5 Добри комикс Истории с Железния Човек

5 Добри комикс Истории с Железния Човек

06/11/2020 0 By kiril dimanov

“Железния Човек: Екстремис“, четвъртия комикс от Върховната колекция графични романи Марвел е на пазара. Историята написана от Уорън Елис, за мен лично не блести особено, но пък показва ключови характерситики у Тони Старк, което е голям плюс. Но ще оставя колегата Петър отново да поеме това ревю, докато аз ви позанимавам с моите предложения за пет добри комикс истории с Железния човек.

Отново напомням, че това са напълно субективни избори, тъй като аз лично си падам по малко по класически истории със Златния Отмъстител, както и такива които засягат доста борбата му със самия себе си. Не се колебайте да споделите своите любими истории с Тони в коментарите! И така, започваме с…

5. „The Mask in The Iron Man”– тази мини поредица от пет броя е писана от Джо Кесада и рисувана от Шон Чен. След години изпълнени с истории, в които Тони се бие срещу еднакви злодеи облечени във високо технологични брони, тук Кесада обръща формулата и изправя героят ни срещу най-великото му изобретение- бронята на Железния Човек!

След множество ъпгрейди и битка със злодея Whiplash, бронята става самосъзнателна, което принуждава Тони да се опълчва на огромната и мощ, докато едновремено с това се опитва да я научи на морални ценности, героизъм и какво означава да си човек. Бронята обаче няма да се даде лесно, а желнаието и да стане едно с Тони е толкова голямо, че дори го изоставя на безлюден остров докато не се сългаси да изпълни желанието и. Дали Старк все пак ще успее да научи една на пръв поглед бездушна машина на значението на думата „герой“?

„The Mask in The Iron Man” не използва невиждана досега фабула, но показва много от вътрешните борби на Тони да излизат наяве и го поставя в една нова роля- на баща. Комиксът също така успешно изследва връзката между бронята и създателя и.

4. „Armor Wars”– на всички ни е ясно колко готино изобретение е бронята на Железния Човек, но и много пъти ни е напомняно какво ще се случи ако тя или технологията и дизайна за изобретяването и попаднат в неподходящи ръце. Това е и един от най-големите кошмари на Тони Старк. В „Armor Wars” художника Боб Лайтън и писателя Дейвид Микалайни правят този кошмар реалност.

Тони открива, че дизайна на бронята е откраднат и използван за бронята на лошковец. След това разкритие и спирането на злодея, Тони решава, че абсолютно никой не бива да използва броня с негов дизайн, дори такава, която лично той е позволил да бъде ползвана за добри цели. Всичко това е подхранено от растящата му параноя и чувството, че не може да се довери на никого, както и от чувството му за вина от миналото, когато е произвеждал оръжия за военните довело до хиляди жертви от неговите изобретения. Така Тони се изправя не само пред бронирани врагове, но и дори пред приятели и съюзници. Чашата прелива, когато той атакува и герой, който ползва броня, която обаче няма нищо с дизайна на Железния Човек.

Всички тези действия водят до изключването на Железния Човек от Отмъстителите, а самият Тони публично „уволнява“ Железния(по това време никой още не знае,че двамата са един и същи човек), за да не навреди на компанията си. Историята показва колко далеч е готов да стигне Тони и,че макар той да има добри намерения в изграждането на бъдещото, все още не се отървало от демоните на миналото си.

„Armor Wars” е адаптиран и в епизод от две части от втория сезон на анимационния сериал „Iron Man” от 90те, както и в десет епизода от анимационния сериал от 2009та „Iron Man: Armored Adventures”. Вторият игрален филм за Железния Човек също ползва белги елементи от комикса в сюжета си.

3. “Deliverance”– да си дойдем на думата: на всеки комикс фен е известна най-голямата борба в живота на Тони, а имено борбата с неговия алкохолизъм. Нещо, което така и не бе засегнато във филмите, при все, че е имало подобна идея за „Железния Човек 3“, но Дисни са тропнали с крак. В комиксите това е основен момент в живота на Тони и показва колко сериозен проблем е и в реалния живот.

“Deliverance” написан от покойния Дени О’ Нийл, показва,че подобни зависимости никога не изчеват напълно. Те остават с човека и се опитват да го придърпат обратно в най-мрачните му мигове. В тази история Тони изпитва точно това усещане, опитвайки се да се съвземе след смъртта на приятел и разрушеният си живот, търсейки надежда из улиците на заснежения Ню Йорк. Останал без пари, броня, дом и приятели, Тони трябва да намери сили да се изправи и да започне отначало, борейки се със желязната хватка на алкохолизма и всичките си вътрешни демони.

В “Deliverance” няма да видите Тони да навлича бронята на Железния Човек нито веднъж, защото тази история няма нужда от това. Тя показва важният момент, в който героя излиза от черупката си за да поднови пътя си и да възвърне всичко, което е загубил. А пътят не е никак лесен.

2. “Iron Monger Saga”– в “Deliverance” Тони удря дъното, но това е така, защото Дени О’ Нийл желае той да достигне нови висини в следващите истории. Имено това се случва в “Iron Monger Saga”. Както разбрахме от по-горното ми предложение, положението за Тони не е никак розово, за което има вина както алкохолизма му така и бизнес съперника му Обадя Стейн, който му отнема всичко. Но след всичко това, Тони решава да спре с пропадането си и най-сетне да поеме контрол над ситуацията.

Героят ни се завръща уверен и по -силен от всякога и изобретява новата си подобрена броня модел Сребърен Центурион, с която да се изправи пред бронята Iron Monger на Стейн. Визуално това е една от най-емблематичните промени у вида на Железния Човек от Сребърната Епоха насам, която проправя път за следващите нови дизайни на бронята. Битката между Старк и Стейн пък направо ще ви остави без дъх, правейки тази история един от примерите за ударно завръщане на герой след пълно пропадане.

“Iron Monger Saga” е история, която се фокусира върху много важни качества у Тони- неговата решителност, упоритост и издържливост. Комиксът също така служи и за частично вдъхновение на първия филм за Железния Човек. Ако прочетете “Deliverance” задължително продължете с “Iron Monger Saga” .

1. „Demon in a Bottle”– връщаме се на темата за алкохолизма на Тони в тази култова история, показваща назряващия проблем в живота му. Има си причина повечето хора да свързват Железния Човек точно с този комикс и това е така, защото той се отразява на всички събития досега и вдъхва нова светлина на предстоящите истории, повеждайки персонажа по нов път.

„Demon in a Bottle” показва Тони като истински човек, а не герой без никакви отрицателни качества. Край на безгрижния плейбой от 60те, вместо него вижте човек, който се поддава на егоистичните си желания и изоставя компанията си, точно когато е най-нужен. Проблемът му се задълбочава до толкова, че Тони дори става неспособен да е Железния Човек и предава бронята на своя добър приятел Джеймс Роудс(който по-късно ще поеме бронята на Бойната Машина). Подобна история може и да не е нещо ново днес, но за комикс от края на 70те си е направо новаторство, а битката с алкохолизма гони Тони и до ден днешен. Лично според мен, това е история, с която всеки фен на Железния Човек трябва да се запознае.

С това приключвам и тази статия. Бих могъл и да отправя няколко “honorable mentions” като „Doom Quest”, “Crash and Burn” и други, но защо пък да не ги оставя за още пет добри истории с Железния Човек? Все пак има не малко, пет не стигат! Споделете своите фаворити и до следващия път! 😉