Комикс Ревю: „Железния Човек: Екстремис“

Комикс Ревю: „Железния Човек: Екстремис“

09/11/2020 1 By Петър Бойчев

Четвъртата част от поредицата „Върховната колекция графични романи Marvel” е вече факт. Новият комикс е за вече много популярния Тони Старк или иначе казано Железният човек. Този герой събра огромна фен база най-вече с филмите от MCU(Филмовата вселената на Марвел) Все пак кино поредицата започна с раждането на този герой, който няма свръх човешки сили, но има голям интелект и сърце. Също може да кажем, че неговата смърт беше и края на един отрязък от MCU.

Но да се върнем към комикса. Историята не е нещо супер оригинално, но не е лоша. Тя е дело на Уорън Елис. Любителите на филмите бързо ще разпознаят много познати елементи, видяни в соловите филми на героя с хайтек броня. Но все пак това е друга история. За новите читатели има препратки към миналото и развитието на Старк.
Този момент ми хареса…

Между тези корици е мястото да разберете, че животът на Тони не е само забавление и битки. Той има лична борба със своята съвест, тъй като осъзнава, че парите му са „кървави“ . Компанията, която притежава е лидер в производството на оръжия, използвани в целия свят.
Точно тези оръжия променят живота на Тони и раждат бронята, която за мнозина е оръжие, а за други спасение.
Какво всъщност е тя за главният герой. Новото най-върховно оръжие, инструмент за изкупуване на събралата се вина или нещо друго…
Този отговор го оставям на читателя и всеки друг фен на Iron-man.

Време е да спомена мнението ми за графичната част. Художник е Ади Гранов, който е много добър художник що се отнася за корици.
И ако обичате фото реалистичен арт това е вашия комикс. Аз лично не го харесвам точно в тази му версия. Нещата ми идват много „мазни“, но същевременно и с липса на динамика. Въпреки, че се радвам когато в комиксите разпознавам оръжия и автомобили(точна марка и модел)то в този случай не изпитвам това удоволствие, а на против.

Когато разлиствам страниците имам чувството, че съм пред стори борда на някой от трите филма(най-вече първия) и ясно разпознавам множество автомобили от Фолксваген груп. Ясните форми на Ауди се виждат често и това ми напомня на платена реклама, която имаше и в кино лентата.
Но за феновете на марката, това може би ще е по-скоро удоволствие ,от колкото минус както при мен.

Трябва да отбележим, че и в този брой има малко пропуснати правописни грешки, но превода е отличен в сравнение с „Черната Вдовица“.
За това може да благодарим отново на нашия приятел Здравко Генов, който е свършил отлична работа за пореден път.