Batmobile(1989-1992)

Batmobile(1989-1992)

03/09/2019 0 By Петър Бойчев

Какво е най-необходимото на Батман в битката му срещу злото?
Черен костюм с маска и разбира се модерно транспортно средство в повечето случаи автомобил, пълен с хай-тек.
В тази статия ще се опитам да ви разкажа историята на Батмобила от 1989-1992г.
Тази кола определено е един от най-разпознаваемите и може би най-обичаните автомобили, участващи в киното някога.
Колкото и стари и нови версии да има нито една(поне според мен) не може да засенчи тази от филмите Батман(1989г.) и Батман се завръща (1992г.) с участието на Майкъл Кийтън.


От самото начало създаването на машината е голямо предизвикателство. Тя заема сериозно място в вселената на героя от Готъм.
Режисьорът на двете култови ленти, Тим Бъртън, осъзнава важността й, и самия той казва:

Хората не осъзнават колко е трудно да се направи нов вид кола, колите могат толкова лесно да се превърнат в шега.


Бъртън започва сътрудничество с дизайнера Антон Фърст, който е основния виновник за визията на автомобилната легенда. В началото преработките на евентуалните коли не изглеждали нищо по-различно от коли с крила в задната си част.
В последствие Антон приема нова философия, автомобила не трябва да се смята за нищо по-различно от продължение на самия Черен Рицар.
Тя трябва да е като негова броня, излъчваща сила, дори агресия. От екипа искат да създадат не поредната кокетна бат-кола, както до сега, а нещо ново приличащо на бойна машина,
но излъчваща и сексапил в същия момент.

За вдъхновение дизайнера използва Корвет от 50-те, автомобилите състезаващи се по солените езера в Юта през 40-те, изтребители, както и други спортни модели автомобили- всичко това комбинирано с голяма доза експресионизъм.
Въпреки всичко Бъртън и Фърст не са уверени в успеха на автомобила си докато не го виждат в движение.
Човекът, който конструира и създава колата, джаджите и много от ефектите във филма е Джон Евънс. Той има по-малко от 5 месеца за да направи колите реалност(да, всъщност за филма са създадени два образеца).Допълнително предизвикателство към него било и това, че дизайна все пак не бил категорично утвърден и довършен.
Въпреки всичко екипът нямал право на грешки, времето било крайно малко.За сравнение, по това време компанията Генерал Моторс се нуждае от 10г. за създаване на нов модел, това коментира самия Антон Фърст.
Автомобила във филма има основна роля, той не е статичен обект и затова екипът го създава напълно функционален. Той трябва да е напълно управляем, както като превозно средство, така и като бойна машина с всички джаджи на борда му.
За основа на автомобила се ползва Шевролет Импала 1974г. с двигател V8 .

Impala 1974


Евънс намира две шасита в авто-морга. Той избира точно този модел поради причината, че е солиден, с добра база. След модифициране на шасито, за да отговаря на специфичните нужди то е удължено, двигателя е свален по-ниско, а окачването е променено за да се поставят широките състезателни гуми Mickey Thompson, а по-късно са изработени и специални джанти с логото прилеп.

Купето на колата било изградено на няколко части по технологии от Le Mans, с материал, който е много здрав, но и лек, а именно кевлар.


След приключването и на този етап колата е боядисана в черно, но за да се постигне искания матов ефекта са били нужни шест слоя боя.
В дизайна на колата има елементи и от други автомобили:предните фарове са от Хонда Сивик, а капачката за гориво е от автобус. Интересен факт е, че плъзгащия люк-врата е измислен в движение. Създателите правят макет 1:1. След като установяват, че нямат варианти за конвенционални врати, конструкторите на Батмобила решават да вкарат още една авиационна идея като правят люка плъзгащ се в стила на изтребител.

Този люк е още едно от доказателствата за важността на автомобила за филма и създателите му. В началото маската на Батман е била проектирана с по-дълги „уши“, но в последствие били намалени за да не опират в горната част при плъзгането.
Използването на толкова много авиационни заемки не е изненада. Антон Фърст изучава доста детайлно военните самолети и това си проличава не само във визията на неговото творение, а и във факта, че возилото на Брус Уейн има коефициент на въздушно съпротивление (CD) само 0,45. Сравнен със състезателен болид от F1 от същата година(1989), Батмобилът има по-нисък CD. Автомобилите от F1 са притежавали коефициент около 1.0.


Един от най-отличителните елементи на тази кола е реактивния двигател, който започва от предната част на купето и сякаш преминаващ по цялата дължина чак до задната й част, с газовата турбина бълваща пламъци.


За да осъществят това възможно най-реалистично от екипа използват истинска система с газ, която горяла не повече от 15 секунди и се е запалвала от кокпита. За предпазване на пилота(каскадьора) е поставена и адекватна защита- няколко пожарогасителя, които също се активират от кабината.
Време е да огледаме и интериора на черната машина, където авиационните елементи продължават.


Кокпита на Батман прилича повече на пилотска кабина или на автомобил от състезателната писта. Батмобилът е много различен, но все пак той е кола като другите, които някога сте виждал. Пилотската кабина е двуместна и разполага със специална апаратура.Има страничен монитор за пътника, система за самодиагностика(тя показва на Батман кога и какво е повредено). Една от големите екстри е разпознаване на гласови команди. Това е, за да се избегне използването на колата от някой друг. Както видяхме във филмите, това е много практична функция. Има също CD плеър, множество бутони за управление на оръжията, системите и режимите на возилото.
Двата най-впечатляващи режима, които виждаме във филма са:


ПАШКУЛ


Това е режим който може да се използва само в спряло положение на автомобила. Цялото возило се обгръща в броня, която е много по сигурна от тази, която има колата в стандартния си режим. В първия филм създателите му изработват бронята отделно и после поставят поетапно елементите. В последствие разгъването й върху колата във филма е получено на принципа на стоп кадъра.
В следващия филм този метод отпада и се използва компютърна графика.

„BATMISSLE“


Батмобилът на Тим Бъртън ни показва и този авариен режим, който изхвърля голяма част от материала от външната страна на централния фюзелаж и пренастройва колелата и осите, за да премине през тесни отвори и тунели. Това е едни много интересен режим, но той всъщност унищожава екстериора на колата. След използването му, Батмобила трябва да се възстанови ръчно, няма функция за самовъзтановяване. Концепцията на „Batmissle“, за изхвърляне на части ,за да разкрие по-малко превозно средство за бягство, по-късно е използван и в “Черния Рицар“, след като Tumbler(брониран вседеход) е повреден, част от него се трансформира в аварийното превозно средство, известно като Batpod(мотора на Батман).

„Арсеналът“


Въоръжението на този черен автомобил има също и задни маслени разпръсквачи, система за изпускане на димна завеса, метален крак(това съоръжение е разположено по средата на шасито и с негова помощ колата може да се завърти на 360 градуса), сферични бомби, кука с въже и може би най-сериозното въоръжение са двете изскачащи картечници с Browning M1919.
Това е една от най-използваните средни картечници в американската армия.
Тя се използва в пехотата, авиацията, така и в противовъздушната отбрана.
Използвания калибър е 7.62х51мм НАТО.


Екипа на продукцията наричат автомобила „Кийтън мобил“ на името на актьора играе в главната роля в двата филма.
Той служи за вдъхновение на много автомобили изобразени в комиксите, както и анимационни сериали(един от тях е BATMAN THE ANIMATED SERIES)

Кийтън мобила се появява и в над 14 видео игри.
Това е един от автомобилите с най-много реплики създадени от феновете на батман поредицата.
В интернет има множество информация и инструкции как сами да си изградим копие на този кола сами. Понякога даже се появяват цели реплики по аукционите, цените достигат наистина големи суми. Около излизането на филма „Батман срещу Супермен“(2016г) се появяват автомобил за продан в Русия с цена 1,1 милиона долара.

Въпреки че продавачът твърди, че има сертификат за автентичност в последствие се оказва, че произхода му е неясен и това не е автомобила от двата филма. Запознати казват, че това е и един от най-желаните артикули от мърча на Черния Рицар.
Има причина да говорим толкова много за Кийтън мобила и след толкова много време, защото Кийтън игра Батман много добре и автомобила, който караше беше страхотен