Ревю: Batman/TMNT Crossover

Ревю: Batman/TMNT Crossover

28/12/2016 1 By kiril dimanov

Какво е по-добро от един комикс? Отговорът е лесен – два комикса! Но има и по-добър-два комикса в едно или кросоувър! Навремето  DC и Марвел обединиха вселените си на няколко пъти, довеждайки до еуфория феновете. Е, по днешните стандарти тези истории не са кой знае какво, но имайки предвид, че вече едва ли някога отново ще видим Батман да се бие срещу или рамо до рамо с Капитан Америка трябва да ги помним с добро! А може би някой ден това ще се случи отново… винаги можем  да мечтаем!

Но междувременно DC обърна поглед към други издателства като Boom Studios, които ще подготвят Justice League/Power rangers и Green Lanthern/Planet of the Apes и IDW, с които пък ни  дадоха невероятния Batman/TMNT! Именно за този кросоувър ще си поговорим днес!

tmnt5

Batman/TMNT от DC и IDW е кросоувър,който напълно си спазва традициите на жанра! Обединява две любими на всички ни заглавия с една единствена цел – ЧИСТО ЗАБАВЛЕНИЕ!!!

Е, ако разбира се не сте фенове на Батман или Костенурките, то тогава няма да ви е многo забавно… но, ако харесвате поне едно от двете, не се колебайте да грабнете кросоувъра!

Преди всичко трябва да направя едно пояснение за това кои версии на героите ще видите тук: Батман е версията си от поредицата The New 52 ,в която си е…  ами Батман, няма някаква съществена промяна в характеристике му.

btmnt1

Но що се отнася до Костенурките, охо! Те не са онези клоуни,които повечето помним от анимацията от 80те и 90те… , които даже не ползваха оръжията си! Не са обаче и онези от оригиналния комикс, предшестващ анимацията. Тук виждаме версията от комиксите на IDW-верисия, в която има добър баланс между познатите смешници и все пак сериозно обучени нинджа (няма множествено число, думата си е нинджа), които атакуват от сенките и не трепват пред опасностите! Версията на Шредер, която ще видите в кросоувъра, също е от тази поредица – един истински зъл тиранин, който е наистина заплашителен, а не като онзи от анмацията, който не можеше да направи нищо като хората! Препоръчвам ви горещо поредицата на IDW за зелените ни приятели!

btmnt

Сега вече можем  да продължим с историята в кросоувъра! Сюжетът, типично за кросоувър, не блести  с кой знае каква засукана и драматична история, даже си е доста праволинеен. Но за сметка на това истинската му сила е в добре описаната характеристика на пресонажите и истинското забавление, което ни носи. През нито един момент, докато  четях, не ми стана скучно да виждам как Батман и неговите съюзници си съдействат с Костенурките!

А как всъщност  четиримата братя се оказват в Готъм? Ами Кранг (IDW версията, който се бори  за надмощие над планета и не работи заедно с Шредер) ги пренася заедно с Шредер и целия му клан Foot в друго измерение – това на DC! Шредер естесвено не спи нито за миг и решава, че може да завладее града, а пък Костенурките отново се залавят да му пречат, като същеверемено търсят начин  да се върнат вкъщи. Това от своя страна трябва да се случи възможно най-бързо, защото след известно време всяка материя, дошла от чуждото измерение, става инертна и се превръща в част от DC измерението. Казано с прости думи: тъй като мутагенът, превърнал Костенурките в мутанти, не съществува в тази реалност, те ще демутират, превръщайки се в обикновени костенурки! batman-vs-the-teenage-mutant-ninja-turtles-6

Както отново е типично за кросоувърите, при първата си среща Батман и Костенурките трябва да се сбият, докато разберат какво става, кой кой е и т.н! Но веднъж след като се съюзят забавата започва! Бихте ли искали да видите как Батман най-сетне опитва пица за ужас на Алфред? А да видите как Робин (Деймиън Уейн) се бие с Микеланджело и Донатело за една компютърна игра? Но и не само това, разбира се! Ще получите и страхотни битки, невероятни реакции от страна на Костенурките след като се озоват в Бат-пещерата, но и  драматичен миг, когато Рафаел разбира какво е подтикнало Брус да се превърне в Батман!

batman-having-pizza-with-the-turtles-1

Но да не си мислите, че Шредер ще остане да се вайка колко нечестно е разпределението на силите? А,не! Това е кросоувър все пак! Той от своя страна ще обедини сили със злодеите, обитаващи Готъм, и най-вече с Ra’s Al Ghul и неговите убийци!

Възможностите са безкрайни и от начало до край Batman/TMNT се справя чудесно със задачата да ни разкрие пълния потенциал от обединението между двете поредици! Писателят  James Tynion IV ни потапя безстрашно в тази абсурдна среда, за да ни покаже, че не всичко винаги  трябва да е тъмно, мрачно, сериозно и най-вече реалистично, с което пък и цели да ни припомни истинската идея на комиските – средство, което служи да развива въображението ни! Авторът обаче успява и някак си да вкара и нотка емоционална дълбочина в тази иначе забавна история и, както казах и по-рано, това е постигнато чрез добре изразените персонажи! Те всички са такива, каквито трябва да бъдат, държат се така, както е характерно  за тях! James Tynion IV залага много на емоциналната връзка, която се оформя между Костенурките и Батман… дори и това да ви звучи меко казано глупаво. Но идеята е, че Брус намира нещо като ново семейство в лицето на зелените братя и до края на историята тази връзка неусетно се е задълбочила. Смятам, че последната сцена, в която героите се сбогуват ще ви грабне сърцето…, освен ако не сте някакви лишени от емоции създания! 😀

batman-teenage-mutant-ninja-turtles-2-review-4_zpsjmaouzm8

Но без съменение най-печелившата страна на кросоувъра е артът на Фреди Уилямс II. В комбинация с цветовете на Джереми Колуел, стилът на Уилямс намира абсолютен баланс между анимационно изглеждащите комикси за Костенурките и мрачния тон на тези за Батман. Единственото, което може да не ви допадне много е, огромният, масивен Батман, нарисуван от Уилямс, но тази визия е необходима, за да може Черният Рицар да изпъкне на страниците в компанията на четири костенурки с цветни маски! Аз лично даже харесвам, когато Батман е рисуван по такъв начин. Не ми  допадат единствено странните нараменници, които Уилямс му  е дал, но се преживява. Уилямс и Колуел успяват и да ни поднесат доста динамичен екшън  в рисунките, като всичко е изключително ралзичимо и гали окото, а емоциите на персонажите са ясно изразени във всяка сцена!

btmnt4

Batman/TMNT е кросоувър, който далеч не преоткрива топлата вода, тоалетната хартия, електичеството или там каквото важно откритие се сетите, но и няма нужда да го прави! Просто трябва да ни предложи неспирен екшън, докато същевремено разучава и развива в дълбочина динамиката между Черния Рицар и Рицарите в Черупки! Какво по хубаво от това, все пак! Прочетете всичките 6 броя на един дъх и ще видите колко освежаващо действат подобен тип истории!

До следващия път! 🙂

batman-teenage-mutant-ninja-turtles-2015-003-010