5 Добри Комикс Истории с Тор

5 Добри Комикс Истории с Тор

29/10/2017 0 By kiril dimanov

Скандинавският бог на гръмотевиците и супер герой Тор вече вилнее из кино салоните в новия си филм „Тор: Рагнарок”, а пък ние приключваме месеца, посветен на него, с предложения за пет добри комикс истории! Трябва да подчертая, че не ми беше особено лесно, защото не съм чак толкова голям Тор фен, но пък историите, които съм избрал, са ме впечатлили достатъчно, че да се връщам отново и отново към тях, когато ми се дочете нещо с Тор.

Както винаги не забравяйте едно – това е абсолютно субективен списък, защото са си моите топ 5 истории с Тор. Ако вие си имате ваши фаворити, очаквам предложенията ви в коментарите, както винаги. Нека да обменяме опит и мнения, без да се замеряме с камъни…или чукове. 🙂

  5.“The Ballad of Beta Ray Bill” (Thor #337-340) – през 1983та писателят Уолт Саймънсън започва своята първа Тор арка като представя Beta Ray Bill – извънземно същество, полу-киборг и избран пазител на своята изчезваща раса. Beta Ray Billе персонаж, който от тогава до ден днешен оставя своя ярък отпечатък в света на Тор и вселената на Марвел като цяло. По време на тази история, Beta Ray Bill напада Тор, защото смята, че расата му е била почти изтребена от асгардска магия. Естествено Тор доказва почтенността си доста бързо, отваряйки очите на Beta Ray Bill за истината. Извънземният пазител дори отказва да убие нашия герой, въпреки че има тази възможност, защото смята Тор за достойно създание. Нещото, с което писателят Симънс шокира читателите на тази история е, че не само този новоизлюпен персонаж мачка Тор както си иска в битка, ами и на всичкото отгоре се оказва достоен да повдигне Мьолнир (споменте си тук)! Доказвайки своята чест и достойнство  Beta Ray Bill е награден от самия Один със свой собствен чук на име Stormbreaker. Да, историята е колкото за Тор, толкова и за Beta Ray Bill, но е важно да я прочетете не само, за да обикнете този персонаж, ами и защото двамата заедно пoказват какво значи чест и достойнство.

4.“Thor Disassembled” – тази история се развива по същото време, в което Брайън Майкъл Бендис слагаше край на Отмъстителите в “Avengers Disassembled” и събитията оттам се прехвърлят към Асград. Това е и причината за името на тази арка, дело на Майкъл Оеминг и Андреа Ди Вито. Тук Тор и цял Асгард са изправени пред настъпващия Рагнарок или иначе казано – края на света в скандинавската митология. Не че това им се случва за пръв път, даже напротив, но тук Тор се изправя пред  самия цикъл на Рагнарок – цикъл, който до сега не е бил прекъсван и изглежда вечен. И точно това различава тази история от останалите, в които се разказва за Рагнарок – Тор получава възможността да сложи край на този цикъл веднъж завинаги! Неговото решение и реакцията на останалите герои от вселената на Марвел към решението му променя доста неща за години напред. Тор слага край на цикъла, но така изчезва от комиксите на Марвел за близо три години (стандартното време, в което герой остава „мъртъв” преди  да се завърне). Но за разлика от други герои, които са изчезвали за период от време, тук изчезването на Тор не оставя без последствия към бъдещите събития.

3.Thor: Reborn на небезизвестния писател Джей Майкъл Стразински, мой личен любимец. И ако в “Thor Disassembled” богът на гръмотевиците изчезва за две години, то тази поредица бележи новото му завръщане.  Стразински изгражда страхотна нова история, в която Тор се завръща повече от подобаващо. Четейки я, може да разпознаете много моменти които сте виждали в първия филм за Тор. Това никак не е случайно, тъй като Стразински получава writer’s credit за този  филм, защото той е базиран основно на тази поредица. А тя е пълна със запомнящи се сцени: Тор повдига цял Асгард на Оклахома;  Тор в търсне на Лейди Сиф, която се оказва в плен в тялото на жена, умираща от рак заради номерата на Локи; Тор, който води първия си сблъсък със Тони Старк след събитията в комикса “Civil War”. Тор отсъства от тях защото те са след “Thor Disassembled”, което обаче не спира Тони и отбора му  да ползват клониг на Тор, който излиза извън контрол. Е, тук Тор се завръща и в много добра сцена и поставя егоцентричния и самозабравил се Старк където му  е мястото! От диалозите на Стразински, до сцените и арта на Оливър Койпел, тази поредица завръща Тор към славните му дни!

2.“Mangog: Thor #154-157” – каквото и да си говорим за Тор, няма как да минем без класиките, писани от самия Стан Лий и рисувани от легендарния Джак Кърби! Тази история от четири части е една от най-добрите с участието на Тор, излязла от ръцете и умовете на двамата комикс титани. Тук Асград е изправен пред една т най-големите си заплахи в лицето на чудовищния Мангог – същество, захранвано и движено от омразата на милиард други създания, а имено неговите наследници, които са били избити от Один…или така твърди Mangog. Въпреки огрмната си сила, Тор не успява да се пребори напълно със злото създание и съдбата на цялата вселена увисва на косъм. Один обаче успява да съживи загиналите родственици на Mangog, като така омразата, която му дава сили, намалява. Стан Лий показва какво значи да си велик писател, а пък невероятния арт на Кърби, който не случайно носи прякора „Краля”, ще ви завърти главите по-силно и от удар на Мьолнир!

1.“The Surtur Saga” – започнахме списъка с творба на Уолт Саймънсън и ще го завършим с отново с негова такава. Тази сага е нещо, което Симънсън изгражда лека-полека в течение на първите две години от работа по поредицата за Тор (общо работи 10 години по нея). През цялото това време пред читателя се подхвърля неясния образ на Surtur – демон от друго измерение, който носи със себе си само разруха и когото ще видим и в „Тор:Рагнарок”.  А когато той най-сетне пристига с цялата си мощ, краят на Асгард и Мидгард (Земята) изглежда неизбежен. Броевете от тази сага са пълни със запомнящи се образи и моменти, като например когато Тор, Локи и Один стоят рамо до  рамо и всеки от тях крещи срещу Surtur за какво или кого ще се бори – Oдин: ”За Асгард”; Тор: ”За Мидгард”; Локи ”За себе си”. За крайната победа Один жертва живота си, което променя статута на Марвел вселената по това време. След като Один е считан за мъртъв за доста дълго време, Тор и Локи дори се вкуспат в псевдо студена война за правото да владеят Асгард. Тази сага отвърждава Surtur като един от върховните врагове на Тор, а пък сцената със саможертвата на Один ще ви трогне и ще ви накара да оцените персонажа с достойнството, което заслужава. Нещо, което филмите така и не успяха да направят за сега. Не се колебайте да посегнете към това Тор заглавие, ако вече не сте! 🙂

С това месецът на Тор приключва, Супер Герои! Остава само да изгледам и филма, което ще имам време да направя идната седмица, но все пак може да ви подосаждам още малко с някои кратки представяния на някои от злодеите или поддържащите персонажи, които ще срещнем там. Както дойде. До скоро! 😉