Месец на каквото си поискаме:Beast Wars(Войната на зверовете)

Месец на каквото си поискаме:Beast Wars(Войната на зверовете)

02/05/2020 0 By Петър Бойчев

Днес е последната статия от поредицата ни този месец „Месец на каквото си поискаме“. Честно казано бях ви подготвил друго заглавие, но едно кратко видео на български колега на тема Войната на Зверовете рязко промени решението ми. Винаги съм искал да пиша за тях, но чаках подходящия момент. Причината да го направя сега е, че видеото беше доста не точно, а на моменти даже грешно.
Все още доста добре помня първия ден, в който почна това странно и лично за мен невероятно детско(нали така им викахме на всички анимации) Но нека първо разкажем на кратко за създаването на самия сериал.


Американско-Канадската анимация е продължение на култовия Transformers G1. Beast Wars стартира през 1996г. и е един от първите изцяло компютърно създадени анимационни филми. Това е още една от причините през 1997г. да спечели награда Еми за изключителни индивидуални постижения в анимацията. Сериала има 3 сезона, които приключват през 1999г., а по-късно при пускането им и на DVD е допълнен и от един не толкова популярен бонус диск.
В Япония дори има две разклонения с заглавия Beast Wars II и Beast Wars Neo, но за разлика от първообраза те са класическа анимация, а не компютърно генерирана. Но истинското продължение на историята всъщност е Вeast Мachines и въпреки, че историята е доста интересна и заплетена не успява да достигне успеха на Войната на зверовете.
Историята започва до някъде, като повтаря началото на Transformers G1(феновете знаят за какво говоря) въпреки, че действието се развива хиляди години след случката в оригинала и след голямата гражданска война на Кибертрон. Двете воюващи фракции наследници на Автоботите и Десептиконите отново водят битка с своите кораби в космоса. Войнствените Предакони(Хишници) нападат Максималите, наследници на Автоботите. Следствие битката и двата им космически кораба се разбиват на непозната примитивна планета.

Мегатрон


Поради наличието на енергон(кристал популярен в света на трансформерите) те не могат да оцелеят дълго в роботската си форма.
Поради тази причина единствената им опция за да оцелеят е да приемат и органична такава в която да прекарват по-голямото време на планетата. Разбира се при нужда те се трансформират в боен режим, в който най-често воюват помежду си.
Характера и същността на героите се отразява и в избора им на вида животни, които те приемат за втори образ.
По-добронамерените и мирни максимали приемат вида на животни от околната среда:
Горила(Оптимус), носорог, гепард(в бг. превода леопард) и плъх.
До като половината членове на техните съперници вземат за свой животински режим отдавна измрелите тирани на земята, а именно динозаврите.
Тиранозавър(Мегатрон), велоцираптор, птеродактил, а останалите хищниците са: скорпион, тарантула и оса.
В развитието на историята има няколко размествания на членовете на двата лагера, както и добавянето им на нови.


Сериала не е само битки и забавни елементи, а ни представя наистина добри и дълбоки персонажи развиващи се постоянно.
Разсъждаващи и взимащи понякога настина сложни решения, както за тяхното оцеляване така и за самата планета.
Но това не е цялата история, в света в който се намират има и тайнствено чуждо присъствие застрашаващо и двете групи.
То се опитва да опази своите тайни, като подлага на изпитания всички, а много чести дори е готово да ги унищожи.
В процеса на разкриване на цялата мистерия се оказва, че нашите герои имат връзка, както с тайнствения си враг така и с цялата планета. Нещата са толкова заплетени, че парче от пъзела са даже предците на новите две фракции.
Лично аз съзрях в цялото това кълбо от мистерии и няколко конспиративни теории за произхода на земята и човечеството(но това може да си е само мое виждане).
Войната на зверовете дава голям отпечатък в поредицата Transformers , както и в света на анимационните филми.
Но аз няма да забравя какво беше той за родната публика, символ на нещо абсолютно ново.


Още с появата си по БНТ през 2000г. той стана абсолютен хит, не само при по-малките, а и при по-големите. Споменатите елементи по-горе даваха нещо за всека. А това, че беше с иновативна за времето си графика допринасяше още повече за популярността му. Всеки епизод се коментираше с часове от феновете му.
Beast Wars се превърна в символ за едно цяло поколение, а именно моето.
Членовете на, което до този момент мислеха, че е яко да имаш играчка на някой любим герой, но след появата на трансформиращите се животни знаеха, че е задължително да притежаваш поне едни такъв робот.
Темата за фигурките ще я оставя за друг път, за да се върна към анимацията.


Признавам се, че в момента ако си пусна епизод от сериала виждам нещата през други очи, но това е нормално.
Beast Wars е един от любимите ми сериали, който ми носи много сантименталени спомени и ме изпълват с много радост и сега. Сигурен съм обаче, че не е само при мен, а и при още много хора от моето поколение.
Войната на зверовете създаде и добави още много фенове в редиците на Transformers.
Надявам се, че слуховете за евентуално създаване на филм по сериала някой ден ще се потвърдят и ще видим отново любимите ни герои в животински форми.