Първият Batmobile, който никога не видяхме на екран.

Първият Batmobile, който никога не видяхме на екран.

06/03/2020 0 By Петър Бойчев

Черният рицар винаги има интересни „играчки“ в своя арсенал. Сигурен съм, че всеки фен се радват много на неговия автомобил. Той не е просто поредното оръжие, а нещо по-голямо. Много от Батмобилите достигат огромна популярност, а най-известният определено е Batmobile(1989-1992) за който вече писахме.
Почитателите на Батман знаят, че автомобилът партнирал на Майкъл Кийтън не е първият появил се на екран.
Още през 1966г. в телевизионния сериал за Батман се появява модифицирана версия на Lincoln Futura, която дава началото на филмовите бат-автомобили.

Lincoln Futura и Batmobile 1966г.„Batman tv show“


Но в тази статия ще ви разкажем историята на една друга кола. Тя е малко известна, но има интересна история.
Вдъхновен от комикс версиите на Батмобилите от 40-те и 50-те показани от DC Comics.


Фен на име Форест Робинсън решава, че трябва да изгради неговата версия на специалната колата на Брус. През 1960г. 23-годишният мъж и неговият приятел Лен Перхам започват работа върху Batmobile. Те не разполагат със специален сервиз в който да работят. Мястото на сътворението на возилото на Батман е в плевня, намираща се в семейната ферма на Робинсън в Нова Англия. 
За основа на автомобила е използвана рама на Oldsmobile 88 от 1956г., а за двигател се взима 324 Rocket, който е V8.

Oldsmobile 88 от 1956г.


Старото тяло на Oldsmobile се заменя с ново, специално проектирано и изработено от фибростъкло. Основните елементи на новия дизайн на автомобила се състоят в по-обтекаема странична линия, аеродинамични калници, гръбна перка отзад, нова предница с чупка и отвори отпред в стил прилепов нос и плъзгащи се врати.


Каросерията е завършена през 1963г., но не е боядисана в черно, а е оставена само на бяло грундово покритие.
Форест е планирал да изгради и покрив със стъклен купол, но той никога не го поставя. Причината е, че армията го изпраща зад граница(предполагам във Виетнам) След завръщането му в САЩ през 1966г. бат-манията в страната е набрала голяма скорост. Въпреки че DC първоначално не са признали творението на младия американец за кола на Батман. Защото за тях това е нарушение на правата за авторско право.
Автомобилът все пак привлича интереса на All Star Dairy и техния филиал Green Acres Ice Cream, която има лиценз от DC Comic и използва Батман(и не само) в своята рекламна кампания.

Робинсън дава под наем своя автомобила за провежданата рекламна кампания на Green Acres Ice Cream.
Колата е боядисана в официалните цветове на Батман, брандира се с етикети на Батман и фирмата за сладолед и така обикаля източните части на САЩ.

Този Батмобил става най-известната кола на черния рицар до 1966г. Може би за това все пак DC й дават лиценз. В края на същата година са създадени няколко реплики на телевизионната версия на колата на Джордж Барис и са предоставени за рекламните обиколки.
След връщането на колата при Робинсън, той я боядисва в сребристо, повлиян от сребърна епоха и продължава да я използва.
Но през 1967г. той все пак я продава.


След няколко години колата е изоставена в полето на
Ню Хемпшир и стои там следващите няколко десетилетия.


През 2008г. колата е открита от Боби Смит от Сванзей, Ню Хемпшир, и ще сменя собствениците си няколко пъти, преди да попадне в ръцете на Toy Car Exchange през 2013г.
Колата е подложена на професионална реставрация от Borbon Fabrication в Сакраменто, Калифорния
Там възстановяват колата в първоначалното й състояние, запазвайки оригиналната рама, двигател и други части. Всички други елементи са избрани да са в рамките на периода на изграждането на автомобила.

Кадри от реставрацията


Батмобилът обикаля много автомобилни изложения в Америка, а по-късно през 2014г. колата отива на търг, като е продадена за много по-малко от очакваната сума (500 000 долара). Смята се, че причината е слабото популяризиране на автомобила. Друга предполагаема причина е автомобила от 1966г., който е много по-известен и желан.
След по-сериозно рекламиране недооцененото возило на Батман отново отива на търг на събитието Cruisin ‘the Coast Biloxi и вече получава оферти, значително по-високи от тази през 2014 г.
След поредната продажба, автомобилът става все по-известен и обикаля много изложения в Съединените щати.


Този автомобил може и да не е най-култовата и разпознаваемата играчка на черния рицар, но ни разказва една наистина интересна история. Тя доказва, че един фен може да направи истински батмобил.
Толкова успешен , че дори самите DCcomics да го признаят и оценят подобаващо.