5 Добри Комикс Истории с Wolverine

5 Добри Комикс Истории с Wolverine

02/03/2017 4 By kiril dimanov

Вълнувате ли се? Аз да! Днес „Logan” най-сетне тръгва по кината и ще се опитам да го изгледам възможно най-скоро, въпрс на свободно време e! Прекарахме един луд месец, посветен на най-известния мутант от Х-мен – от любовнни трептежи, през злодеи, че даже и имитации, които видяхте тук на сайта ни! А на страницата ни пък видяхте някои препоръки за чудесни истории с негово участие! Сега обаче настъпи моментът да ви предложа моите топ 5 най-добри истории с косматия канадец! Истории, които описват мита за Wolverine и изграждат персонажа му по повече от достоен начин! Преди всичко не забрвяйте едно нещо – така както, когато ви препоръчах 5 добри истории с Люк Кейдж и Доктор Стейндж, то и сега това са си МОИТЕ 5 любими истории! Все пак това е само лично мнение и нищо и никой не ви задължава да се съгласявате! Даже очаквам да прочета кои са вашите любими истории с Лоуган в коментарите, така че не се колебайте! Сред препоръките, които видяхте на страницата ни, бяха заглавия като “Old Man Logan”, “Japan’s Most Wanted”, “Wolverine Max”, “Not Dead Yet” и още няколко заглавия, които си  струва да прегледате. Но тези 5, които ще видите сега, са по мое скромно мнение задължителни за всеки Wolverine фен! Ето ги и тях:

5.“Wolverine: Enemy of the State” oт писателя Марк Милър (Old Man Logan, Civil War, Kick Ass, Kingsmen, Wanted, Nemesiss и още много) и рисуван от Джон Ромита JR. Това е история от 2005та, която по всички правила на добрите (ама наистина добрите) холивудски екшъни ще ви остави без дъх! Още в самото начало на историята Лоуган е убит от нинджа клана The Hand (Ръката) Хидра! ! Шок и ужас! Но както всички знаем смъртта е нещо съвсем краткотрайно в света на комиксите и нашият герой се съживява в базата на S.H.I.E.L.D, докато е преглеждан от лекарите им. Обаче хората на Ник Фюри не знаят, че Хидра и Ръката го убиват, за да могат да го съживят под техен абсолютен контрол! Не е нужно да ви казвам на какво е способен промитият Лоуган, особено когато му е позволено да убива. Контролиран от двете зли организации, Wolverine се впуска в убийствена серия като отстранява от пътя си приятелите и съюзниците си. Почти всеки известен Марвел герой се появява в историята, като така я прави доста разнообразна. Втората половина на историята пък ще ни покаже усилията на Ник Фюри и компания да измъкнат Лоуган от тъмната страна. Милър и Ромита JR. знаят много добре какво да правят с персонаж като Wolverine, така че ще прочете и видите сцени, от които ще ви увисне ченето! “Enemy of the State “ е история, по-епична от повечето филми за Х-Мен.

4.“Wolverine:Logan” – освен името, няма да има нищо общо с филма,  да знаете. Тази  история е мини серия от 3 броя и е от 2008ма година. След събитията в кросоувър събитието “House of M”, Логан възвръща изгубените си спомени за живота си преди да се сдобие с адамнтиевия си скелет. Писателят Брайън К. Вон отвежда този просветлен Wolverine обратно в Япония, за да се изправи пред демоните от миналото си.  Ще видите и серия от спомени на Лоуган, които ще ви дадат по-широк поглед над престоя му в Япония по време на Втората Световна Война. Toва от своя страна ще ви покаже живот на Wolverine като трагично човешко същество, вместо цветистия, неразрушим супер герой. Това обаче в никакъв случай не означава, че историята е скучна и еднообразна. Напротив – има чудесен баланс между един по-интимен поглед на персонажа и абсурдна супер геройска история. Има дори сцена с пускането на бомбата над Хирошима, където в същия момент се намира и Лоуган – сцена, която бе използвана и в началото на филма “The Wolverine”.  Kратка история, която обаче изпъква чрез добре развития от Брайън К.Вон персонаж и арта на Едуардо Рисо.

3.“Wolverine: Origin” oт Пол Дженкинс, Бил Джемас и Джо Касада. В продължение на много години феновете изграждаха теории и спекулираха около произхода на Лоуган, докато най-сетне през 2001ва Марвел събра това звездно трио от писатели, за да дадат накои отговори. Мини серията от 6 броя проследява живота на Wolverine oще от самото му  детство през 80те години на 19ти  век в Канада. Вижте как непобедимия мутант всъщност се оказва болнаво и хилаво дете на име Джеймс Хаулет, син на аристократична двойка. Дженкинс и компания ще ви разкрият и трагичните събития около първата му любов, шокиращата случка, която отключва мутантските му сили и враждата му с момче на име Дог…, което много прилича на Sabretooth…, но не е, и това не е спойлер. По време на това приключение ще бъдете заляти от много различни емоции, от любов до чист гняв, което поставя “Origin” сред една от най-добрите… хм, “origin” истории, писани някога. Има нещо едновремено вълнуващо и плашещо в това да видите как младият мутант се справя с първата поява на ноктите си и първия си сблъсък с трагедия в живота си. Това е история, която завинаги промени начина, по който хората приемаха Wolverine! Ще ми се единствено и филма “Wolverine: Origins” да беше по-близък до тази история, но там я ползваха единствено за сцената в първите 5 минути от филма. Жалко, много жалко…

2.“ Weapon X” – много неща за миналото на Лоуган бяха неизсвестни в комиксите до началото на 90те години. Но това се промени с настъпването на 91ва, когато Бари Уиндзор-Смит прави първия опит да хвърли малко светлина върху мистериозните случки и експерименти, дали на Wolverine адамнтиевия скелет, но лишили го от спомени. “Weapon X” е част от поредицата Marvel Comics Presents #72-84, а Бари Уиндзор-Смит е едноверемно писател и художник, което заслужава възхищение.  Историята се разказва основно от гледната точка на трима от членовете на програмата „Weapon X” – професор Торнтън, доктор Конелиус и асистентката му, които работят върху процеса за сливане на скелет с адамантиум и създаване на живи оръжия. От сега ви казвам -може да се почувствате доста дискомфортно, докато четете как с невинния, отвлечен насила Лоуган (да, той не е доброволец за експеримента, както го показаха филмите) се отнасят като с най-обикновено лабораторно животно. А пък артът на Уиндзор-Смит буквално ще ви бръкне в мозъка, докато детайлно ви показва какво точно се случва с тялото на Лоуган. Историята даже има привкус на класически хорър филм, особено, когато умопобърканият, превърнал се в животно Wolverine се измъква и погва всеки жив човек в лабораторията. И един съвет – този комикс не може да бъде разбран с едно прочитане, ще ви трябват поне две, за да можете истински да разберете какво се случва. Но пък и историята е толкова добра, че сами ще пожелаете да се върнете към нея.

1.“Wolverine” – това, приятели, е първата самостоятелна мини-серия от 4 броя за Лоуган от 1982ра. Рисувана от Франк Милър (да, рисувана, не писана) и излязла под перото на феноменалния Крис Клермонт – човекът, превърнал поредицата Х-Мен в най-известната Марвел поредица през 70те и 80те. Невъзможно е да се наречете Wolverine фен, ако не сте се докосвали до това четиво, каквото и да сте гледали и чели преди това.  Историята за пръв път позволява на героя да блесне извън компанията на останалите Х-Мен, като го пренася в Япония и в един свят, изпълнен с нинджи, самураи и японски мафиоти! Клермонт развива персонажа по невиждан до тогава начин, придава му дълбочина и го отделя от вкоренилото се възприятие, че Лоуган е просто дивака от X-Мен. Това се получава точно, защото тук той е напълно отделен от тях. Тук Логан е човек, който се бори с животинската си натура и свирепи инстинкти – борба, която определя истинската същност на персонажа. Също така тази история за пръв път показва на феновете, че Лоуган е трениран  самурай и го изправя пред безмилостните нинджа-убийци от клана The Hand, докато се бори за голямта си любов Марико. Въобще, комиксът ще ви покаже максимално добре какъв човек всъщност е Лоуган, защото той не е само оня “badass” тип с ноктите, дето реве като животно (цитирам тук хора, които съм чувал). “Wolverine” става такъв хит, че завинаги циментира мястото на Лоуган сред най-популярните мутанти на Марвел и го прави самостоятелен персонаж. Филмът от 2013та, “The Wolverine”, бе базиран (доста свободно) по тази мини-серия и, въпреки че го  харесвам (без последните 20 мин.), то той не успя да постигне същото, което комикса. И за завършек – тук за пръв път се появява и култовата фраза на Лоуган  “I’m the best there is at what I do. But what I do isn’t very nice”! Nuff said!

Е, това е, Супер герои! Мисля, че имате достатъчно материал за четене след филма, но все пак не забравяйте, че можете да намерите още интересни статии посветени на Лоуган тук на сайта ни като кои са Х23 и Доналд Пиърс, 5 любовни връзки на Wolverine и няколко от имитаторите му. Ще има и още, естествено, това далеч няма да е последният път, в който ще се срещаме с дребния канадец! А веднага, след като изгледам филма, ще си поговорим и за него! Приятно четене, гледане и всичко останало! SNIKT! 😀