротив- повечето  са оригинални герои създадени за сериалите. Това ги прави не точно супер герои, предвид способностите, коите те имат(или нямат), но пък идеята определено е била там. 

Опитайте се да ги погледнете не през очите, които имате днес, тоест не ги  съдете по калпавите ефекти или странни  истории, защото  все пак  времената са различни. Някои от тях наистина са доста добри(не самоза времето си), а пък  другите поне ще ви накарат да се посмеете. На мен лично темата ми  стана интересна, защото все пак  тогава поне се правеха опити  за оригинални персонажи, създадени за сериалите, което не се вижда често  вече. Но  нека започваме с десетте предложения и малко уточнение- не ги класирам, просто ги номерирам.

10.The Invisible Man– сериал от 2000та година, като мисля, че името говори достатъчно. Не е базиран на едноимения хорор роман, а вместо  това е оригинална сай-фай история, която  само  ползва силите на героя. Да, той  става невидим.  Дарън Фоукс е ловък крадец, който приема да работи  за свръх-секретна организация на име „Agency”(не се бъзикам), вместо да излежава присъдата си. Там Дарън получава имплант в основата на черепа си, наречен “Quicksilver Gland”.Той покрива тялото и дрехите му със субстанция, която пречупва светлината и го прави невидим. Но по време на създаването си, имплантът е саботиран, така че да изпуска нервотоксин, който навлиза в кръвообръщението. Това от своя страна предизвиква огромна болка, следвана от антисоциално поведение и психоза. Заради  това Дарън се нуждае от редовни инжекции, които  да поддържат здравия му разум, иначе ще откачи от случващото му  се. Използвайки новата си  способност, Дарън се опитва едновременно да изпълнява мисиите дадени му от „Agency” и да върне свободата си. 

9.Manimal– интересно име нали? Това шоу от 1983та, разказва за доктор Джонатан Чейс, който има способността да се превръща във всяко животно, което пожелае. Той изполва тази нова супер способност за да помага на полицията да залавя престъпници и да разкрива престъпления. Само двама души  знаят за тайната на Чейс- приятелят му Тай Ъръл и Брук Маккензи, детектив от полицията. Обикновено в епизодите Брук работи по случай, Тай асистира, а Джонатан помага най-много като  се превръща на някое животно.

Макар обаче в шоуто да се казва, че Чейс може да се превърне на каквото животно  си поиска, поради ограниченията на бюджета и ефектите, най често  той се превръща на орел и пантера. В отделни  епизоди  се вижда и трансформация в трето животно като делфин, мечка, бик, змия, но без това да се види на екран. Трансформациите му в орел и пантера обаче всеки епизод са си придружени от сцена показваща промянята и от доста добри „practical” ефекти. Ако това шоу бе правено  днес, със сигурност щяха да се ползват повече животни, тъй като щяха да са CGI, а не истински. Ако ви  се гледа добра 80тарска детективска драма със щипка супер сили, пробвайте.

8.M.A.N.T.I.S– тук го удряме на 90тарска вълна, защото този  сериал идва от 1994та. Докато  се опитва да спаси  дете по време на безредици, доктор Майлс Хоукинс е прострелян в гръбнака от полицейски снайперист. В следствие на това Майлс се оказва парализиран от кръста на долу. След време той открива много  дълбока конспирация срещу Афро Американското общество(ах, през деведесетте тия неща бяха поднесени  с финес, а не като  сега) и тъй като и  той е чернокож решава да направи нещо по въпроса. Използвайки ресурсите на собствената си компания, Майлс създава хай-тек боен костюм, чрез който ще може да ходи отново и  да се бори с корупцията в града.  Името на костюма е M.A.N.T.I.S, което  значи “Mechanically Augmented Neuro Transmitter Interactive System”. Освен него, Майлс  разполага и с подводно скривалище на име Seapod, което  разбира се е тъпкано  до козирката с всякакви  други технологии. И това не е всичко- Майлс си има и специална кола/подводница на име Chrysalis. Предполагам, че всичко това го превръща в някаква странна подводна комбинация от Батман и Айрън мен! 😀

Важно е да отбележа, че ролята на Майлс Хоукинс е изиграна от Карл Лъмбли, когото повечето от нас  разпознават като  гласа на Martian Manhunter в анимационните сериали „Justice League” и „Justice league Unlimited”.  Освен това Лъмбли изигра и бащата на Martian Manhunter в сериала „Супергърл”.  И ако това не е достатъчно, ще ви кажа, че шоуто е създадено по идея на Сам Рейми.

7.The Cape– този доста подценяван сериал, всъщност не е чак толкова стар, защото идва от 2011та. Историята се развива в измисления град Палм Сити. Полицейския детектив Винс Фарадей решава да напусне полицията след като  става свидетел на убийстовото на новия полицейски началник от тайнствен  злодей на име Chess. Никой не знае нищо за този злодей, освен че с него шега не бива.  Винс приема предложение за работа в частна охранителна фирма на име ARK, собственост на милиардера Питър Флеминг.

Винс и партньорът му Марти Войт получават видео, което ги отвежда до товарен  влак, собственост на компанията на Флеминг. Там двамата откриват, че влака пренася оръжия за масова разруха, скрити в детски играчки. Оказва се, че Войт работи  за Chess и Винс попада в капана им. Злодеят разкрива самоличността си пред Винс, който е натопен  за убийството на полицейския началник и,че всъщност той е Chess. По време на бягството му, експлодира танкер, като  всички смятат Винс за мъртъв, включително жена му и синът му. В действителност, той  е отвлечен от The Carnival of Crime,пътуващ цирк, който вече е банда обираща банки и в последствие се сближава с групата. Водачът им Макс Малини(в ролята Кийт Дейвид), тренира Винс  в цирково изкуство и най-вече в употребата на специално наметало, направено изляцо от паешка коприна. То не е магическо, но пък Макс показва на Винс как талантлив илюзонист може да ползва наметалото, така че да симулира, че има свръхестествени способности. Освен това Макс му обещава да му покаже всички 26 начина, по които  да ползва наметалото. Винс преминава през изтощителни физически и психически тренировки , необходими за да овладее изкуството на илюзиите.  С тези новопридобити способности и наметалото, Винс решава да се бори срещу престъпленията на Chess и да изчисти името си. За да не изложи  семейството си на опасност, Винс не разкрива,че е жив и приема самоличността на героя The Cape-любимият комикс герой на сина му.

6.The Adventures of Brisco County Jr.– тези от вас, с които споделяме едно или поне близко ЕГН, вероятно помнят този сериал. Главният герой няма супер сили, но пък всичко в този сериал напомня Джона Хекс, а и супер силите присъстват все пак в една известна степен. Шоуто е от 1993та, а в главната роля влиза Брус Кембъл.

Бриско е адвокат завършил Харвард, но след убийството на баща му(щатския шериф) от бандата на свирепия бандит Джон Блай, героят ни се превръща в ловец на глави твърдо  решен  да залови Блай. Към него се присъединяват и друг ловец на име Лорд Боулър и хитрия адвокат Сократ Пуул. Но това не е всичко- те трябва не само  да заловят Блай, ами и да му поречат да се докопа до мистериозно кълбо, което  всички наричат  The Orb” , и което дава свръх сили на този, който  го докосне. The Adventures of Brisco County Jr. бе униклано шоу с това,  че смесва по страхотен начин уестър със сай-фай и стиймпънк елементи. А пък хуморът е направо убийствен. Намерете си го и гледайте, особено ако сте фенове на комиксите за Джона Хекс или харесвате стиймпънк, сай-фай и уестърни!

5.John Doe– каква по голяма супер сила от това да разполагаш с цялото вселенско  знание? Хората винаги  си мислим, че знаем всичко, но  в действителност не е така, а дори и не знаем толкова много  неща  за самите себе си. Такава е историята и в Джон Доу- човек, който  се събужда гол, с белег на гърдите си, но без да знае кой е и от къде идва. За сметка на това обаче той знае абсолютно всичко останало- от най-незначителния факт(на пръв поглед) до всяка вселенска истина.  В главата му се събират познания по какво ли не, но не и нищо за това кой всъщност е той. Така героят ни приема името  Джон Доу(име, което се дава, когато  самоличността на някого  е неизвестна) и използва знанията си  за да натрупа богатсво и  да помага на хората чрез познанията и  ресурсите си. Джон Доу започва и  да помага на полицията в Сиатъл с разрешаването  на престъпления.  Всеки ход на Джон пък  е наблюдаван от тайна организация на име Феникс, което  задълбочава мистерията около миналото му и новите му способности.

Последните четири предложения ще са сериали  за герои, които идват от комиксите, но пък тези  сериали за доста позабравени и заслужават да си ги припомним. А и се връзват доста с горните поради  ранната си „cheesy” същтност. И така…

4.The Green Hornet– всъщност героят оригинално  е създаден за радио предаване през 1936та, тъй като радио драмите са били изключително популярни по това време. Green Hornet се е появявал и в кратък  сериал от 40те години, последван от множество комикси(които продължават и до  днес), доста нескопосан филм от 2011та, но тук  ще обсъдим най-доброто му появяване на екран- сериалът от 1966та година, където в ролята на Кейто, верния партньор на Green Hornet се изявява не кой да е, а самият Брус Лий!

И  така тук ще видите богатият плейбой-ерген и медиен магнат Брит Рейд, който през деня е и  собственик на вестник наречен Daily Sentinel, но нощем се подвизава като маскирания герой The Green Hornet.  Брит разчита и на помоща на своя приятел, шофьор, партньор и експерт по бойните изкуства Кейто(Брус Лий) и на специалната си кола на име The Black Beauty. За пред полицията The Green Hornet и Кейто  са издирвани престъпници, но  в действителност двамата се преструват на такива за да могат да се внедряват по лесно сред банди и групировки и да ги  разбиват от вътре. Мотивът на Брит да започне борба с престъпността е прост-баща му загива в затвора, където пък се озовава за престъпление, което не е извършил.

Звездата на шоуто обаче е Брус Лий, който тогава прави едни от първите си  стъпки на екран, но си личи колко го бива не само като майстор на кунг-фу, а и като  актьор. Какво по хубаво от това да го  видите как раздава ритници с маска на лицето. И макар шоуто да не продобива много известност в Америка, то  в Китай и Хонгконг се оказва хит, само и единствено заради Брус и му печели много популярност , като там сериалът всъщност е наречен „The Kato Show”. Все пак Кейто върши  цялата работа като  размята лошите, нормално  е. Освен всичко това, сериалът има и кросоувър епизод с Батман и Робин от сериалът с Адам Уест излъчван по същото  време. И е забавно.

3.Nightman– този сериал от 1997ма също може би го помнят някои от вас. Базиран на комикс персонажа от Malibu Comics, които през 1994та са закупени от Марвел. Оригинално героят е създаден от Стийв Енгелхарт, който е и  сценарист на три епизода от сериала.

В сериала ще проследите приключенията на Джони Домино, известен саксофонист, който една вечер е ударен от светкавица, която  настройва мозъка му на „честотата на злото”. Така Домино придобива способността да чува мислите на хора, които планират нещо зло.  Той се сдобива и  с нов приятел и помощник, в лицето на изобретателя Райли Джордан, който изобретява брониран костюм. Към него  върви и антигравитационен колан, благодарение, на който Домино може да лети, наметало, което чрез холограми го прави невидим и специално устройство на лявото око, което изстрелва и лазерен лъч и позволява на Домино да вижда съвсем  ясно  в тъмното. Оборудван  с костюма и новата си сила, Джони Домино повежда битка срещу престъпността!

Разликите между  сериала и комикса са големи, но въпреки това ако  решите да му хвърлите един поглед ви препоръчвам  2рия сезон на шоуто, защото  тонът там става малко по-сериозен и търпим и като, че ли е проявено повече старание.

2.Witchblade– хитовият комикс на Марк Силвестри и издаван от Top Cow си имаше и сериал от 2001ва година.  Точно като  в комикса и тук виждаме детектив Сара Пезини, която трябва да се научи да да ползва могъщата и мистична реликва, свързана за тялото и. Но пък  за разлика от комикса, Witchblade се проявява под формата на ръкавица с удължаващ се меч от дланта…по „реалистичен подход”, предполагам.  Патрньорът на Сара, детектива Дани Уу загива и тя се сдобива с нов в лицето на детектив Джейк Макарти, който се превръща и в добър съюзник в борбата срещу злото. А то пък е олицетворено от бизнесмена Кенет Айрънс, който също има познания за  Witchblade и желае да се домогне до  него, но крие и много  други тайни. Негова дясна ръка е Иън Нотингам, който притежава смъртоносни умения, но не е сигурен на чия страна точно  е.  

1.The Crow: Stairway to Heaven– късах  се да го  гледам  тоя сериал като  малък. Макар и не толкова добър колкото филма „Гарванът”, този  сериал се води нещо като негов наследник. Но не е негово продължение, а разказва същата история- за загиналите от ръцете на престъпници Ерик Дрейвън и приятелката му Шели. И докато  тя очаква своя любим в Страната на Мъртвите, Ерик ще трябва да намери справедливост за смъртта им в нашия свят, иначе никой от двамата няма да може да продължи напред и  да намерят покой заедно.

Ерик и тук  е надарен със способността да бъде неуязвим, тъй като на практика вече е мъртъв, но за разлика от филма и комикса на Джеймс О’Бар, където  той боядисва лицето си в бяло с черните черти през очите, то тук боята се появява от само  себе си, когато Ерик се ядоса и  реши, че е време да рита лошковци. На помощ в търсенето на престъпниците причинили гибелта му идват детектив Дарил Албрехт и Сара, хитро момиченце, с което Ерик се сприятелява. За жалост, сериалът е спрян след един сезон, който завършва с „ clifhanger”, от който човек може да си  издърпа косите. Създателите на сериала са искали  да направят последен  епизод под формата на телевизионен филм за да могат поне да завършат добре историята, но  това не се случва. Въпреки всичко, пробвайте сериала, има си  свой чар и има някои други неща, които идват от комикса.

Е, това е от мен за този път, Супер Герои. Надявам се, че съм  разпалил любопитстовото или пък спомените ви. Не мога да гаранитрам за кчаството на сериалите, тъй като наистина тогава модела бе друг, но пък някои от тях поне спред мен и до ден днешен  са по-добри от бозите, в които  се превръщат някои от нещата на CW след определн брой  сезони. Но вие ще решите сами  за себе си! Чао! 😉