Коледно Комикс ревю: Klaus and the Witch of Winter

Коледно Комикс ревю: Klaus and the Witch of Winter

24/12/2019 1 By kiril dimanov

Ето, че отново е Коледа! И какъв по-добър начин  да я посрещне човек от това да попадне на шантав комикс с коледна тематика. Миналата година се запознахме с една отлична комиксова версия на Дядо Коледа- Клаус от едноимения комикс на писателя Грант Морисън и художника Дан Мора издаван от Boom Studios!. Тази Коледа ще спазим започната традиция и ще ви представим следващата част от тази доста различна версия на Добрия Старец.

“Klaus and the Witch of Winter” продължава приключенията на Клаус, но има две основни  разлики: първото приключение бе неговият “origin” ,развиваше в дълбока древност и бе от 6 части. Комиксът, за който  ще си говорим сега вече ни показва Клаус като опитен Дядо Коледа в наши дни и е „one shot”. Това от своя страна малко пречи на историята да се разгърне добре на места, но все пак Морисън успява да поддържа добро темпо, така че нищо да не изглежда прибързано. Светът, който Морисън изгради  в предния комикс от поредицата тук  се развива още, като  едновремено с това авторът успява да ни поднесе уж нормална празнична история и  да я превърне в нещо абсолютно нетрадиционно. Не само това ами и историята успява да ни покаже стандартно послание за празника, но и кратко социално  такова, което си пасва добре на мястото без да изглежда досадно и натикано  в лицата ни. Но нека да видим какво точно се случва с Клаус тук.

Освобождавайки се от дълголетно заточение, Клаус вече е в наши дни и е напълно готов да продължи с коледните си  задължения. За жалост изглежда,че през това време ново зло е надигнало главата си в лицето на The Witch of Winter, която също така е отвлякла и децата от къщата, в която Клаус е влязъл. Следва доста забавен разговор с уплашения и паникьосан до  смърт баща, който не може да повярва, че пред него  стои Дядо Коледа…и че това е “bad ass” Дядо Коледа. По време на разговора им Клаус най-сетне ще разкрие и вечната тайна-как точно успява да раздаде всички подаръци  за една нощ.

Клаус събира всичките си  сили и ум и потегля на мисия за спасението на двете отвлечени  деца и спирането на The Witch of Winter. Но съвсем  скоро той  разбира, че нещата не опират до обикновено отвличане. Вещицата праща на пътя му  всякакви чудовища(повечето познати  от различни митологии), както и стари и нови приятели на Клаус, които  сега работят по неволя за нея. Ако сте фенове както на приказките, така и на митологиите, че и на “Frozen” на Дисни, то  с ръка на съцето мога да кажа, че в “Klaus and the Witch of Winter”ще намерите всичко това в едно и то  само в 48 страници.

Морисън тук използва един от най-големите си таланти като  писател-“worldbuilding” в най-чиста форма, какъвто само  той може да достави на читателите си. Тъй като действието тук прескача в наши  дни на читателят са представени някои части от историята, които  са пропуснати, но и нови неща за този  свят, които тепърва ще се видят. Всичко това кара историята да изглежда огромна по мащаб все едно е част от една по-голяма вселена. И си е така, защото това далеч не е последния комикс от вселената на Клаус, но за тях някоя друга Коледа 😉

Като дуо Морисън и Дан Мора работят ефективно колкото Батман и Робин. За краткото време, с което  разполагат двамата не само че успяват да изградят добре историята, но и персонажите, показвайки ни страхотни нови версии на стари  митове.

Дан Мора подсилва всичко  това с феноменалния си  арт, който  ще ви  отнесе главите все едно шейната на Дядо Коледа е профучала край  вас с 300 километра в час. Клаус е изобразен пращяш от сила, колкото и Супермен, но Мора успява да вкара в образа му и равно количество излъчваща се доброта. Първоначално  Клаус ще ви изглежда като войн от ранга на Конан, но вглеждайки се в лицето му, ще забележите, че това си  е Дядо Коледа- мил, добросърдечен и готов на всичко за да помага. Мора както  винаги  се справя повече от добре с екшън сцените, но тук правят впечатление и по меките детайли, които  той  вкарва в заобикалящата героите среда.  

Какво друго  да ви кажа приятели?  “Klaus and the Witch of Winter” е доста по светла история от предшественика си “Klaus”, увеличавайки фокуса над коледните ценности, но  еднвоременно  с това ще ви забавлява в типичен комикс стил, докато  гледате как Клаус се бори с армии от чудовища и какво ли още не.  Посланието е изтънчено и както  казах  съвсем  на място, така че няма да сбъркате ако тази Коледа решите този комикс да е вашето коледно четиво. А ако сте прописнали предишните ни коледни статии, скокнете тук и тук. Приятно  четене и весели празници, Супер герои!