Комикс Ревю: „Изумителните Х Мен: Надарени“

Комикс Ревю: „Изумителните Х Мен: Надарени“

11/10/2020 2 By kiril dimanov

Позакъсняхме малко с това ревю, но пък поне причината е, че има доста неща на български, за които да се пише. Идната седмица чакаме още нещо от Върховната Колекция Графични Романи Марвел, след като получихме солиден Спайдърмен. Сега обаче е време да се впуснем в брой 2- „Х-Мен: Надарени“ от Джос Уидън и Джон Касадей!

Тази история е позната на българските комикс читатели, тъй като преди години арката бе издадена от „Глоб Трейд“, а след това поредицата за кратко бе поета от издателство „Джема“. Сега обаче я получаваме на ново, с твърда корица, поносима цена и подобрен превод като част от Върховната Колекция Графични Романи Марвел. Лично аз нямам против, че я имам в такъв подобрен вид, така че ако някой иска старите броеве да каже! 😉 А сега нека видим пред какво са изправени нашите любими мутанти!

И така, след множество трагични събития в предни истории(които за щастие на непрочелите ги са обяснени накратко в увода на комикса) Скот Съмърс/ Циклопа и Ема Фрост застават на чело на училището на Чарлз Ксавие и се опитват да възобновят Х-мен екипа. Целта е да покажат на света, че въпреки че са мутанти те все пак са герои, които са тук за да го пазят от всякакви запалахи. Новият екип се състои от добре познати стари муцуни: вече споменатите Циклоп и Ема Фрост, както и Върколака/Лоугън, Звяра/Ханк Маккой и завърналата се от дълго отсъствие Призрачана Котка/Кити Прайд. Да се възобнови такъв екип не е лека работа, а всичко се усложнява, когато се появява и лек за мутантския ген!

Този така наречен лек поставя моралния въпрос имали какво всъщност да се лекува? Болест ли е да си мутант? Някои биха приветствали възможността за нормален живот, други не биха се лишили от силите си. А и какво би станало ако този лек се превърне в оръжие и бъде използван без допитване срещу мутантите? Подобни морални изпитания винаги са били част от всяка добра Х Мен история и Джос Уидън улавя точно този необходим дух тук.

Говорейки за него, Уидън отдавна се е доказал като сценарист. И не само. Създател на телевизиони сериали като „Бъфи, убийцата на вампири“, неговият spin off “Ейнджъл“, култовия „Файърфлай“ и разбира се по-късно отговорен за филмите „Отмъстителите“ и „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“, Уидън е доказан професионалист. Макар идеята за мутантски лек да не е ползвана за пръв път от него, то имено с този комикс Уидън я използва по най-добрия начин, като тази част от сюжета служи и за вхъдновение на филма „Х Мен: Последен Сблъсък“. Жалко само, че там решиха да мешат и нещата с Феникс иначе може би филма щеше да е в пъти по-добър.

Уидън определено показва, че знае как да вдъхне съспенс и вълнение в историята, в която героите ни се опитват да разкрият тайните зад лека и кой точно е отговорен за цялата тази бъркотия. Уидън дори вади най-стария номер от шапката що се отнася до комикси, а именно съживяването на загинал герой, но пък реакциите и емоциите на останалите персонажи правят момента наистина забележителен, макар и да не е никак изненадващ.

Разбира се, когато има екип трябва да има и спречквания, хумор и динамика между членовете му. В типичен за своя стил, Уидън постига всичко това с тази група мутанти, като показва добре различията в характерите им, мирогледите им и вкарва хумор в точната дозировка и на правилното място, така че хем драматичните моменти да не бъдат напълно развалени, хем и всичко да не става твърде сериозно. Баланс, който напоследък липсва в доста от Марвел филмите, но това е друга тема.

Уидън успява и да вкара нещо интересно у всеки един от персонажите(дори най-скучните от тях), точно поради тази екипна динамика и различията им. Да, има си и типичните счепквания между Лоугън и Скот на тема „Джийн Грей“, но имаме и нещо ново и интересно в лицето на споровете и отношенията между Кити Прайди и Ема Фрост. От една страна над Ема винаги ще виси сянката на недоверие от страна на Кити, поради бившите и злодейски подвизи, а от друга и Кити има да бори своите демони от миналото. Кити Прайд заема централно място в историята и няма как да бъде друго, след като тя е вдъхновението на Джос Уидън за Бъфи и причината той изобщо да се навие да пише този комикс. Рядко истории фокусирани върху нея я отразяват толкова добре и тук дори можем да видим общото между нея и Бъфи-смела героиня, готова на всичко за да спаси приятелите си.

Арта на Джон Касадей е на ниво, но определено не е за всеки, поради реалистичната си нотка. Касадей изпълва всичко с детайли- от декорите, до персонажите, което им вдъхва допълнителен живот. Израженията на героите са особено добре изборазени, като ясно можем да кажем какво изпитват те в момента. Лично на мен ми харесва как изглеждат всички познати симпатяги извън костюмите си, но на места, когато са навлякли триката, някои от тях не ми пасват съвсем на реалистични тон като дизайн.

Като цяло „Изумителните Х-Мен: Надарени“ е добър подарък за всеки фен на Х Мен и Джос Уидън(в добрите му години), предоставяйки ни история имаша всички необходими съставки за достоен Х Мен комикс. Сега обаче е време да отправим поглед към следващото издание от колекцията, така че ще се видим тогава, Супер герои! 😉