Комикс Ревю: „Блейд Рънър 2019: Лос Анджелис“

Комикс Ревю: „Блейд Рънър 2019: Лос Анджелис“

10/10/2020 1 By kiril dimanov

Фенове ли сте на култовия филм „Блейд Рънър“ с участието на Харисън Форд и покойния Рутгер Хауър? Е, тогава със сигурност трябва хванете в ръце и комикс историята от Titan Comics “Блейд Рънър 2019: Лос Анджелис“, която пристига на български у нас благодарение на Артлайн! А и да нес те фенове на филма, пак пробвайте комикса, пък след това ще говорим.

Комикси, които са свързани по някакъв начин с филм и обогатяващи историята и представената там вселена по добър начин за доста рядко попадение. Смея да твърдя, че „Блейд Рънър 2019” e точно едно от тези попадения. Това се дължи както на историята дело на Майкъл Грийн и Майк Джонсън, които определено знаят с какъв материал работят. И как да е друго яче след като Грийн е съсценарист на продължението на първия филм, „Блейд Рънър 2049“, a Джонсън е работил върху комикси, анимации и игри като Стар Трек, Супергърл, Трансформърс и още много други.

Дуото ни представа история, чийто събития се развиат малко преди тези в първия филм, като главен герой е Аана Ашина , млад ловец(или по точно Блейд Рънър) на хуманоиди, известни още като репликнати. Аш, както е наречена на кратко е най-добра в занаята и разбира се един ден получава доста различна задача: да намери изченала майка и дъщеря и. На пръв поглед лесна задача, която обаче ще одведе Аш до нещо много по-засукано. Има и експлозии, престрелки, драма, но и най-вече детективска работа. И всичко това на фона на мрачния кибер пънк Лос Анджелис.

Историята определено поставя както главния персонаж, така и читателя пред доста смислени въпроси, най вече относно изборите, които правим. Пред какъв избор ще се изправим, когато трябва да решим дали да спасим собствения си живот или нечий друг?Можем ли изобщо да направим такъв избор и докъде бихме стигнали? Също така дали пък хората не са лоши колкото репликантите, че и по лоши? Ако един репликант може да чувства точно като нас, тогава заслужава ли да бъде „бракуван“. Кой може да реши?

Точно с това „Блейд Рънър 2019” се различава от другите истории от този мрачен свят. Не се набгляга чак толкова на корпоративната алчност, която бута човечеството по доста опасни пътища(но и това го има), а повече на личните демони, които ако не бъдат овладяни са точно толкова деструктивни.

Тук е момента и да отделя малко заслужено внимание на Аш, която благодарение на писането на Майкъл Грийн и Майк Джонсън е един доста добре изграден персонаж. От началото на историята и до нейния край, Аш променя доста гледната си точка спрямо репликантите и хората, спрямо бедни и богати и се изправя пред гореспоменатите тежки избори. Самата тя също има своя своя тайна, която веднъж разкрита я прави дори още по-интересна. Аш определено е комплексен и мотивиран персонаж, чиято борба за съшествуване в този футуристичен свят е центъра на историята, който притегля и читателя.

Артът излязъл от ръцете на талантливия Андрес Гуиналдо е повече от забележителен и изпъква още от корицата. А си е огромен плюс, когато арта вътре в комиска е точна какъвто е и на корицата! Гуиналдо изборазява тази версия на Лос Анджелис през 2019та като елегантен, но мръсен лабиринт и небостъргачи прелитащи спинъри. Уникалната нео-ноар визия е напълно уловена и е точно както в оригиналния филм. А за да изглежда града сивкав и тъжен е дело на Марко Леско, който умело балансира с цветовете.

Е, приятели не остана нищо друго освен да ви посъветвам да грабнете комикса и даже докато го четете да си пуснете чудесния саундтрак от филма „Блейд Рънър“ за да с епотопите още повече в атмосферата. Този комикс е поредното доказателство, че добрите комикси не идват само от Марвел и DC, така че дайте му шанс. До следващия път!