Комикс Ревю: „Черната Вдовица: Издирвана от Щ.И.Т.“

Комикс Ревю: „Черната Вдовица: Издирвана от Щ.И.Т.“

25/10/2020 2 By Петър Бойчев

С това ревю продължаваме да следим „Върховната колекция графични романи Marvel”. Новото попълнение, което се явява третата книга на родния пазар е със заглавие „Черната Вдовица: Издирвана от Щ.И.Т.“. Но ако още не сте чели ревютата на Кирил Диманов за първите две книги(„Спайдърмен: Завръщане към Корените“ и „Изумителните Х Мен: Надарени“), може би сега трябва да го направите. Искам предварително да отбележа още в началото, че този комикс не е превеждан от нашия приятел Здравко Генов(може да научите повече за него тук в рубриката ни Лексикон) .
Издателството е избрало странен подход, превода е поверен на Анна Дутко и стотиците негативни коментари в мрежата доказват тази грешка. Но за наше всеобщо щастие всички други книги ще са с чудесния превод на З. Генов.

Историята на черната вдовица за много читатели никога не е била от най-интересните и донякъде разбираемо. В една вселена изпълнена с хора и същества със свръх сили, богове и високотехнологични костюми, джаджи и оръжия е някак трудно да изпъкнеш пред другите. Може би ако не бяха многото филми с участието на красивата актриса Скарлет Йохансон, черната вдовица щеше да е още по-малко популярна.
Но ако все пак искате да разберете нещо повече за нея преди да излезе соловият й филм(който отложиха и не се знае дали ще го гледаме по кината или в стрийм платформите) този комикс е добре дошъл според мен за българската публика. Наистина той ни дава информация за историята на Наташа, макар и не много…
Добрата новина е, че историята в твърдите корици може да се чете от хора, които знаят за червенокосата агентката само от филмите. Историята започва с бягството на Романов от Щ.И.Т. ,в началото читателят не знае каква е причината. Вижда се сцена на преследване и бойна схватка между Наташа и други агенти, в това време по звуковата уредба Хил обявява доскорошната агентка за враг, откраднал важна информация.

Още няколко доста динамични сблъсъка с огън, експлозии и кръв и борбата приключва в ползва на Черната Вдовица.
Но за какво е всичко това разбираме в следващите страници. Имаме времево завръщане от една седмица, в което разбираме, че Романов е попаднала в капан ,в който е заловена и е заплашена от мафиот(може би руснак или от друга част на източна Европа) неговият коз е, че има тайна информация за миналото на Наташа, която тя не иска да бъде разкрита. За да опази тайната си, тя трябва да се върне в Русия и да достави друга информация, свързана с Червената Стая-програмата която е превърнала Наташа Романов в Черната вдовица.
Това няма да е най-лесната задача, но нашата героиня ще даде всичко от себе си, за да успее.
Честно казано сюжета, написан от Марк Уейд и Крис Самни не е най-вълнуващият, дори е леко плосък и с дупки в сценария(поне за мен) .
Историята е по-подходяща за филм в стил агент 007, но дори и там има много обрати, които тук липсват. Хубавото на този комикс е това, че виждаме една по-солова роля, почти реалистична без много модерни джаджи и супер сили.
Дойде време и на арта. Четох доста коментари, но с повечето не съм съгласен напълно. Явно много хора обичат замазания фотореалистичен вид, аз също но след „Изумителните Х Мен: Надарени“ ми се искаше нещо друго.(да подчертая харесвам и двата стила в повечето случаи)
Крис Самни, който освен съавтор е и художник на комикса, е използвал един бих казал класически вид на изображенията.
Добро впечатление ми направи, че повечето оръжия и най-вече превозни средства са базирани на истински такива и лесно може да познаеш моделите.

Мрачните картини и студено синьо-сиви моменти подтискат читателя и му донасят точните чувства за конкретната обстановка.
Карат го да се вглежда в тъмните картини и да търси нещо…
А когато има пламъци на този тъмен фон, аз лично истински се радвах от видяното.

Но честно казано, това едва ли на някого ще е любимата книга от колекцията на Марвел. Колкото и да обичам такъв жанр, по-скоро бих изгледал един шпионски филм, вместо да чета отново този комикс.
Ако не сте от хората, като мен, които искат да съберат цялата колекция от А до Я, спокойно може да я пропуснете и да спестите парите си за някоя от следващата книги от колекцията…
Следващото заглавие е „Железния Човек: Екстремист“