5 Добри Истории със Спайдър-Мен

5 Добри Истории със Спайдър-Мен

15/07/2017 1 By kiril dimanov

Достигнахме до много сериозен момент – 5 добри  комикс истории със Спайдър-мен! Това си е трудна работа, защото добрите истории  с него са много, как е възможно човек  да се спре само на 5? Мисля, че ще ми бъде по-трудно единствено, ако  трябва да направя същото с Батман (някой ден, някой ден).  Е, като всеки супер герой обаче дадох всичко от себе си и сега ще погледнем резултата. Ще има някои доста стари и класически истории, но просто няма как – те са важна част от развитието на персонажа и опознаването му. Историите, на които се спрях, показват Спайдър-мен във важни моменти от живота му и най-вече показват що за герой е той.

Както винаги не забравяйте едно – това е субективен списък и очаквам с интерес да споделите вашите любими истории в коментарите. Също така, ако следите страницата ни, ще видите и някои интересни  honorable mentions. А сега да видим каква манджа съм забъркал! 😉

5.“Kraven’s Last Hunt”, написана от Джон Марк Дематеас и рисувана от Майк Зек. Интересното за тази история е, че първоначалната идея на Дематеас е било тя да бъде Батман история. Дематеас е искал да покаже какво би станало, ако Джокера успее да убие Батман – според него това би направило Джокера… нормален! DC обаче отказват идеята му, защото смятат,че историята звучи доста подобно на друга, върху която  са работили тогава – “The Killing Joke”. Е, сами се досещате къде е занесъл историята си Дематеас. Заменяме Батман със Спайди, а Джокера с Крейвън Ловеца и готово. Крейвън е ловувал всичко, за него единствената неуловима плячка си остава Паяка. Шокиращото тук е, че на пръв поглед той постига целта си – залавя, застрелва и заравя Спайдър-Мен като след това решава да заеме мястото му като облича костюма му (в този  случай отново черния костюм, но не симбиота Венъм, а просто платняна имитация, която Спайди си ушива по това време, за да плаши повече враговете си). Така Крейвън възнамерява да докаже превъзходството си.  Голяма част от историята представя Крейвън в по-дълбока страна – каква е мотивацията му и какво се случва, когато в крайна сметка постигне целта си и вече остава без тази неуловима плячка, която винаги му е давала тръпка по време на лов. И по-основният въпрос, който историят задава, е какво става след като победиш Спайдър-Мен? Крайният резултат и съдбата, която сполетява Крейвън ще ви изненада и с емоционалността си.

4.“Spider-Man: Blue” – история, която отдава почит към ерата, когато комиксите за Спайдър-Мен имаха динамика като романтични истории със супер герои. Питър записва аудио любовно писмо към отдавна починалата му любов Гуен Стейси, спомняйки си как за пръв път се е влюбил в нея и изразявайки чувства, които за жалост Гуен никога няма да чуе. По време на спомените ще видите и други класически моменти, като появата на Мери Джейн Уотсън, поставяйки Питър в сложен любовен триъгълник, развтитето на връзката между него и Гуен и ще разберете защо Питър в крайна сметка избира първо нея. А краят на историята затвърждава връзката на Питър с Мери Джейн, когато  тя го чува по време на записа. Вместо да се ядоса на Питър за това, че си спомня за друга жена, тя просто казва на Питър да поздрави Гуен. Така Ем Джей доказва, че също си спомня приятелството с Гуен, въпреки че са били съпернички  за сърцето на Питър, и ни припомня колко важни са всички хора в живота ни и как всяка една връзка допринася за това да се превърнем в по-добри хора.  “Spider-Man: Blue” е искрена история, показваща една от най-големите трагедии в живота на Паркър през очите на по-модерната версия на пресонажа. Писана от Джеф Лоуб и рисувана от Тим Сейл (работили заедно и над заглавия като “Batman: The Long Halloween”), “Spider-Man: Blue” ще ви покаже по-романтичната и сърдечна страна на Спайди. А това също  е важна част от развитието на любимия ни герой.

3.“Spider-Man No More” – one shot история, писана от нашия любимец Стан Лий и рисувана от  Джон Ромита.  Класически Спайди разказ, който не само бележи първата поява на Кингпин, краля на престъпността, но и се превръща в модел за всички останали истории, в които героят се отказва от задълженията си. Питър осъзнава, че служи на общество, което винаги ще си остане неблагодарно и заради което пренебрегва личния си живот, приятелите, семейството, образонавието си.  Неспособен да продължи да жонглира със супергеройството и личните си проблеми, Питър решава да спре да бъде Спайдър-Мен. Резултатът е емблематичната сцена, перфектно изобразена от Джон Ромита – костюмът е захвърлен в близката боклукчийска кофа, докато Питър бавно се отдалечва от него.  По-късно костюмът се озовава в ръцете на шефа на Питър от Дейли Бюгъл – Джей Джона Джеймисън, а пък Питър спасява живота на възрастен пазач (който доста прилича на чичо му). И тогава нашият герой се сеща отново, че… кажете го  заедно с мен – 1,2,3: „С голямата сила идва и голяма отговорност” и не може просто  така да спре да е Спайдър-Мен. Питър взима обратно костюма си и повежда битка срещу Кингпин. “Spider-Man No More” показва класическата тема за отговорността на супер героя и то поднесена много грациозно и опростено. Историята става толкова огромна част от мита за Спайди, че бе адаптирана и като  част от сюжета на филма „Spider-Man 2” на режисьора Сам Рейми.

2.“If This Be My Destiny”  – още една класическа история, писана от Стан Лий и рисувана от  Стийв Дитко. Няма как да сбъркате с нея, все пак е сътворена от оригиналните създатели на Спайди. Но какво я прави толкова специална, че да я сложа на 2ро място? Ами първо “If This Be My Destiny” поставя началото на нов етап в живота на Питър – колежанските му години във фиктивния университет Empire State. Там той се среща и за пръв път с голямата си бъдеща любов Гуен Стейси и Хари Озборн, който ще се превърне в негов най-добър приятел и в последствие и враг. И двата персонажа са важна част от митологията на Спайди, а пък самата история се превръща в модел за следващите приключения на Спайди. “If This Be My Destiny” ще ви даде всичко – любовните проблеми на Питър, леля Мей в смъртоносна опасност, един обичан от всички класически злодей, кроящ пъклен план, Питър, който  за пореден път доказва колко важно е да разчита на ума и научните си познания, за да се спаси в напечени ситуации и разбира се Джей Джона Джеймисън, който допълнително му вгорчава живота. А към всичко това добавяме и класическия арт на Стийв Дитко. Тук имено ще видите емблематичната сцена, в която Спайдър-Мен е заринат под тонове разбити машинарии, а помещението бавно се наводнява! За капак, времето на леля Мей почти изтича и Питър трябва да призове цялата си сила, за да повдигне затисналите го отломки и да покаже на всички ни какво го мотивира да е герой! Тази сцена бе адаптирана в “Spider-Man: Homecoming” доста добре, но за мен рисунките на Дитко остават по-въздействащи – поднесени внимателно, бавно и държащи в напрежение. Оставям ви ги тук, за да си видите сами! А като сте готови отиваме към номер едно!

И така ето го и обещания номер едно, а имено…

1.“The Night Gwen Stacy Died” – смъртта на чичо Бен е моментът, който затвърждава преобразяването на Питър в Спайдър-Мен, но пък смъртта на любимата му Гуен определя какъв ще бъде животът му като герой завинаги от тук нататък. Историята е както шокираща за времето си, така и изключително въздействаща до ден днешен. Смъртта на Гуен е важна част от историите за Спайди, защото е нещо, което той преодолява изключително трудно (ако въобще), и преобразява персонажа тотално. Не само, че вината го разкъсва, но и се появява страх от нови връзки. Но как се случва всичко? Гуен е отвлечена от Зеления Гоблин и Питър трябва да я спаси. Битката е жестока и, в отчаян опит да спечели, Гоблин хвърля Гуен от моста, където се развива сблъсъка. Спайдър-Мен я хваща за крака с мрежата си, но когато я издърпва към себе си тя вече е мъртва. Дали е загинала от ръцете на злодея или обратния удар при внезапното хващане е счупил гръбнака и? Какъвто и да е отговорът , Питър е обзет от гняв както никога досега и дори е готов да убие Зеления Гоблин! По време на финалната битка Питър успява да се овладее, Гоблин използва момента за последна атака, но се самонабучва на глайдера си. И двете сцени имат свой филмови адаптации съответно в “The Amazing Spider-Man 2” и “Spider-Man”. След всичко това Питър осъзнава, че отмъщението никога не е решение на проблемите, колкото и съкрушен да е от смъртта на любимата си – урок, който ще помни до края на живота си!

И така това са моите любими 5 истории със Спайдър-Мен. Може би ви прави впечатление, че не съм избрал големи, претрупани арки или екшън мелета. За мен Спайди е повче от мрежи, майтапчета и тупалки – това са историите, които го определят като персонаж, като човек, като легенда. Питър Паркър е може би един от най-сложните персонажи в пантеона на Марвел и точно такива истории го доказват.

А докато се срещнем отново, ми напишете кои са вашите любими истории със Спайдър-Мен! Пишете смело! 😉