Halloween Special: Шоу на ужаса(Creepshow)

Halloween Special: Шоу на ужаса(Creepshow)

30/10/2018 1 By kiril dimanov

Ето, че отново е Хелоуин-денят, в който непрофесионалните косплеъри могат да се изявят, че и да спечелят някой и  друг бонбон или шоколад. 😀 Не бях планирал да има нещо специално този път, но не щеш ли както преди няколко дни  спокойно си разглеждах TPB-та на английски в книжарниците, погледът ми се плъзна случайно към доста оскъдният(но бавно разрастващ се) рафт за комикси на български и там видях „Шоу на ужаса” от Стивън Кинг. Е, Съдбата си знае работата, така че си казах „Ок, това ще е за Хелоуин, няма как”.И ето ни тук.

 „Шоу на ужаса”(Creepshow) е комикс издаден през 1983та, написан от Стивън Кинг и е базиран по филма от 1982ра, носещ същото име. От своя страна, филма също е по сценарий на Кралят на Ужаса ,като това бележи и дебютът му като сценарсит. Не бива да пропускам и факта, че филмът е режисиран от друга легенда на ужасите- Джордж Ромеро, бащата на филмовите зомбита. Всичко това си е печеливша формула за всеки фен на ужасите, а ако сте и ценител на комиксите, направо няма какво да се чудите. Изданието пристига при нас на родния ни  език от издателство „Изток-Запад”, които заслужават похвала за смелото и нестандартно  решение.

И така,  ако сте гледали филма, тук няма да видите нещо по-различно, адаптацията си го следва доста плътно, но пък  има и няколко добавени  сцени, които поради  ниския бюджет на филма, а и ранните спец ефекти по това време не биха могли  да бъдат добре(или въобще) възпроизведени на лента. На страниците на комикс ,обаче си падат точно на място.  Както филма, така и комиксът представляват антолгия от пет изправящи косата и водещи до нощно напикаване истории(добре де, някои просто ще ви накарат да се смеете, но това е част от идеята им), като  две от тях  са базирани на ранни кратки разкази от Кинг, а останалите три ги е написал специално  за филма, респективно комикса.  Нека да погледнем историите накратко, без да ви пускам спойлери:

„Денят на бащата” – първата от трите оригинални истории, написани от Кинг за филма. Тя ни разказва за Нейтън Грантам, баща придобил семейното си богатсво чрез фалшификации, рекет, измами и какво ли още не, който е убит от дъщеря си Беделия точно на Денят на бащата. Беделия е доста нестабилна, поради постоянния емоционален тормоз от страна на Нейтън. Е, той самият обаче излиза от гроба и си иска тортата по случай празника, която така и не е получил…и не само това.

Следва „Самотната смърт на Джорди Верил”, базирана на кратък разказ на Кинг на име „Weeds”. Джорди е глуповат фермер, който намира метеорит и смята, че ще изкара пари от него  за да си плати заема от банката.Метеоритът е горещ и Джорди го полива с вода за да може да го докосне. Така обаче метеоритът се отваря и от него излиза светеща синя субстанция, която полепва по кожата на Джорди, като  в резултат от всичко това по тялото му започва да расте подобен на растение организъм. И спирам до тук. Любопитен  факт: във филма, ролата на Джорди  е изиграна от самия Стивън Кинг и то доста добре, смея да твърдя.

„Сандъкът” ни разказва за Майк, чистач в колеж, който намира дървен товарен  сандък, скрит под стълбището на колежа. Майк и колежанския професор Декстър Стенли решават да отворят сандъка, но  това което излиза от там не е никак приятно. Тази история също  е базирана по разказ на Кинг със същото име.

„Нещо, което да те поддържа жив” ще ви срещне с Ричард Викърс, богат и жесток психопат, който решава да накаже невярната си жена и любовника и. За целта, Ричард ги примамва един по един в плажната си къща, след което с насочен пистолет ги кара да се заровят в пясъка до врата и близо  до бреговата линия, като  след време приливът ще ги залее и удави. Ричард дори поставя камери  за да може да гледа как това ще се случи. Сметките му излизат криви, след като съпругата и любовникът и  се завръщат от отвъдното с желание за мъст.

„Те пъплят по теб” – от сега ви казвам, ако ви е страх или гнус от хлебарки, тази история не е за вас.  Тук ще се срещнем  с Ъпсън Прат, безмилостен  бизнесмен, който обаче има страх към  всякакви бактерии, насекоми и нечистотии до такава степен, че живее в херметически затворения си  апартамент, контролиран от видео камери и електрически ключалки.  Всичко това обаче няма да му помогне, когато апартаментът му се превръща в сборище на хлебарки(как, ще си  разберете в комикса). Историята не е страшна, но си е гнусна.

Това са историите в антологията, написани майсторкси от Кинг, а за картините и образите, които ще ви се забият в съзнанието докато  разглеждате комикса се е погрижил Бърни Райтсън. Корицата пък  е дело на Джак Кеймън. Самите истории, както и артът им отдават чест на хорър комиксите от 50те години, като споделят типичния стил за онова време. В резултат на това, целият комикс е повече от красив(въпреки ужасиите вътре), а цветовете на Райтсън направо си изскачат от страницата.  Наистина е чудесно, че на българския пазар се е появило нещо подобно, радост за феновете на хоръра и комиксите.

Това четиво е моето предложение за празника, бягайте до  близката книжарница, а след като го прочетете, пускайте и  филма и си набавете Хелоуинско настроение. В случай, че не ви стига ей тук  ви оставям и миналогодишната статия за празника,  в която ще намерите още няколко предложения.  Чао и приятно събиране на бонбони  😉