Bubble Comics- комиксите от Русия!

Bubble Comics- комиксите от Русия!

25/01/2020 0 By kiril dimanov

Какво е първото нещо, което ви изниква в ума, когато чуете „Русия”? Водка? Комунизъм? Съветския Съюз? Борш?Мечки? Е, все стереотипи. Днешна Русия, обаче е много по-различна от тази представа, а има и едно нещо, в което нашата съседка вече от доста време набира сила-комикси! Макар това изкуство да не е чуждо в Русия, там също няма изграждана с десетилетия комикс култура или поне не колкото  в Америка и някои от Европейските държави. Освен преводните издания на DC, Марвел и други известни издателства, Русия никога не е издавала свой оригинален продукт. Но това вече не е така. Днес ще ви представя Bubble Comics-руско издателство  за комикси с техни оригинални заглавия и вселена. И повярвайте ми, тези комикси са по-добри и от най-качествената водка(не се сдържах)!

Малко пояснение- за тази  статия ще ви представя самото издателсво и информация за него, както и малко  за някои от заглавията им. А в предстоящите месеци ще се заловя и с ревюта на тези комикси, като  ще ви ги представям или  в тематичните ни месеци или пък просто  ей така. Причината за това е, че едва наскоро успях  да се захвана да ги  чета и то на английски, тъй като  руският не ми  е сила, а до преди  това следях издателството тъй като още от самото начало  артът ме заплени.

И  така Руската приказка за най-голямото руско комикс издателство  започва през 2011та. Първата стъпка е поставена от Артем Габрелянов, журналист, който обожава комиксите. След като  се сдобива с празно студио и възможно най-добрия екип от таланти в страната, Артем започва дългия път към издаването на комикси. В екипа му ключови  фигури  са главният редактор Роман Котков, писателя Евгени Федотов и художниците Анастасия Ким, Наталия Зайдова и Андрей  Васин. Заедно всички те започват с дизайна и историите на уникални персонажи.  

И бум, през 2012та Bubble започват да издават цели четири месечни поредеици: „Майор Гром(англ. Major Grom), „Бесобой”(англ. Demonslayer), „Инок”(англ.Friar) и „Красная Фурия”(англ. Red Fury). Любопитното е, че за да се разчуе за комиските им, екипът на издателството започва да разпространява слух за супер герои, които  заедно наемат апартамент. Поредиците се оказват много успешни в Русия, а „Майор Гром” се превръща в най-успешната и водеща поредица. Така през 2014та, Bubble пускат още две нови поредици-„ Метеора” и „Exlibrium”, които дебютират на Комик Кон Русия същата година.

Руските супер герои, обаче не се спират до тук и рещават да поемат в по-глобална посока. 2015та се оказва най-успешната им година, тъй като  издателството се разраства само след 4 години и дори се сдобива със свое филмово студио. И тъй като както  вече споменах, „Майор Гром” е техният първи и най-успешен комикс, напълно логично  Bubble решават, че първият им филм ще е негова адаптация.Така студиото първо създава кратък филм по комикса, който напълно безплатно пускат в YouTube. За да може филмът(и покрай него и комиксите им) да получат международнo  внимание, екипът на  Bubble се сдобиват със своя будка на Сан Диего Комик Кон, показвайки творните си пред огромната публика от цял свят. Краткият филм се харесва доста,  а работата по пълнометражния „Майор Гром” приключи този месец, така, че можем  да го  очакваме скоро.

Следващата крачка, която екипа поема е да сложат заглавията си в Comixology, където читатели от всякакви  държави могат да пробват и закупят комиксите им. За да се получи всичко още по-добре, рускнаците пускат и кампания в Kickstarter. Така с близо 600 поддръжника, от които събират около 25000 долара Bubble успяват да преведат първия том на “Exibrum” на английски език, след което и другите им  заглавия започват да се появяват на английски в Comixology. И ето, че след всички поети рискове, които напълно са се изплатили руското издателство продължава да жъне успехи  до  ден  днешен.

За завършек, нека видим за какво  става въпрос в някои от комиксите на Bubble, като както обещах в бъдеще ще се запознаем подробно с тях:

-Майор Гром(Major Grom)-историята на майора от Санкт Петергсбургската полиция Игор Гром. Комиксът започва като относително лека история тип “murder mystery”. Гром е натоварен със задачата да разреши мистериозните убийства на важни клечки в Сант Петербург, от човек облечен като т.нар Чумен Доктор. Убиецът оставя тематични бележки на всяко местопрестъпление,разкривайки желанието  си  да прочисти града от „чумата” наречена корупция. С добавянето на всяко  парче от пъзела от Игор Гром, към иначе простия сюжет се добавят нови пластове. Накрая Гром и компания  са въвлечени  в много по мрачни тематики. Поредицата има и свой spin off, който  е по- скоро продължение, тъй като действието  се развива точно лед приклюването на историята в „Майор Гром” и се казва „Игор Гром”. Не започвайте с него обаче, ще ви издаде много.

-Бесобой(DemonSlayer)-Данила Убиецът на демони е мрачен отмъстител, който убива твари и злодеи чрез силата на живите си  татуировки, направени от кръвта на Сатаната. Заедно със своя партньор демончето Снийк, Данила намира и унищожава демони опитвайки се да предодврати инвазия от Ада.

-Exlibrium- това е и името на магически печат, който помага на мистериозен орден от магьосници да пазят границата между реалния свят и светът на измислиците. Години наред членовете на ордена успешно са пречили на същества от книги и картини да преминават в нашия свят. Но понякога те се провалят и създанията успешно прескачат в нашия свят…И така Орденът привлича нов член- нърд студентката Лилия Романова. Как ли ще помогне тя?

-Инок( Friar)-или нещо като монах, калугер на български. Андрей Радов по прякор Инок произлиза от древна генерация и е наследник на могъщ артефакт- кръст обкован с магически кристали. Векове наред зли същества се опитват да се докопат до кръста борейки се с фамилията Радов. Пътувайки през различни  светове, Андрей  се опитва да помогне на всеки човек, когото  срещне.

– Красная Фурия(Red Fury)-Ника Чайкина, най-добрият крадец на света е вербувана от агент Делта в Организацията за Международен Контрол. Организацията е създадена през 40те години на миналия век  с една цел- да предотвратява въоръжени конфликти по света и при това се справя доста добре. Ника, която получава кодовото име  Красная Фурия, започва най-вълнуващото си, но и най-опасно приключение…

-Метеора- това е космическа опера с главен герой Алена „Метеора” Кузнетсова. Тя е легендарен космически конртабандист и стрелец, който рядко пропуска целта, но и трудно владее гнева си. Метеора кръстосва космоса заедно  с екипажа си: новака извънземен с вид  на лъв Пуш и Зиги, който има проблеми с хазарта.  Три много  добре изградени персонажа, които няма да ви оставят да скучаете.

И така приятели, това бе предтавянето на руското издателсво   Bubble Comics и накои от техните комикси. Виждате как с много труд, упорстово и най-вече реклама тези ентуасти сбъдват мечатата си. Посетете страницата им във Фейсбук- имат руска и английска, така че просто  си изберете. Онлайн има доста от заглавията им за четене, така че просто си изберете каквото ви е прозвучало най-интересно и ги потърсете на съответния език. Няма да съжалявате. 😉