5 Добри комикс истории с Черната Вдовица

5 Добри комикс истории с Черната Вдовица

24/10/2020 0 By kiril dimanov

„Черната Вдовица: Издирвана от Щ.И.Т“ пристигна на български(или поне някаква форма на български), а филма с участието на Скарлет Йохансон бе отложен за пореден път поради ситуацията в света в момента. Както бях споменавал, ще се въздържа от ревюто на гореспоменатия комикс, който макар да ме радва с хубавия си арт, не ме грабва с изтърканата си и прибързана история. Петър, колегата ми и съсъздател на Супер Герои България обаче ще се погрижи за ревюто, което пък ще даде един нов и свеж поглед.

И все пак, въпреки че не съм особено голям голям фен на Наташа като персонаж нито в комиксите, нито във филмите(действа по-добре като поддържащ персонаж, според мен) има комикс истории с нейно участие, които са ме впечатлявали доста. И всички за мен са много по-интересни от „Издирвана от Щ.И.Т“, особено от към сюжет и дълбочина на персонажа. За това реших днес да ви представя 5 от тях, като разбира се, както винаги съм казвал в тази рубрика са моите избори за пет добри истории с Наташа Романоф в една чисто субективна класация. Да започваме!

5. “No Place Like Home”– в тази мини поредица от 2004та година Наташа се завръща в родна Москва за пръв път от години насам. Родината и обаче се е променила доста след напускането и от КГБ, а това което открива хич не и харесва. Опитвайки се да събере парчетата от изгубеното си минало Наташа ще стигне право до добре познатата и „Червена Стая“, където още от дете е била тренирана да се превърне в смъртоносна машина. А там я чакат още открития, които ще разтърсят както миналото, така и бъдещето и.

“No Place Like Home” изследва „origin”-a на Вдовицата по забележителен начин и ни показва какви мрачни моменти и се е налагало да изтърпи в миналото. Историята се фокусира доста върху „Червената Стая“ и бруталните тренировки, на които Наташа и останалите руски момичета са били подложени, а това без съмнение е интересен момент от живота на Наташа…ако не и най-интересния.

4. “The Finely Woven Thread“– тази история навлиза още по-дълбоко в миналато на Наташа в Русия. Преди да стане герой, тя е била агент на КГБ и като такъв е извършила доста нередни неща, за които сега търси изкупление като герой и Отмъстител.

Действайки в мисия под прикритие, Вдовицата се завръща в Русия ,където започва да разкрива сложен план, чийто резултати ще са катастрофални за целия свят. Нат ще трябва да използва всичките си умения като трениран убиец и шпионин за да спре плана, като едновременно с това не бива да разваля прикритието си. Комиксът показва най-добрите аспекти от характера на Черната Вдовица, като същевременно разказва завладяваща и напрегната история.

3. “The Itsy-Bitsy Spider”– написан от Девин Грейсън през 2016та, този комикс има всичко необходимо за една страхотна шпионска история. Авторът кара Наташа да си зададе един много важен въпрос: Коя всъщност е Наташа Романоф? Така Грейсън поставя Вдовицата на кръстопът между нереланото и екзистенциалната криза. Всичко това се случва, когато за пореден път миналото на Нат надига грозната си глава за да я гони, най-вече в лицето на Йелена Белова-още една смъртоносна убийца, обучава в „Червената Стая“, точно като Вдовицата. Двете са тренирали заедно там и си имат история, а сеге Йелена смята, че титлата на Черната Вдовица и принадлежи.

Двете трябва да се изправят една пред друга, като Наташа трябва да се докаже повече от всякога, заставайки пред най-равностойния си противник. Йелена пък ще бъде част от предстоящия филм за Вдовицата, така че това четиво ще ви дойде на време ако искате да се запознаете с персонажа предварително.

2. “The Name Of The Rose”– в тази история пък Наташа дава отговор на един друг въпрос, който съм сигурен, че много от вас са си задавали що се отнася до Черната Вдовица, а именно: Как стоиш рамо до рамо в екип със свръх човеци и се бориш срещу такива? Е, след като приключите с комикса може пък и да се зачудите за какво са и притрябвали Отмъстителите на Наташа.

В тази история в стил „ нео-ноар“, над Наташа е извърнеш опит за покушение, принуждавайки я да подложи всичките си способностти на изпитание в търсене на извършителя. Не само това, но и още една нейна тайна излиза наяве, което обръща живота и с главата надолу. Разследването на мистерията ще обедини Наташа с герои като Winter Soldier, Wolverine и Айрън Мен, докато тя пътува до различни локации около света в търсене на отговори. И въпреки присъствието на различните герои, Наташа изпъква ярко в запомнящи се моменти показвайки ни шпионските си умения, докато животът и е в опасност.

1. „Deadly Origin”– когато човек е в шпионския бизнес толкова дълго, колкото Наташа немунуемо ще се появи някой злодей, който да се опитва да убие близките му…и то почти ежедневно. И ето, че поредната кирлива риза от миналото на Наташа излиза наяве, а нейният стар съветски ментор се оказва мъртъв, което е едва началото на коварен план всеки близък на Вдовицата човек да бъде заличен. На пръв поглед семпъл сюжет, но „Deadly Origin”се отличава с цялостното гмурване в „origin”-a на персонажа, който прави.

Историята се разделя на две- поглед в миналото и настоящето, като двете части са рисувани от двама различни художници Джон Пол Леон и Том Рейни, които въпреки различните си стилове правят прехода плавен и незабележим. Спомените в миналото показват важни моменти от живота на Наташа във Марвел вселената, напомняйки ни, че тя е много по-стара от колкото изглежда. Така например тук ще я видим да среща Wolverine по време на Втората Световна война. Да не забравяме и срещата и със самия Сталин, след която е вербувана в Съветското училище за убийци. Ще разберете и как така тя запазва младостта си толкова дълго време, както и още много други неща.

„Deadly Origin” е запленяващото пътешествие на Наташа от човек с не много чисто минало, до незаменим герой и част от Отмъстителите. Тук Черната Вдовица ясно показва, че миналото трябва да си остане там, най-важен е настоящия момент.

И така, това са моите пет предложения. Има и оше разбира се, но на фона на предстоящия филм, мисля че тези ще са повече от подходящи за да ви покажат що за персонжа е Черната Вдовица, както и че почти всяко от тях заслужава да заеме мястото на „Издирвана от Щ.И.Т.“ в колекцията. Не се колебайте да споделите и своте любими истории с Наташа както и защо са ви грабнали. А ако тази статия ви е допаднала не забравяйте да погледнете и другите от рубриката „5 Добри комикс истории“. До нови срещи!