5 Добри Истории с Justice League

5 Добри Истории с Justice League

02/12/2017 0 By kiril dimanov

С  пристигането на „ Лигата на Справедливостта“ по кината, пристига и подходящ момент да погледнем някои от най-добрите комикс истории  с тях. А те са толкова много, че ми беше доста трудно да си избера 5 от тях. Не липсват и лоши, разбира се, нормално е, но като цяло аз лично имам доста любими арки с тях, без значение в каква формация се намира екипът и кои са членовете му в дадения период. Както всеки път подчертавам, че това са си моите избори и ви подканвам да споделите своите!

Преди всичко ето и малко предистория: Лигата се появява за пръв път под формата на екип на страниците на комикса „The Brave and The Bold” #28 през 1960та година, като изпреварват Отмъстителите на Марвел с цели 3 години. Тук, разбира се, става въпрос за Лигата в тази ни позната форма, иначе DC имат подобен екип още през 40те години, на име Justice Society of America, но той не постига толкова голям успех. За събирането и създаването на Лигата през 1960та е отговорен писателят Гарднър Фокс. Седемте оригинални членове-основатели са Супермен, Батман, Аквамен, Светквавицата, Жената-Чудо (Wonder Woman), Зеления Фенер/Хал Джордан и Марсиянския Ловец (Martian Manhunter). През годините групата се изменя, нови герои стават членове, стари се завръщат или отстъпват. Сред някои от другите членове се отличават имена като: Green Arrow, Plastic Man, Shazam, Black Canary, Hawkman, Hawkgirl, Cyborg и още много  други. Лигата получава свой собствен комикс на име „Justice League of America” през 1960та година и останалото е история! А сега е време да видим кои пет заглавия съм избрал!

5.Justice  League: Origin Vol.1 тази история е новият „origin” на Лигата след рестатра, поставен през 2011та с поредицата The New 52. И какъв по-добър начин да започнеш нещо ново от това да повикаш две от най-големите имена в комикс индустрията да се погрижат за историята? Джим Лий (моят личен любимец) е човекът, нарисувал повече от феноменално комикса, а за сценария се е погрижил Джеф Джонс, който не за пръв път е измъквал герои от капана на забравата. Още в началото на историята на героите им се налага да се обединят срещу появилите се из различни  части на света Парадемони, като преди това естествено мъжагите ще се сбият помежду си. Появата на Wonder Woman е добре дошла и точно навреме, за да им вдъхне малко разум, а Джонс и Лий изграждат чудесна нова динамика за екипа само в шест броя. Историята не е нищо сложно, но пък за сметка на това е напълно наясно каква цел има.  Тук също така ще видите и как Виктор Стоун се превръща в Киборг, който напълно достойно се присъединява към екипа, начело с Батман, Супермен, Зеления Фенер, Аквамен, Светкавцата и Wonder Woman. Вече събрани  заедно, героите трябва да отблъснат Дарксайд и армията му от Парадемони. Тази история също  така служи и за основно вдъхновение на филма за Лигата и е чудесно начало за всеки нов читател. Тя съшо така бе адаптирана и в пълнометражния анимационен филм “Justice League War”, но според мен не особено добре. Бих предпочел комикса пред нея, препоръчвам същото и на вас.

4.Justice League Earth 2 Vol. 1: The Gathering (New 52) – да, още едно заглавие от  New 52 и при това от Земя 2, но си  заслужава, особено ако сте от хората, които преди или след филма се чудите „Кой е тоя Steppenwolf и защо той е злодеят?”. Сигурен съм, че дори и да не сте хващали комикс през живота си сте чували за Дарксайд, но Steppenwolf си е с доста органичена популярност. Генерал или просто лакей на племенника си Дарксайд, може ли Steppenwolf да представлява каквато и да е опасност за Земя 2 и героите й? Разбира се.  В The Gathering той е главният злодей, изпратен с армиите си от Дарксайд и доказва, че е повече от достоен противник за Лигата и, че може да се мери с обединените сили на Супермен, Батман и Wonder Woman като победата не идва без жертви.  Рисуван от Никола Скот и писан от Джеймс Робинсън, Earth 2 Vol. 1: The Gathering е комикс, който отправя бегъл поглед към свят, който едва разполага с необходимите сили срещу заплахата от Steppenwolf и се фокусира върху саможертвите, които трябва да се направят, когато играта загрубее. Не е леко четиво, но мисля, че след филма ще ви допадне, защото най-малкото е с по-сериозен тон. Също така и е доказателство, че в ръцете на добър писател, дори злодей като  Steppenwolf може да бъде направен наистина опасен.

3.Justice League: Tower of Babel – всички знаем колко коварен и пресметлив е Батман. Е, в тази история, писана от Марк Уейд,  тези му качества, както и твърдите му убеждения в правотата си, отвеждат Черния рицар до вътрешен спор между него и членовете на Лигата.  Тук отриваме, че Батман е изготвил планове за обезвреждането на всеки един член на Лигата, в случай че някой от тях поеме по лошия път или пък бъде контролиран от някой злодей (както вече е ставало) като използва всяка тяхна слабост и всичко, което знае за тях. Нещото, което Батман не взима под внимание е какво би се случило, ако тези планове попаднат в погрешните ръце. Както и  става. До тях се домогва не кой да е, а самият Ra’s al Ghul, който на бърза ръка ги прилга в действие.Всичко това води до интересна драма между героите и доста интересни философски и морални въпроси. Прав ли е Бамтан? А какво ще стане между него и Лигата след това? Тази история също бе адаптирана в пълнометражната анимация „Justice Laegue: Doom”, но доста свободно, като там единствено идеята за плановете на Батман е използвана. Въпреки това доста добра анимация, имено защото  е различна.

2.The New Frontier – уникалната творба на Даруин Кук и Дейв Стюърт. Какво я прави уникална? Ами като за начало борави по доста гениален начин с времевата линия на комиксите. Всички знаем, че Батман, Супермен и Wonder Woman са били лошковци на цветните страници още през Втората Световна Война, но за бъдещите злагавия винаги е било трудно да покаже този факт, тъй като  това ще попречи на продължителността на вселената, като в резултат се стига или до рестарт, или чисто и просто до неотчитане на историите от миналото, молейки се никой да не задава излишни въпроси.  Гениалното в  The New Frontier, е че историята използва точно това минало по почти  съвършен начин. Историята започва по време на Студената война, Златната Ера на супер героите е далчен спомен , а Америка е едно цинично и недоверчиво място, в което тези герои никак не са свикнали  да живеят.  Комиксът се усеща хем нов и свеж, хем добре познат, но несъмнено най-красивото нещо  в него е неповторимият арт на писателя-художник Даруин Кук. За нещастие той почина през 2016та, като с него си отиде и едно от най-чистите и правилни разбирания за това какво значение имат супер героите за поп-културата и защо дори днес с всичките филми и анимации, хората продължават да четат за тях. С този комикс Кук доказва, че може да се напише история с тези персонажи, която  да се обръща към сериозни теми и проблеми, БЕЗ да се захвърля или промена оптимизма и посланието, което всъщност ги е направило популярни и това, което  са. Артът пък утвърждава образите във вид, в който повечето  хора разпознават героите дори  до ден днешен. The New Frontier бе адаптиран и в пълнометражна анимация, която също ви препоръчвам, но ако сучайно не сте я изгледали, да не сте посмели  да го правите преди да прочетете комикса! 😉

1.Kingdome Come – за по-запознатите от вас с творбите за Лигата, този избор едва ли е изненадващ. Kingdome Come е не само добра история с героите от Лигата, но и една от наистина най-великите комикс истории на всички времена. Историята се развива в едно не чак толкова далечно бъдеще, където нов  тип „герои” , с доста по-различни морални възгледи от традиционните за супер героите, въдворяват ред… но чрез брутални мерки и действия. Междувремено, познатите ни герои вече за на възраст и започват да се съмняват в завета, оставили след себе си, виждайки какво се случва със света и новите герои, които уж би трябвало да го пазят, но и да вдъхновяват. Тези нови герои обаче стават прекалено неконтролируеми, насилието, което проявяват, ескалира и старите герои са принудени  да прекратят пенсионирането си преждевременно, получавайки последен шанс да напомнят на света какво всъщност означава да си супер герой. Историята ни позволява да видим и разберем  Супермен, Батман и компания като персонажи по-добре от всякога, благодарение най-вече на писателя Марк Уейд, който тук е във върховната си форма. Легендарният Алекс Рос пък се е погрижил за арта, като неговият всеизвестен стил тук е използван точно на място, изобразявайки едно странно, но познато бъдеще. Комиксът също така борави и най-познатата и запазена като марка тема на  DC: напрегнатата и нелека връзка на супер героите с останалата част от човечеството, което ги приема като спасители, но и като опасни богове. Докато четете историята, може да я приемете или като шамар срещу станалото по това време (а и днес пак на моменти) модерно изобразяване на героите като някакви брутални биячи, които само  ритат задници, но нямат морал, или като логичен край на цялата DC вселена. Но едно е ясно: ТРЯБВА да я прочетете.

И така, отново си имате материал за четене (ако не сте ги чели, де). Общо взето предложения 4 и 5 помагат за разбирането на филма малко повече, но и те като цяло са по-типичен представител на историите за Лигата – настъпва огромна заплаха, героите пристигат и след няколко препятствия я спират. Останалите три обаче разчупват формулата и показват различна страна. Има за всекиго по нещо, така че си изберете. 😉 И  разбира се не пропускайте да ми кажете кои са вашите любими истории с Лигата! До следващия път!