Месец на Не-американски супер геройски филми: Черната Мълния(Русия)

Месец на Не-американски супер геройски филми: Черната Мълния(Русия)

16/11/2019 0 By Петър Бойчев

Скъпи читатели продължаваме и този уикенд с темата на месеца, а именно не-американски супер геройски филми. Днес ще Ви представям един може би не познат за повечето фенове на този жанр филм. Той идва от Русия и носи името „Черната Мълния“. За щастие, това не е руска версия на героя на DC comics със същото име. Героите и събитията са напълно различни.


Лентата излиза през далечната 2009г.(по-точно дни преди настъпването на 2010г.)
Екипът на филма е много силен. Продуцент Тимур Бекмамбетов(Нощна стража, Дневна стража, Wanted и др.)А режисьорската работа е поета от Александър Войтински и Дмитрий Кисельов(отговорни за поредицата Ёлки и др.)
В ролите на главните герои влизат: Григорий Добригин, Екатерина Вилкова, Виктор Вержбитски.
Действието във филма започва през 2004г.
Алчен олигарх на име Виктор Купцов се опитва да изкопае диаманти в кухина под Москва, но така той застрашава целия град и неговите жители. За целта той използва огромен свредел, но злодея има проблем. Нужна му е много енергия.
Той знае за съществуването, на уред на име Нанокатализатор, създаден по време на СССР(1966г.) способен да увеличи многократно познатата ни енергията и с негова помощ да осъществи плановете си.
Купцов търси тайната лаборатория в огромния град, в която е скрито устройството. Бункерът е намерен, но двама от работниците му продават на пръв поглед старата Волга М-21. Купувачът е обикновен човек,
ватман, който я взима за подарък на сина си Дмитрий. 
Дима има нормални за годините си проблеми: училище, липса на средства и несподелена любов…
Неволите на 20 годишния младеж се увеличават след придобиването на първия му автомобил и то многократно…


(няма да Ви разкривам повече )
Създателите на филма са избрали интересни модификации по невероятната Волга. Сред тях няма нито едно бойно оръжие, което е доста интересен факт. Основната екстра на черната машина обаче е може би и най-желаната от всички хора. Поне веднъж всеки от нас си е мечтал да има летяща кола. Може би точно това е подтикнало екипа да избере тази летателна способност за основно подобрение.
Но това ли е най-ценното в това заглавие?
Въпреки, че сюжета на лентата не е напълно оригинален и има доста елементи близки, дори идентични с историята за нашия приятел Spider-man, в това няма нищо лошо.
Руснаците са взели най-добрите елементи и теми от американския герой.
Отново са засегнати теми, като отговорност, всеотдайност и всички други благодетели, присъщи за един добър човек(герой).
Тук също имаме елемент на любовта, която дава сила на героя да преодолява немислими пречки по пътя му. Друг повтарящ се елемент е леко надутият богат приятел в чиято сянка е главния персонаж.
Нещото което най-много ме радва са руските „подправки“
Изборът на Волга М-21 не е случаен, тя е символ на Русия и Съветския Съюз. Красивите кадрите на руската столица са много и от всички възможни позиции. В полезрението ни влизат и множество руски символи и типични маниери, те постоянно подчертават мястото на събитието и не ни дават възможност да забравим и за секунда, че гледаме руско кино.
Ще си призная, че лично на мен злодея Виктор Александрович ми прави силно впечатление.
Устремен и готов на всичко, за да изпълни целите си. Това плюс визията и маниерите му го правят за мен отличен анти герой.


Като за финал, мога да кажа, че това е добър филм за един нестандартен супер герой. В него има екшън, добра комедия, романтика, както и доста познати елементи от американските му колеги, но те никога не са излишни. Ще се насладим и на добри специални ефекти.
Това е филм, подходящ за всички.

Бонус