5 добри „What if…?“ комикс истории

5 добри „What if…?“ комикс истории

10/09/2021 0 By kiril dimanov

Анимационният сериал “Marvel’s What if…?” вече е факт. И докато в неговите епизоди виждаме какво би станало ако събитията от MCU се бяха развили по друг начин, то днес с вас отново(и разбира се) ще си поговорим за комиксите „What if…?”, по чиято концепция е базиран и сериала.

През 1977ма година Марвел започват своята нова поредица „What if…? “, която ни показва истории от различни вселени, където познати събития от главната вселена на Марвел са се развили по коренно различен начин. Разказвач на всяка една история е Уату Наблюдателят, който хм, наблюдава човечеството без да се намесва в събитията и понякога обича да надниква в алтернативни измерения. Понякога историите в тези комикси показват класическа история с различен развой, а друг път си стават направо шантави нови приключения. И така, без да губим повече време, представяме ви пет добри „What if…?” комикс истории!

Ами ако чичо Бен не бе загинал?“ (What if…?” Vol.1 #46). Започваме ударно. В тази история крадец убива леля Мей, а малко след това Бен разбира, че Питър е Спайдър-мен. Той обяснява на племенника си, че също усеща голяма вина за смъртта на Мей, но и поощрява Питър да продължи да бъде супер герой, тъй като хората имат нужда от помощ и закрила, а не поради чувство за вина.

От тук на сетне, Бен неколкократно започва да се изявава като съветник и помощник в живота на Питър. Той от своя страна оценява подкрепата му, но започва да му омръзва да бъде третиран като дете. Бен дори опитва да спре кампанията на Джей Джона Джеймисън срещу Спайдър-мен, което обаче води до куп нови усложнения за Питър, който започва да се чувства като в капан.

Тази по-стегната история ясно показва, че не всяка алтернативна реалност трябва да е очевидно по-лоша или по-добра от основната, като ни представя огромния домино ефект от една съвсем малка промяна.

Ами ако Спайдър-мен не беше станал борец срещу престъпността?“ (What if…Vol.1 #19)– и докато сме на вълна Спайди и чичо Бен нека видим какво би станало ако Питър все пак бе спрял онзи крадец, убил чичо му. В класическите комикси крадеца обира телевизионното студио, където Питър има шоу изяви като Спайдър-мен и този път го спира именно там. Така чичо Бен остава жив, но пък Питър никога не получава урока, че(всички заедно) „С голямата сила идва и голямата отговорност“! И така вместо да използва силите си за да спира лошите, Питър продължава със телевизионните шоута и става актьор обсебен от мисълта за пари и слава. Той дори изоставя Бен и Мей, които искат той да използва интелекта си и да стане учен.

Накрая Питър става промоутър на други супер герои като Х-Мен, Деърдевил и Фантастичната Четворка, но годините, в които се е отдавал на алчност и егоизъм не му прощават. Иронично, но Джеймисън се оказва човекът, който подлуден от себичното преследване на слава от страна на Спайди показва на Питър как е пропилял потенциала си. История, която отново добре показва как всичко може да е много различно ако само за секунда се вземе друго решение.

Ами ако Върколака бе убил Хълк?“(What if… Vol. 1 #31)– както повечето от вас знаят, Върколака се появява за пръв път на странците на The Incredible Hulk #181 през 1974та година. Канадското правителство му заповядва да залови беснещия Хълк, но битката завършва наравно, и когато виждаме пак Лоугън той вече е част от Х-Мен.

В тази „What if…?” история, обаче Лоугън загърбва заповедите си да залови Зеления гигант жив и вместо това изпада в ярост и го убива. След това неволно отнема още животи, бяга от правителството, което се опитва да го спре и накрая е вербуван от Братството на злите мутанти.

Магнито дава за задача на Върколака да се присъдени към Х-Мен като двоен агент, но в процеса Лоугън започва да уважава екипа и за пръв се усеща като част от истинско семейство, което не го ползва като някакво оръжие. Когато Магнито и мутантите му атакуват, Лоугън застава на страната на Х-Мен и по време на битката той и Магнито се убиват взаимно. Така Х-Мен оцеляват, но тъгуват за загубата на приятел, който накрая избира правилната страна.

Ами ако Феникс не бе умряла?“(What if… Vol.1 #27)– както говори и заглавието, тук обсебената от Феникс Джийн Грей не загива, а вместо това е победена от Имперската стража на Ши Ар, след което и е направена телепатична лоботомия. Това всъщност е трябвало да бъде и краят на оригиналанта история на Крис Клеърмонт и Джон Бърн, но Джим Шутър се намесва и променя нещата.

Години по-късно, Феникса се събужда отново у Джийн по време на битка с Галактус и Теракс. Тя побеждава и двамата, но Феникса отново я превзема и дори изгаря Кити Прайд пред очите на шокираните Х-Мен(и читатели), след което убива и тях. Така Феникс поглъща първо Земята, а накрая и цялата вселена.

Ами ако Конан Варварина попадне в нашето време?“(What if… Vol.1 #13)– в тази история любимият на всички кимериец пада в Кладенеца на Времето, контролиран от магьосника Shamash Shum-Ukin. Така Конан се оказва насред Манхатън, където среща пънк-рок музиканти, печели сърцето на таксиджийката Данет и дори го объркват със Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун(хаха)!

Наред с всичко, което Конан преживява в тази история, комиксът се отличава и с чудесния арт на Джон Бушема, който е сред художниците рисували кимериеца повече от запомнящо се. Контрастът между Конан и бетонената джунгла на Манхатън наред с всички опасности там спомагат артът на Бушема да изпъкне още повече. Макар обикновено тези „What if…?” истории да са с грандиозни галактически последици, тази тук е много по-прибрана, но пък не пада по-долу от останалите, особено ако сте фенове на Конан в Марвелския му период.

Е, мисля, че и сами се убедихте, как една малка промяна може да вдъхне различен и нов живот на познатите ни истории. Не се колебайте да погледнете която и да е от тези пет истории, а даже и смело навлезнете и с останалите, защото има още много добри попадения! Приятно четене и до следващия път!