Пет майстори на бойните изкуства в комиксите(Марвел)

Пет майстори на бойните изкуства в комиксите(Марвел)

30/08/2020 0 By kiril dimanov

Харесвате ли бойните изкуства? Аз да и то много, така че днес реших да погледнем към някои супер герои, които са майстори в бойните изкуства, а даже ще има и някой друг злодей. Разбира се това няма да е класация, а просто смятам да покажа 5 персонажа без да ги подреждам по кой е по-добър от другия, тъй като това е много субективно…освен за един от тях, но ще видите сами.

И така, тази статия ще я разделим на две като днес ще видим 5 майстора по бойни изкуства от комиксите на Марвел, а за следващата част ще се обърнем към DC. Да започваме!

Task Master– ето ви един злодей, който абсолютно отговаря на изискванията за майстор в ръкопашния бой. Антъни Мастър се превръща в Task Master след като се самоинжектира с пресъздадена версия на Серума за Супер войник. В резултат на това Антъни се сдобива с така наречените „фотографични рефлекси“, които му дават способността да имитира движенията, гласовете, действията и уменията на всеки, когото е наблюдавал. Например той безпроблемно овладява бойните техники на майстори като Капитан Америка, Ястребово око и Черната Пантера само като ги гледа на запис. Не само това, но така Антъни може и да предскаже какво ще направи противника му още преди да го е направил.

Макар, че поради способностите си Task Master няма нужда от тренировка, той все пак е бил трениран от S.H.I.E.L.D, което също е голям плюс. Тъй като Антъни може да имитира и супер хора, на практика той може и да реагира като такъв. Той също така може да усвои и уменията на набдлюдаваните от него да боравят с оръжия, без значение хладни или огнестрелни. Именно заради това Антъни си има своя версия на щита на Капитан Америка. Въпреки всичко това, той все пак не може да имитира супер силите на героите/злодеите, но пък всичко останало го прави повече от умел майстор по бойни изкуства в безброй стилове. Единственият противник, чийто действия не е успял да предскаже по време на битка е Дедпул, тъй като той е непредсказуем, бойният му стил също.

Електра– героиня с тежко детство. Още когато Електра е малко момиче, майка и е отвлечена и убита. Тъй като е уплашен за живота на дъщеря си и по настояване на брат и Орестез, бащата на Електра наема сенсей, който да я обучава на различни бойни изкуства. Но самият и баща е застрелян, когато Електра е 19 годишна и тя напуска Ню Йорк за да пътува по света. Преминавайки през Китай, Сиам и Япония, Електра усвоява още бойни стилове и печели награди по айкидо, карате и кендо.

В нейн основен стил обаче се превръща нинджицу, след като Електра става ученичка на слепия майстор Стик(който обучава и Деърдевил), водач на нинджа организацията известна като the Chaste. Стик усеща вътрешния мрак в Електра и решава да я поведе по пътя на светлината, преди тя да потъне тотално в него. Тя обаче преминава на страната на The Hand- враговете на the Chaste и се превръща в техен нинджа-убиец. След време Електра се отскубва от тях и става наемник, като е работила дори за КингПин.

Нейни предпочитани оръжия са двата и Окинава сай, но тя е умела и с катана, различни кинжали, шурикени и трисекционна тояга.Дори без тях Електра е страховит боец тъй като може да намира специфични точки на натиск у тялото и така да обездвижи или дори напълно да парализира жертвата си. Поради нинджа обучението си, тя знае как да е напълно невидима нощем използвайки това за свое предимсвто в нощна битка, но дори и денем Електра знае как да се крие в сенките. Пазете се от тази нинджа-дама! 🙂

Деърдевил– и говорейки за Електра, няма как да не поставим и Мат Мърдок тук. Той също е обучаван от слепия Стик, който освен загубата на зрението си споделя с Мат и подобно на неговото „радарно чувство“. Това прави Стик идеалния учител за Мат и не е никак чудно, че той се превръща в майстор доста бързо. Макар, че Деърдевил овладявя стилове като кунг-фу и карате, Стик фокусира обучението му основно в нинджицу. Към всичко това добавяме и овладяни техники от бокса, които Мат научава още като момче, докато гледа и помага в тренировките на баща си, който е бил боксьор. В бойния си стил, Мат вкарва и хватки от джудо, капоейра и дори борба. Деърдвил се е изправял срещу много от най-добрите бойци в Марвел вселената, като или ги е победжавал или е издържал доста срещу тях, доказвайки се като достоен противник.

Iron Fist– ах, Дани Ранд, как ми се щеше и в сериала да се биеше както в комиксите…но както и да е. Както всеки в този списък и Дани владее няколко на брой бойни изкуства до съвършенство, сред които шаолин кунг-фу, карате, муай тай, айкидо и джудо. Всичко това е част от обучението в мистични град Кунлун, но най-голямото постижение на Дани е победата му над дракона Шоу-Лао. С тази победа Дани получава и част от силата на дракона и става последният носител на титлата Iron Fist.

С тази сила, Дани може да насочи своето „чи“ в юмруците си, като така те стават здрави като желязо. В добавка към всичките му бойни умения, удар с такъв юмрук може да отнесе всичко и всеки. Но Дани може да ползва своето „чи“ и за да лекува тялото си по-бързо от нормален човек като го насочи към ума си. Така той може и телепатично да обедини ума си с ума на друг човек. При все всичките тези способности и бойни стилове, които владее, Iron Fist бива надминат от един персонаж в Марвел вселената и това е…

Шанг Чи– известен още като „The Master of Kung-Fu”, което казва повече от достатъчно. Но все пак нека задълбочим. Шанг Чи е син на легендарния зъл гений и престъпен бос, решен да завладее света Фу Манчу. Още от раждането си Шанг Чи е трениран в бойните изкуства от баща си и още много други учители, които той му е намирал, за да може един ден да работи като негов убиец. Откривайки истината за баща си и престъпната му кариера, Шанг Чи се измъква от него и решава да се превърне в герой и става и агент на MI6.

Макар, че не притежава супер сили, Шанг Чи е известен като най-добрия майстор в боя с голи ръце, като обикновено разчита единствено на металните гривни около китките си за защита. Той е толкова бърз, че с тях може да отклонява дори куршуми. Това пък е възможно, защото Шанг Чи овладява своето „чи“ до съвършенство, което го прави по-бърз, по-силен и по-издържлив. Сред оръжията, които все пак владее са мечове, къси пръчки, шурикени и нунчаку. В по-скорошните комикси, Шанг дори се сдобива със силата да създава безброй свой двойници, които са също толкова умели в кун-фу, колкото и той.

Поради факта, че целият му живот е посветен на кунг-фу още с раждането, никой не оспорва титлата „The Master of Kung-Fu”, дори и враговете му. Шанг Чи дори е тренирал и някои от другите Марвел герои, като например Спайдър-мен, помагайки му да развие боен стил подходящ за неговите паешки умения. А пък по думите на Черната Пантера, Шанг Чи е по-добър дори от Дани Ранд

Стилът на Шанг Чи пък се основава на намирането и използването на слабите места на противника. Негова запазена марка е съкрушителният му ритник, от който всеки злодей в Марвел вселената се бои. Образът, както и бойният стил на Шанг Чи пък са вдъхновени от Брус Лий.

С това слагаме край на тази „бойна“ статия. Естествено, ще има още такива с персонажите на Марвел, дори по не-очевидни от тези тук. За следващия път обаче ще прегледаме и 5ма от най-добрите майстори по бойни изкуства от вселената на DC! Ще се видим скоро! 😉