9 интересни факта за Аквамен

9 интересни факта за Аквамен

02/12/2018 0 By kiril dimanov

Ех, Аквамен. Персонаж, търпял толкова много подигравки през годините и то предимно от хора, които не са грабвали комикс през живота си, но също така и заради някои от писателите работили върху историите му. Причините са доста, но Аквамен всъщност е достатъчно интересен персонаж(по интерсен от Марвел еквивалента си  Неймор, поне за мен), стига човек  да му даде шанс.

През 2011та, поредицата на DC “The New 52” започна да възвръща Аквамен към величието му, а сега с предстоящия му само след няколко седмици филм, Артър Къри най-сетне може да получи заслужено  внимание.  Надявам се, че това ще помогне на повечето  хора да оценят дълбоката история на Аквамен и феноменалната му сила. Артър е не само герой, но и е сред оригиналите основатели на Лигата на Справедливостта, крал на най-огромната нация на Земята, че и отличен  съпруг. Изправял се е срещу други герои, злодеи от всякакви измерения и често е бил на косъм от смъртта.  Появявайки се още през 1941ва, персонажът претърпява доста промени до  ден днешен, което  винаги води до наличието на добре забравени  факти. Днес ще обърнем  внимание точно на някои от тях, за да си припомним, че Аквамен не е „смешник в оранжев костюм, който плува и говори  с рибите”.  Слагайте плавниците и да се гмуркаме! 😉

1.Аквамен не се свени да убива– Супермен и Батман си имат стриктен морален кодекс, но при  Артър положението  е друго. Разбира се, като  всеки герой Аквамен опитва всичко по силите си за да не се стига до убийства, но пък за разлика от останалите той няма проблем  с убиването щом  се налага(а дори и без да се налага понякога), особено пък и ако така ще подсигури безопасността на околните.

Ярък пример е, когато  Артър убива бащата на върлия си враг Black Manta( за,когото още се чудя дали  във филма ще се казва просто Manta поради нашумялата политкоректност), но пък  си плаща цената  за това с постоянните опити на злодея да си отмъсти. Винаги ,когато може Аквамен проявява милост, но пък раздава справедливост с тежки удари…понякога смъртоносно тежки. Това обаче не е изненадващо  за човек, побеждавал легендарни морски чудовища и намушквал  Дарксайд с тризъбеца си. Та, следващия път, когато Аквамен ви се стори слаб и безобиден, пак си помислете.

2.Майстор по бойни изкуства– много хора смятат, че Аквамен е безполезен ако не е в или под вода, заобиколен от риби и въоръжен  с тризъбеца си. В действителност той  е абсолютно подготвен за борба със злодеите на суша.  Артър е отлично обучен майстор по бойни изкуства и е еднакво умел както с различни  видове оръжия, така и с голи ръце.  Трениран от Батман, Аквамен знае как да използва бойните си умения на сушата за да причинява болка, но пък благодарение на тренировките си от войните на Атлантида той владее и някои отдавна забравени бойни изкуства, чужди дори и на Черния Рицар.

3.Водач на огромна армия– Артър е не само супер герой и член на Лигата на Справедливостта, но и  крал на Атлантида. Като такъв, той  има на своя страна не само рибите и всички морски обитатели(които хич не са малко така или иначе),но и цели легендарни и могъщи армии с войни от Атлантида. Царството му се простира на територията на океаните, така че можете да си представите колко огромни са армиите му.  Това, в комбинация със супер силите  на Аквамен, както и факта, че може да накара всяка акула да разкъса враговете му го прави повече от опасен, особено ако  все пак  реши, че хората на сушата прекаляват. За щастие, той  все още е на страната на добрите. 🙂

4.Аквамен е развалял приспивно проклятие– това е колкото интересно толкова и забавен факт и подвиг, на който дори Батман и Супермен не са способни. Какво е това приспивно проклятие? Ами като това в приказките за Снежанка и Спящата красавица. И ето какво се случва тук: през 2000та в история за Лигата на Справедливостта се появява Кралицата на Приказките, която  се изправя срещу Лигата. Тази кралица, обаче е не коя да е, а злата кралица от приказката за Снежанка.

Тя решава по погрешка, че Wonder Woman е дъщеря и(Снежанка) и я наказва за дето е толкова красива, като я потапя във вечен  сън чрез приспивното проклятие.  Другите герои се опитват да развалят проклятието, но  супер силите им не вършат работа срещу магия. И така става ясно, че Wonder Woman може да бъде събудена единствено от целувката на принц. И тъй като  Аквамен е Принцът на Атлантида, няма по подходящ кандидат. Една целувка и хоп-Даяна е будна отново.

5.Аквамен има здрава кожа– Артър може да изглежда доста незащитен със зелените си панталони и оранжева риза, но външният вид не е всичко. Ако обикновен човек  се опита да плува към дъното на Мариянската Падина ще бъде смазан до смърт от 1,086 бара налягане. Аквамен обаче не е обикновен човек.

В действителност, поради  постоянното плуване на такава дълбочина, тялото му  се сдобива със способността да издържа на тоновете вода, която го притиска. Но това не е всичко. Кожата му може да устои дори на огнестрелни оръжия и експлозиви. Тя не е здрава колкото тази  на Супермен, но  все пак е достатъчно  здрава за да поеме доста от разнообразните злодейски  атаки.

6.Аквавамен е супер силен– вече стана ясно колко здраво  е тялото му, адаптирано да оцелява под огромните дълбочини. Супер силата на Аквамен, обаче си остава една от често забряваните му  способности от повечето  хора. Той не е силен колкото Супермен, но все пак е един от най-силните членове на Лигата, като силата му надвишава многократно човешката.

Това се вижда най-вече в историите от “The New 52” като например в Aquaman #22 от Джеф Джонс. Там Артър се изправя срещу злодея Dead King, като в битката повдига цял потънал товарен  кораб  от морското  дъно и го запраща срещу  врага си. Обикновено  товарните кораби тежат около 153,222 тона, а като  добавим и тоновете вода, мисля, че този подвиг е повече от впечатляващ.

7.Той не „говори с рибите”– ах, изразът, заради който  Аквамен години наред бе усмиван. В действителност, когато Артър е представен за пръв път в комиксите, той комуникира с морските обитатели на техния собствен  език. Но тъй като  те нямат собствен  език, тази идея скоро  след това е променена, така, чеАквамен  да ползва телепатия благодарение, на която той комуникира с морските създания. След рибуута през 2011та в историите от  “The New 52” тази способност е отново променена, така, че Аквамен  да може просто  да кара морските обитатели да изпълняват различни задачи чрез ментална хипноза.

8.Ръка-харпун– ех, 90те! Времената,  в които повечето комикс  герои се сдобиваха с дълги, рошави  коси, мазни бради, ръбести брони и какво ли още не. Тази мода не подминава и  владетеля на Аталантида. Така Артър Къри се сдобива както с дълга коса и брада,  така и с харпун на мястото на една от ръцете си. Това се случва през 1994та, след като злодеят Charybdis открадва силите на Аквамен  за контрол на морските обитатели и принуждава героят ни да вкара лявата си  ръка сред ято  пирани(в история от друга комикс ера Black Manta му отрязва ръката). Така първоначално Аквамен заменя изгубената ръка с метален харпун, а по-късно с доста по добре изглеждаща протеза с кука.  Тук ще добавя, че още по-нататък Артър е сдобива и с магическа ръка създадена от вода. За мен лично най-страхоната история,  в която  губи  ръката си е тази  тук. Който  е баща ще ме разбере.

9.Съпругата му е не по-малко супер герой от него– всеки  добър владетел има нужда от достойна кралица до  себе си. Аквамен и съпругата му Мера са сред най-велите двойки в DC вселената, макар не винаги  да им се отделя заслужено  внимание. Мера не е традиционен супер герой, но  пък доста често изиграва толкова важна роля за спасяването на света, колкото и  Аквамен. Тя не е обикновен човек, но  не е и Атлант. Мера е прокудената кралица на Измерение Аква, свят съвсем  различен от нашия.  Тя може да пътува между измеренията и има способността да променя твърдостта на водата, като  така може да създава твърди предмети от нея.  Освен това Мера е и телепат и полу амфибия. Преминала през много премеждия и  битки, Мера е жена, която няма да се спре пред нищо  за да защити семейството си, както и целия свят.

И така надявам се, че тези  факти са ви  били интересни и са събудили интереса ви към  Аквамен като  комикс персонаж. Не забравяйте да споделите и  други ваши любими факти в коментарите и очаквайте още интересни  статии за светът на Аквамен. До  скоро! 😉