5 зли клоуна в комиксите

5 зли клоуна в комиксите

17/09/2017 0 By kiril dimanov

Септември – месеца, по време на който всички отпуски свършват окончателно (или поне почти  всички), учениците започват да се вайкат, защото е време за училище, а новата филмова адаптация по романа на Стивън Кинг „То” доминира в киносалоните. Не съм чел книгата, въпреки че имам желание (но не и време, някой ден ще намеря). За сметка на това съм чел комиски!  Това, в комбинация с нахълтването на „То” по екраните ме накара да си мисля, че няма по-подходящ момент за тази статия от сега! И така, ето 5 зли клоуна от комиксите! MУАХАХАХАХАХА!

Преди това обаче няколко уточнения – първо злите клоуни в комиксите са много повече от 5, разбира се, но тук ще се спрем на моите лични фаворити. Второ – напълно нарочно НЯМА да включа Джокера и Харли Куин, защото това са прекалено лесни, познати и очевидни избори – ясно че Джокера ще е на върха винаги, поне за мен! Затова бих искал да ви покажа различни персонажи. И внимание – ако имате страх от клоуни, четете на своя отговорност!

5.Punch and Juwelee – бъркам много на дълбоко в кацата с шантави злодеи, за да измъкна тези  двамата. Създадени през далечната 1967ма от писателя Дейвид Калър и легендарния ко-създател на Спайдър-мен, художника Стийв Дитко, дуото се появява за пръв път на страниците на „Captain Atom #85”. Там двамата са улични кукловоди, които се натъкват на изгубена извънземна технология (естествено), чрез която се превръщат в жива версия на известното театрално куклено дуо Punch and Judy. Част от извънземнта технология се състои от мощни бижута и от там идва и промяната в името – Juwelee, вместо Judy. Punch се сдобива с обувки, с които може да се плъзга по въздуха и, които могат да го изстрелват на кратки разстояния с огромна скорост. Именно тогава е и най-опасен, защото ударите, които нанася, хич не са леки. Също така Punch разполага и с куклени конци, които запращат електрически заряди. Jewelee пък използва гореспоменатите извънземни бижута, които имат хипнотични сили, и чрез които тя може да причинява халюцинации на хората. Дуото придобива повече популярност, когато стават членове на оригиналния Sucide Squad от 60те години, където първоначално са смятани от останалите членове за напълно безполезни откачалки, но  в последствие показват колко непредсказуеми, свирепи и аморални всъщност са. Двамата са готови на всичко, за да използват насилие безпричинно, което на моменти дори плаши останалите Самоубийци. Едни доста стари и не чак толкова известни персонажи, Punch and Juwlee направиха триумфално завръщане по време на чудесната арка от DC Rebirth “Batman: I am Suicide”, където са част от отряда самоубийци на Батман, което е и причината да ги сложа тук. Двамата никак не са за подценяване, така че гледайте да си носите Бат-коланите, ако ги срещнете в тъмна уличка!

4.Pagliacci – през годините в комиксите на най-различни издателства е имало не един и два персонажа,които да носят това име, взето от едноимената опера от 19ти век. Аз избрах да ви представя този Pagliacci, защото според мен е най-зловещият от всички. Неговият дебют се случва на страниците на “Power Man and Iron Fist” #1 от 2011та. Там Pagliacci е лидер на Commedia Dell’Morte – групировка, състояща се от най-добрите и смъртоносни наемни убийци от Европа, всичките до един облечени като оперни клоуни. Pagliacci пристига в Америка, за да търси отвлечената си съпруга и член на групата му, Колумбина. И донася със себе си смърт навсякъде, където стъпи.  Създаден от Фред Ван Ленте и Уелингтън Алвс, Pagliacci изглежда визуално като  злодей, който ще заседне в съзнанието, и ще ви накара да спите на светната лампа доста дълго време.  А ако искате да видите още от злодеянията му, можете да го направите на страниците на „Champions”#1, където той отново се развихря!

3.Kazimierz Kazimierczak (завърта езика доста), известен още като… ами The Clown хаха. Този симпатяга се появява като основен злодей за Hawkeye в едноимената поредица, писана от Марк Фракшън през 2013та. Като момче Kazimierczak е част от семейство на циркови артисти от Източна Европа.  За жалост той губи цялото си семейство при екплозия по време на война в родината му. Останал единствено с най-близкия си приятел Janek, двамата  заминават за Америка, където стават улични клоуни. Там имено го сполетява още една трагедия – Janek загива при още една експлозия по време на представление в метрото, което още повече травмира младия Kazimierczak. Изгубил почти напълно разсъдъка си младият Клоун започва безразборно да убива хора, откривайки, че единствено това му носи облекчение от преживяната мъка. Скоро след това Kazimierczak осъзнава, че щом така или иначе ще убива хора, може да изкара и пари от това, превръщайки се в доста добър наемен убиец. Доста мафиотски босове, сред които и Кингпин, са се възползвали многкратно от услугите му. Клоунът получава и задача от лидера на престъпната група Tracsuit Draculas да убие Hawkeye, за дето се е намесил в плановете им. Kazimierczak убива съседа и приятел на Hawkeye, за да започне да го тормози психически, а по време на финалната битка между двамата успява тежко да нарани и увреди ушите на Hawkeye. Този безмилостен клоун се появява за пръв път в „Hawkeye #8” от 2013та, но за да се убедите колко зловещ е всъщност най-добре направо да прочетете “origin”-a му в „Hawkeye #10”. Той определено ще ви  задържи будни през нощта.

2.Frenchy The Evil Clown – дойдохме си на думата. Frenchy The Evil Clown се появява в комикс на име “Evil Clown Comics” на издателство National Lampoon през края на 80те, началото на 90те години на миналия век. За създаването му са отговорни писателя Ник Бакай (ако сте стари колкото мен и сте гледали сериал на име “Sabrina The Teenage Witch, той беше гласът на котката Салем)и художника Алан Купърбърг. Имено той създава първообраза на Frenchy за Марвел през 70те под формата на Obnoxio The Clown. Разликата обаче е, че Оbnoxio е бил много по-сдържана версия, а Frenchy буквално няма срам! Историите с него са буквално отвратителни, обидни, отблъскващи… и точно това ги различава от „мейнстрийм” комиксите по това време. Иначе казано, “Evil Clown Comics” е бил това, което другите комикси никога не биха могли да бъдат. В тези истории обикновено можете да видите как Frenchy заплашва да убие бездомник, да прави секс с проститутки и след това да пуши разни тежки субстанции. Едва ли е нужно да споменавам, че така Frenchy се превръща в култов образ, но пък тази му популярност приключва доста бързо. Той е абсолютно доказателство, че всеки таи в себе си една ПО-тъмна страна, отколкото бихме очаквали. А след като прочетете някои от историите с него, никога повече няма да гледате на клоуните по същия начин. Аз лично не съм чел всичко с него – просто не са моят тип истории, но точно заради смесените чувства,които Frenchy предизвика у мен, заслужава второто място.

1.The Clown/The Violator – и преди  съм казвал – комиксите за Споун може да са зле написани, но пък има чудесни персонажи, които страдат от лошото писане. Един от тези хубави персонажи по случайност има облика на клоун – Клоунът от “Spawn”, известен още като The Violator. Toй е най-старият и най-силният от пет родени в Ада братя демони, известни като The Phlebiac Brothers. Основната роля на The Violator е да подготвя всеки нов Hellspawn за службата им в армията на Ада. И разбира се, когато Ал Симънс се превръща в най-новия Споун, Клоунът става и негов „гид”. Е, често му се е налагало да пречупва по един или друг начин всеки един Споун, докато те приемат съдбата си, но при Ал не се получава. The Violator смята, че армията на Ада трябва да бъде водена от  демони родени в Ада като него, а не от жалки създания, за каквито смята хората. Доста от действията му обикновено са насочени към това да докаже, че е прав, но пък така обикновено само си навлича гнева на господаря си. На Земята The Violator крие истинската си гротескна форма под друга… по-гротескна – нисък, дебел, оплешивяващ , гнусен и садистичен тип със страховит клоунски грим на лицето. Тод Макфарлан показва най-доброто от себе си с този дизайн, задържал се в главите на хората повече от 20 години. За мен тази му форма е много по смущаваща и страховита от оригиналната му форма на демон, както и много по-интересна. Но пък рисунките, които обикновено показват преминаването му от една форма в друга са още по-вледеняващи. Какво по-гадно от демон, който се крие в кожата на клоун, но пък тази кожа си изглежда още по гадна! 😉

Е, приятели това бяха моите 5 зли клоуна от комиксите. Както винаги, се надявам да ви е било интересно, а и дано след като  сте прочели това не решите да се втурнете в атака на всеки клоун, който  видите!  А може би трябва – човек ноикога не знае какво същество се крие под червения нос!

До нови срещи!