5 добри истории с Доктор Стрейндж

5 добри истории с Доктор Стрейндж

31/10/2016 2 By kiril dimanov

Вече остава съвсем малко до премиерата на Доктор Стрейндж по кината! Така ще се отворят вратите за много магически неща във Филмовата Вселена на Марвел! А и доста хора ще се запознаят с един нов, различен герой!

1470780548050

Днес ще ви предложа 5 добри истории с участитето на The Sorcerer Supreme, в случай че желаете да се запознаете по-подробно с него, извън филма. Както когато ви предложих и 5 добри истории с Люк Кейдж, така и сега не бива да забравите едно – това са моите 5 лични фаворита, не е нужно  да се съгласявате и, разбира се, винаги може да дадете и свои предложения! Аз самият не съм чел чак толкова много с Доктор Стрейндж, така, че съм отворен за идеи! 😉

Преди това кратка предистория – Доктор Стивън Стрейндж се появява за пръв път на страниците на комикса “Strange Tales” #110  през 1963та. Създаден от феноменалния художник Стийв Дитко, Стрейндж е един различен от типичните до тогава персонажи, който води със себе си магия и митстицизъм в света на Марвел.  Брилиянтен, но много егоистичен и арогантен хирург, Стрейндж претърпява автомобилна катастрофа, която непоправимо уврежда ръцете му. Стивън никога повече няма да може да проведе хирургическа операция. Неспособен да се примири със съдбата си, той започва да пътува около света в търсене на лек за ръцете си. Така той среща The Ancient One – предишният Sorcerer Supreme и се превръща в един от най-добрите му ученици. Стрейндж овладява както магическите и мистични изкуства, така и бойни изкуства.  The Cloak of Levitation и The Eye of Agamotto са двата могъщи магически предмета, част от арсенала му и даващи му допълнителна сила. Верният му приятел Уонг също му помага в борбата със злите сили!

doctor_strange_comic_art_01

За сега толкова относно произхода на Доктор Стрейндж, повече след филма! 😉

Нека да започна с моите 5 предложения за добри истории с него – по мое мнение, разбира се!

5.New Avengers: Illuminati – не, няма да четете за конспиративни теории, рептили и тайни общества… не точно. През 2007ма, когато бяха сформирани New Avengers (повече в статията за Люк Кейдж), се роди и един друг екип – The Illuminati. Сформиран от Тони Старк (че как), този таен екип има за членове най-интелигентните герои на Марвел: Black Bolt, Mr. Fantastic, Iron Man, Professor X, Namor The Submariner и, естествено, Доктор Стрейндж. Шестимата работят тайно, за да оформят света на свръх хората, уж за добро, но дали наистина е така? Какво и как са правили бе мистерия, разкрита в този комикс. Да, не е соло Стрейндж история, но членството му в тази група е важен момент от негово развитие… поне за мен.

91562-18113-106129-2-the-new-avengers-ill

4.Doctor Strange: Season One – oт всички ранни Марвел супергерои, получавали няколко преразказвания на своите “origin” истории, Стрейндж е получавал най-малко. Което пък от своя страна е добре, защото така остава доста материал, достоен за по-модерна история. Doctor Strange: Season One от 2011та е точно това. Един модерен прочит на историята на арогантния хирург и неговите пътешествия из света, срещата му с и обучението му при The Ancient One и запознанството и  взаимоотношенията му с Уонг, Барон Мордо и Дормаму. Добър модерен прочит, който без съмнение е послужил като едно от вдъхновенията за предстояшия филм!

background

3.Doctor Strange and Doctor Doom: Triumph and Torment – някои от най-добрите истории за Стивън Стрейндж са тези, които го обединяват с нетипични съюзници. Е, Triumph and Torment прави точно това като го събира с Доктор Дуум. Той сключва сделка със Стрейндж  – да му помогне да влезе в дълбините на Ада, за да успее да освободи душата на майка си от лапите на Мефисто. Не е нужно да ви казвам, че Дуум планира и да прецака Стрейндж. Обаче историята претърпява страхотен обрат, който съвсем ясно показва каква е разликата между герой и злодей. А в добаква получавате и чудесния арт на Mike Mignola, създателят на Hellboy. Мисля, че няма нужда от повече думи! 😉

dr-strange-and-dr-doom-triumph-and-torment

2.Strange Tales – няма как да не се върнем към класиката. Strange Tales е поредицата, поставяща началото на Стрейндж, писана от Стан Лий и рисувана от Стийв Дитко. Тук двамата поставят основите на света на Стрейндж, цялата митология на пресонажа – “origin”,  сили, съюзници, врагове… всичко! Необходимо е да прочетете тази поредица и защото артът на Дитко, визията, която той изгржада, е много важна, за да може да се потопите изцяло във филма и да разберете какво точно виждате! Основните броеве от поредицата, които са ви необходими са от 136 до 146, но пък цялата поредица на дуото Лий-Дитко е събрана в Marvel Masterworks: Doctor Strange Vol. 1. Изберете си! 😉

strangetales-0

1.Doctor Strange: The Oath – по мое мнение, ако има история, която да определя Стивън Стрейндж не само като персонаж, но и като герой, то това е The Oath! Тук Доктор Стрейндж трябва да се пребори с болката от огнестрелна рана, докато същевременно търси  човека, който го е прострелял, и лек за своя верен другар Уонг, който страда от рак! Търсейки нападателя си, Стрейндж открива нещо неочаквано като в крайна сметка е принуден да избере между излекуването на Уонг или спасението на целия свят! The Oath e история за приятелство и истински героизъм и просто трябва да я прочетете! Признавам, че артът на Marcos Martin може да не допадне на всеки (аз лично нямам нищо против), но не оставяйте това да ви лиши от една чудесно написана история!

71thtviigsl

Надявам се, че тези 5 истории ще ви допаднат, ако тепърва ще ги четете, и разбира се очаквам да чуя други предложения и мнение за добри истории с Доктор Стрейндж. Не беше лесно да избера само 5, но тези лично на мен са ми направили най-голямо впечатление и са оставили дълбоки спомени. Пропуснах да кажа, че Стрейндж бе водач на екипа The Defenders през 1971ва с остнали членове Хълк, Namor и Silver Surfer, но така и не харесах някоя история с този екип достатъчно, че да я вкарам сред петорката тук.

До следващия път и дано филмът да е толкова страхотен, колкото изглежда на трейлърите! 🙂