Комикс Ревю: „Блейд Рънър 2019: Далечни светове“

Комикс Ревю: „Блейд Рънър 2019: Далечни светове“

19/11/2020 0 By kiril dimanov

Успяхте ли да прочетете „Блейд Рънър 2019: Лос Анджелис“? А искате ли още? Е, имате късмет, защото Артлайн издадоха и втората част на комикса „Блейд Рънър 2019: Далечни светове“ и то само два месеца след като той излезe и в оригинал! Това е истински подвидг, а и говори, че първата част се е харесала доста на роднaта публика, което ме радва, защото според мен ни трябват и повечко качествени не-супер геройски комикс истории.

„Блейд Рънър 2019: Далечни светове“ продължава историята на Аана „Аш“ Ашина, вече бивш Блейд Рънър и Клео Селуин, която тя спасява след събитията в първия комикс. Историята този път не продължава директно там от където е завършила, а вместо това прави скок във времето и ни пренася от 2019та в 2026та година. В началото на историята, двете ни героини се борят с безброй предизвикалествата, които идват от живота в космическа колония, приели нови самоличности. Проблемите, обаче тепърва предстоят.

Писателското дуо Майкъл Грийн и Майк Джонсън отново изграждат история, която събужда дълбоки емоции и доразвива Аш като персонаж. Тя се промени доста още в предната част и с радост мога да заявя, че тук писателите не само са задържали целия този прогрес, но и го надграждат. Клео пък също започва да взима доволно участие в историята, като напълно нормално за дете преживяло подобен обрат в живота си се е превърнала в доста зрял човек, пред когото много хора не могат и дума да обелят.

Връзката майка-дъщеря между Клео и Аш е запазена и тук, но с времето между двете е започнала и лека дистанция, тъй като Клео се бунтува срещу плана на Аш, целящ да ги държи в безопастност. Предвид възрастта на Клео това е доста нормално поведение и Грийн и Джонсън уцелват в десятката. Единственият лек минус е, че поради скока във времето не успяваме да видим този процес и промяната в отношенията им постепено, но пък и не това е фокуса на историята.

Смятана на сетинга пък е чудесен похват, защото сега вече можем да видим и друга част от света на Блейд Рънър, пред която дори жестокия Лос Анджелис изглежда като Рай. Никак не е леко да се живее и оцелява в тези космически колонии, но това че действието ни пренася там само обогатява картинката. Разбира се писателите не забравят и какво е типично за поредица като Блейд Рънър и не се задържат там дълго, така че ако се затъжите за неоновите градове не се безпокойте, по-късно пак ще се пренесете там. Така писателското дуо държи историята напрегната, свежа и интересна, а ние залепваме за страниците, защото обрати не липсват.

Точно както и в „Блейд Рънър 2019: Лос Анджелис“, така и тук артът на Андрес Гуиналдо остава феноменален. Разликата е, че този път същността на арта му е по монохромен, но с напредъка на историята бързо става ясно защо е така. Историята тук заема голям обрат, който умишлено повлиява и на промяната в естетиката. Цветовете са по бледи и размити за да отразят както трудния живот в колониите, така и в живота на главните ни герои. Чрез арта си тук Гуиналдо ни кара да усетим какво изпитват Аш и Клео и какво им се налага да изтърпят, правейки ни част от действието. А щом артът бувкално може да ни „вкара във филма“, значи художника си е свършил работата.

„Блейд Рънър 2019: Далечни светове“ е комикс, който не бива да пропускате, особено ако предишната история ви е харесала. Лично за мен тази поредица продължава да е едно от най-добрите попадения издадени от Артлайн, привличайки окото със стойностен арт и умът с още по-стойностна и емоционална история, която обогатява светът на Блед Рънър с всеки том. Грабнете комикса и се потопете дълбоко!