5 добри комикс истории с Wonder Woman

5 добри комикс истории с Wonder Woman

01/06/2017 0 By kiril dimanov

Wonder Woman нахълтва със смели амазонски крачки в кино салоните, а за нас отново настъпва момент, в който или ще видим нещо страхотно или…не чак толкова. Това обаче ще обсъдим след като видим филма. До тогава можем  да направим друго- да грабнем пачка комикси с Wonder Woman и да се потопим в света й, опознавайки я по-добре. Но какво да сложим в тази пачка от комикси? Кои истории с участието на Даяна Принс си струват да бъдат прочетени? Е, единственото, което мога да направя е да ви препоръчам моите топ 5 истории и се надявам, че ако не сте ги чели, ще проявите интерес и ще го направите след това.

Както всеки път, когато пиша такава статия, така и сега пояснявам за да няма хър-мър: това са си МОИТЕ топ 5, не обвързвам никого с мнението си и даже ви призовавам след това да споделите ваши любими истории, които сте чели, за да дадем още по-голям избор на хората, които се чудят от къде да започнат. Също така уточнявам, че тук ще разгледам само Wonder Woman соло серии, а не други, в които тя участва, но все пак са добри. Искам да ви покажа, че тя не е просто добър поддържащ персонаж, както си мислят много хора само, защото са я виждали в Jutice League комикси или другаде. Такива заглавия обаче сте видели на фейсбук страницата ни, ако сте я следили. И така, в името на Хера, да започваме! 😉

5. “Paradise Lost” и “Paradise Found”-едно нагоре, две на ляво, А,B, едно на дясно… Извинете ме, пускам си “cheat” код. 🙂 Да, това са две истории, но ме изслушайте- “Paradise Lost” и “Paradise Found” лично според мен трябва да бъдат четени заедно като едно голямо приключение. “Paradise Lost” е писана от автори като Фил Хименез, Джордж Перес и Джей. М. Дематеас.  Всичко започва, след като между Даяна и майка й Хиполита се зараджа спор за това, че Даяна изпълнява ролята си като Wonder Woman, но не и тази на кралица на на Темискира, както майка й желае. За капак обаче се случват и други неща, които влошават положението- Арес дарява с божествени сили някои от Готъмските злодеи, което налага Wonder Woman да работи заедно с Батман; на Темискира избухва гражданска война между враждуващи фракции амазонки(а уж било рай там). Артът и екшън сцените са повече от красиви, но погледът към същността на персонажите прави “Paradise Lost” добро четиво повече от всичко! Налълно логично е да слеете тази история с “Paradise Found”, тъй като тя започва точно след края на гореспоменатите събития. След всичко станало на Темискира, светът на Даяна се разпада- островът е опустошен след гражданската война, а Хиполита отнема правата на Даяна като принцеса. Но това не е всичко- близка нейна приятелка се превръща в нейн смъртен враг;злата вещица Церцея омагьосва мъжете от Лигата и Wonder Woman ще трябва да излезе сама срещу тях, а всичко това е полято ис една интергалактическа война, от която Даяна ще загуби близък човек. Както казах, ако ги прочетете като една голяма история, ще усетите по-добре емоциите, които бушуват у Даяна след всичко, което я сполетява!

4. “Spirith of Truth”–  идеализмът винаги е бил важна част от историите за WonderWoman. В тази история Даяна се изправя пред криза на собствената си вяра, докато се опитва да разбере коя точно е, какво представлява и каква всъщност е мисията й. Не е лесно да се опитваш да научиш хората как да живеят по-добре и в следствие Даяна започва да се съмнява в ефективността като посланик. Нашата героиня се опитва да помогне на хората в Азия и Близкия Изток, но никъде не е приета като обикновен човек, желаещ да помогне. Амазонката решава, че трябва да работи заедно с човечеството, вместо над него, за да бъде приета като човешко същество, а не богиня.  Историята е писана от добре познатия ни Пол Дини, един от сценаристите на „Batman The Animated Series”, автор на множество прекрасни комикс истории и създател на Харли Куин. Артът пък е дело на невероятния Алекс Рос(“Kingdom Come”), който отново ни отрязва главите с удивително реалистичните си рисунки(е,понякога прекалено реалистични). Дини и Рос разкриват същността на Wonder Woman- мила и любяща жена, която влага цялото си сърце и душа във всичко, което прави. Тя е полу-богиня, войн, супер герой, но преди всичко- човешко същество.

3. “The Circle”– иронично, но много малко истории за принцесата-амазонка са писани от жени. Е, “The Circle” е една от тези истории, а перото държи Гейл Симон. Тя решава да ни върне назад във времето и ни показва период на Темискира преди раждането на Даяна. Интересният обрат тук е, че се оказва, че не всички амазонки на острова смятат раждането й за добра идея. Всъщност някои от тях, които оформят група наречеа „Кръгът”(“The Circle”), смятат, че това ще доведе амазонките до неизбежна гибел. След тези събития историята ще ви пренесе в настоящето, където ще видите как Даяна ще спуква от бой нацисти със супер сили и се сдобива със съквартиранти, които са говорещи горили-войни! Повтарям: супер нацисти и говорещи горили- какво повече ви е нужно! Артът тук е от Тери Додсън и гарантирано ще задържи вниманието ви върху страниците. Една запленителна история пълна с изненади.

2. “The Hiketeia”–  дългът и отмъщението са основна част от гръцката митология. Те стоят и в центъра на тази фантастична история, писана от талантливия Грег Рука, който ни я поднася под формата на модерна древногръцка трагедия. В “The Hiketeia” ще се срещнем с Даниел Уелис, млада жена, изпаднала в беда. Даниел моли Даяна за защита като се позовава на древногръцкия ритуал наречен Хикатея. Ритуалът задължава Даяна да защитава Даниел с цената живота и честта си. Оказва се обаче, че Даниел има неприятности, защото е убила нарко-дилърите, убили сестра й и е пресдледвана от Батман. Ситуацията, в която Даяна изпада, е като двуостър нож- тя трябва да избере между това да наруши древния ритуал и да изгуби честта си или да обърне гръб на справедливостта.

1. “Eyes of the Gorgon” известна и като “Stoned”- това е още един шедьовър от Грег Рука, който отново вниква в древногръцките корени на Wonder Woman. Героинята ни тук служи като посланик на Темискира и изпада в сложни политически ситуации. Враговете й се възползват от това и задействат план, който ще изправи Wonder Woman пред самата Горгона Медуза в кървава битка, наблюдавана от всички! За да спечели тежкия двубой, на Даяна и  се налага да направи огромна саможертва, която ще ви стегне гърлата. Даяна се доказва като войн и стратег и дори печели и битка за контрола над Олимп след подготвян преврат, докато тя се е занимавала с Медуза. Не случайно Грег Рука присъства тук два пъти и то в двете челни места. Рука е автор, който много добре разбира идеята на персонажа и знае какви истории с Даяна да предложи.

И така приятели, това са моите 5 предложения за добри истории с Wonder Woman. Смятам, че ще са ви интересни, ако решите да ги прочетете, и ще ви помогнат доста добре да се докоснете до същността на персонажа, защото тя е много повече от някакъв си погрешно разбран феминистки символ  или мускулеста мадама, която сече глави. Четете, забавлявайте се, вникнете. Сега остава само да изгледаме и филма, след което пак ще се видим тук за мнение. До скоро! 😉