6 персонажа, които са били Капитан Америка

6 персонажа, които са били Капитан Америка

15/05/2021 0 By kiril dimanov

Стийв Роджърс, известен още като Капитан Америка е носител на костюма и щита си повече от 70 години в комиксите. Един от ключовите елементи донесли победата по време на Втората световна война, този супер войник е уникален, но в никакъв случай не е бил единствения, който е обличал костюма. И тъй като официално и MCU вече си има нов Капитан Америка в лицето на Сам Уилсън(нещо, което преди години се случи и в комиксите), днес съм решил да погледнем шест персонажа, които също са се подвизавали под името Капитан Америка…но ще пропусна Сам Уилсън за сега. И така поставяме началото с…

Клинт Бартън/Hawkeye– добре, де на практика Клинт не получава костюма и щита, но цялата концепция ми е толкова интересна, че нямаше как да не го включа. След като се е подвизавал като Hawkeye и Ронин, Клинт е бил и на крачка от титлата на Капитан Америка.

След като Роджърс е (уж) убит и светът има нужда от нов Капитан Америка, Тони Старк решава да се опита да убеди Клинт да поеме ролята, което според мен е и доста логичен избор, предвид уменията му, а и самият Кап го е е тренирал за известен период. Клинт се доказва като достоен кандидат тъй като е и един от малкото хора, които могат да хвърлят щита на Кап с изключителна точност и се замисля дали наистина да не поеме щафетата. В крайна сметка обаче Бартън отказва, понеже смята, че това ще е проява на неуважение към паметта на загиналия си приятел, което води и до гласното му неодобрение, когато Старк решава да връчи титлата на Бъки Барнс, бившия партньор на Роджърс. Но какво ли щеше да е ако Клинт се бе съгласил, хм?

Исая Брадли– негова версия видяхме и в сериала “The Falcon and the Winter Soldier”, така че нека видим и оригинала. След смъртта на доктор Ерскин, създателят на серума за супер войник и загубата на формулата му, правителството на САЩ вербува определен брой афро-американски войници и насила ги принуждават да станат част от новата програма за създаване на супер войници. От общо 300 войници, едва една шепа оцеляват след неуспешните експременти, а Исая Брадли е един от оцелелите.

Брадли и останалите оцелели са изпращани на тайни мисии по време на Втората световна война. По време на последната такава мисия Брадли трябва да попречи на опитите на немски учен да пресъздаде серума за супер войник. Макар Брадли да е заловен за кратко, мисията му все пак завърша успешно. За жалост, когато се завръща в САЩ той е арестуван за кражбата на костюма и щита на Капитан Америка, които ползва по време на последната си мисия. Брадли отива в затвора за почти 20 години, по време на които умът и тялото му започват да деградират ,тъй като серума използван за супер силите му е неосъвършенстван. Но за сметка на това Брадли е помилван от президента Кенеди.

Уилям Бърнсайд– Уилям е олицетворението на вманиачен фен, прекрачил всякакви граници. Израствайки по време на Втората световна война, той посвещава живота си в проучване на приключенията на своя идол- Капитан Америка. В началото на 50те години на миналия век, Бърнсайд провежда проучване в Германия и се натъква на записки разкриващи самоличността на Кап, както и формулата за серума за супер войник. Бърнсайд казва на правителството на САЩ, че ще им предаде формулата само ако му позволят той да бъде новият Капитан Америка. След войната в Корея, обаче правителстовото решава, че нов Кап изобщо не им е нужен и отказва да се поддаде на изнудването на Бърнсайд. Той пък от своя страна не мирясва и не само, че си инжектира серума за супер войник, ами и легално си сменя името на Стийв Роджърс! Той също така се подлага и на пластична операция за да заприлича съвсем на героя от детството си.

В ролята на Капитан Америка, Бърнсайд успешно спира няколко терористични атаки от агенти на СССР, но в крайна сметка нестабилният серум в кръвтта му започва да деградира, подлудявайки го още повече. След като атакува невинни граждани, смятайки ги за комунистически шпиони, лудият Бърнсайд е арестуван и по-късно се превръща в злодея Grand Director. Човек наистина трябва да внимава с фенщината си 🙂

Уилям Наслънд– той започва геройскита си кариера под името „The Spirit of 76”, защитавайки САЩ от нацистки шпиони. След загубата на Стийв Роджърс през 1945та, президентът Трумън се свързва с Наслънд и му предлага да се превърне в новия Капитан Америка, за да може заветът на Роджърс да продължи.

В кариерата си като Капитан Америка, Уилям Наслънд води няколко успешни мисии, сред които и супер геройската инвазия над Берлин, спомогнала за краха на Третия райх. За жалост, времето му като Кап приключва трагично за Наслънд, когато екип от пътуващи през времето роботи, предвождани от злодея Adam II, пристигат с мисията да убият младия Джон Кенеди. Наслънд успява да защити бъдещия президент, но е смъртоносно ранен по време на битката. С последния си дъх той предава титлата на Капитан Америка на друг , който също като него да продължи делото. А този герой е…

Джефри Мейс– преди включването на САЩ във Втората световна война, Джефри работи като репортер за Дейли Бюгъл. След като Америка влиза във войната, вдъхновен от примера на Капитан Америка, Джефри става героя на име Patriot и се включва в защитата на страната от нацистки шпиони. По време на гореспоменатата атака предвождана от Adam II, Мейс се натъква на умиращия Уилям Наслънд, който му предава титлата на Капитан Америка.

И така, в продължение на четири години Джефри участва в няколко успешни мисии, но през 1950та се оттегля от супергеройстването, защото смята, че капитан Америка вече не е нужен. Няколко години по-късно обаче, създание известно като „The Contemplator “ избира Мейс наред с други носители на титлата на Капитан Америка(сред, които е и Стийв Роджърс) за да победят версия на Adam II от алтернатива Земя, завладяна от него малко след края на Втората световна война.

Роско Симънс– през 70те години на миналия век, Стийв Рджърс се натъква на доказателства, че високопоставен правителствен служител(намекнато е, че това е бил президента Ричърд Никсън) е водач на тайна терористична организация на име Тайната Империя. Това напълно отвращава и подкопава доверието на Роджърс в правителството, като в резултат той изоставя костюма и щита на Капитан Америка и приема името Номад.

Роско Симънс, бивш механик, поема ролята на новия Капитан Америка, с „благословията“ на Стийв Роджърс. Приемайки титлата, Симънс дори е обучаван от Сам Уилсън/Falcon, който обаче се опитва да го убеди да остави щита и костюма, тъй като се страхува за безопасността му. Симънс отказва и за жалост, тези страхове се сбъдват. Кариерата му като Кап бива брутално прекратена от ръцете на Червения Череп, който е вбесен от факта, че някой друг се изявява като Капитан Америка. Черепа пребива до смърт Симънс, за да послужи за предупреждение към Роджърс. Смъртта му обаче вдъхновява Рождърс отново да поеме ролята на Капитан Америка, въпреки недоверието му в правителството.

Е, приятели ще спрем до тук. Разбира се има и още персонажи, които са обличали костюма на Кап, като например набиращия популярност Джон Уокър/U.S Agent, но него умишлено съм го пропуснал тъй, като смятам да му отделя внимание в отделна статия. Ще се видим тогава, а вие без колебание споделете кой персонаж ви се струва най-интересен. До скоро!