Комикс Ревю: Gotham by Gaslight

Комикс Ревю: Gotham by Gaslight

31/01/2018 0 By kiril dimanov

Обичате ли Батман? А обичате ли истории от алтернативни вселени или така наречените „Elseworld” истории? И накрая обичате ли мистериозни детективски истории насред Викториaнската ера? Аз да. Ако и при вас е така, то тогава „Gotham By Gaslight” е задължително четиво за вас, дори и да харесвате само едно от гореизброените неща.  Естествено може и само  да гледате анимационнта адаптация на произведението, но ще се лишите от едно чудесно комикс изживяване.

“Gotham by Gaslight” е първата “Elseworld” история, писана от Брайън Аугустин и рисувана от създателя на Хелбой, гениалния Майк Мигнола. Действието се развива по време на подобие на Викториaнската епоха, където Батман трябва да намери и залови легендарния убиец Джак Изкормвача! По-късно историята се сдобива и с продължение, писано отново от Аугустин, но този път рисувано от Едуардо Барето. За него няма да говорим сега, тъй като то не е толкова качествено, колкото предшественика си, поне според мен.

“Gotham by Gaslight” идва право от 80те, един доста силен период на възход за Черния Рицар с произведения като „The Dark Knight Returns”, „ Year One”, “ Death in the Family” и разбира се култовия филм на Тим Бъртън. Тази малка „one shot” история най-нагло се навира между тях и така дава начало на един съвсем нов жанр, а имено  “Elseworld”– истории, които се развиват в алтернативни вселени, времена или каквото там си изберете, позволявайки на писатели и художници да развихрят въображението и да се откъснат от ставащата понякога скучна и стерилна обща вселена.  Не, че преди това не е имало истории от типа на „Какво би станало, ако Брус Уейн  загуби богатството си” или „ Какво би станало, ако  Дик Грейсън е Батман”, но тук Брайън  Аугустин за пръв път насочва всичко в нова посока и поставя Батман в различна ера… и го изправя пред зловещия Джак Изкормвача! Каква по-добра рецепта за запомняща се история?

Е, разбира се въпреки промените това си е Батман история, което значи, че още в началото ще видите нещо познато – смъртта на родителите му. Днес  тази сцена може да изглежда изтъркана и до болка позната, но не и по времето, когато комиксът е писан. Плюс това, тук ще я видите в различна ера и причината и последствията ще са различни. След това обаче Аугустин бързо ни пренася обратно, години по-късно, в Готъм, където Брус Уейн тъкмо се завръща от дълго пътуване в Европа (чудя се какво ли е правил, хаха) и дори среща стар приятел на баща си. Завърнал се в родния си град и дом, Брус надява маската и наметалото и започва борбата срещу престъпната паплач. Има само един злодей, който някак си е крачка пред него, и това е Джак Изкормвача. Имайте предвид, че тъй като  “Gotham by Gaslight” е била замислена като една завършена история, а не като продължителна поредица, е доста стегната и бързоразвиваща се история. За едни това може да е минус, за други – плюс. Аз лично никога не съм имал проблем с това, защото винаги съм бил наясно, че е алтернативна история и съм я чел като такава.

По време на приключението ще видите познати неща и лица – комисар Гордън и Алфред са тук, Аркам също, но това е всичко. Има лек намек за нещо като “origin” на тукашната версия на Джокера, но това е по-скоро намигване към феновете, което обаче е чудесно направено и колкото и пъти да чета комикса винаги се усмихвам леко от удоволствие. До колкото видях в анимационната адаптация има други Бат персонажи, като Селина Кайл, Харви Дент и Пойзън Айви, но в комикса не е така.  Идеята му е хем да предложи комикс за Батман, хем той да е различен от всичко, което читателят е хващал  в ръцете си до този момент. И честно казано, получава се повече от добре, никой от перснажите няма да ви липсва, докато четете как Батман и Изкормвача се надлъгват. На Брус дори ще му се наложи да доказва невиността си, тъй като убиецът набеждава него за действията си. И след като на всички ни е ясно, че Брус не е виновен, мистерията става още по-интересна.  Тук обаче достигаме и до слабото място на иначе чудесния комикс. Точно защото харесвам историята толкова много, трябва да го спомена, нищо не е съвършено все пак. И така, ахилесовата пета на историята е, че според мен за читателя е доста лесно  да разкрие кой е Джак Изкормвача още съвсем в началото на историята. Не е необходимо човек  да е особено голям детектив или  да е прочел/изгледал всичко с Шерлок Холмс… или Скуби-Ду,  а просто да чете внимателно и  да разглежда още по-внимателно. Чисто и просто изборът между заподозрените не е никак голям. Това в никакъв случай не отнема нито една от стойностите на комикса, а напротив – дори да сте сигурни кой е убиецът, пак ще трябва да разберете мотивацията му. Така че Брайън Аугустин пак си е свършил добре работата и е написал запленяваща история. Както вече казах, Аугустин предлага една стегната история, която не се размотава и влачи излишно, а всички ключови елементи, необходими за чудесна Батман история са на лице. Най-доброто е, че докато четете комикса ще усещате Батман като Батман – въпреки различния похват за историята, Аугустин познава Брус като персонаж и го превръща в нещо, което  не е.

Няма как да не се спомене и прекрасния арт на Майк Мигнола, който на времето  изгрява имено с този комикс, години преди да създаде Хелбой. По това време Батман е бил рисуван от титани като Джим Апаро, Франк Милър и Дейвид Мазучели и изневиделица пристига Мигнола, за да ни даде още запомняща се версия на Батман. Но артът му в тази история не се отнася само за Батман, о, не! Самият Готъм, всичко около и в него, имението Уейн, че даже и Аркам изглеждат феноменално и пасващи на ерата, в която се развива действието. Мигнола определено знае как да ни остави без дъх и да задържи вниманието ни върху страниците.

Какво повече да ви кажа? Батман действа много добре в подобни  “Elseworld” експерименти и особено във Викторианската ера. А благодарение на “Gotham by Gaslight” по-късно получаваме и всички останали подобни истории като например „Superman: Red Son” и още много други. “Gotham by Gaslight” заема своето подобаващо място  в историята, така че не се коелбайте, ако  все още не сте го чели. Няма да съжалявате. А сега е време да изгледам и анимационната адаптация, така че ще се видим и в нейното  ревю. До скоро! 😉