Гост-писател: Ангел „Kauncho“Катранджиев: Ревю Extraction

Гост-писател: Ангел „Kauncho“Катранджиев: Ревю Extraction

15/05/2020 0 By kiril dimanov

Здравейте, Супер герои! Ето, че отново наш гост-писател е Ангел „Kauncho“ Катранджиев, който ви поднася това чудесно ревю на филма „Extraction“. Целият ни екип му благодари много, а на вас пожелаваме приятно четене!

Сигурно се чудите защо ще обсъждаме този филм в този сайт. Когато се реших да изгледам филма, реших също така да се запозная малко повече със сюжета. И така за моя най-голяма изненада, предполагам и за ваша също, се оказа, че филмът е базиран по комикс. Комиксът от своя страна се казва Ciudad. Забравих да уточня, че това е по-точно графична новела. Изненадите, обаче, не спират дотук. В резултат на търсенето ми и любопитството ми, разбрах, че и братята Русо са работили по комикса. Да, същите, познати ни като режисьори на може би най-добрите филми от MCU. Те са измислили сюжета на комикса, заедно с Анд Паркс, а Фернандо Леон Гонзалез е отговарял за рисунките. Графичната новела, за която говорим, е черно-бяла, а историята й е съвсем проста-наемник на име Тайлър Рейк спасява отвлеченото дете на наркобос. Сюжетът на комикса е бил история за екшън филм, който братята Русо не са могли да осъществят през 2014 година, когато и всъщност излиза новелата. Дотук спирам да говоря за комикса, ако искате и ревю на него, може да кажете в коментарите.

Ще се постарая да няма спойлери за филма. Единственото, което ще си позволя да кажа, са две разл ики между комикса и филма. Първо, в новелата действието се развива в парагвайския град Сиудад дел Есте, докато във филма локацията е столицата на Бангладеш- Дака. Тази промяна идва от желанието на сценаристите филмът да е по-реалистичен. Според данни от 2017 година Дака е един от десетте най-опасни градове в света. Първоначалните идеи са били филмът да носи заглавието „Дака“. Второ, в комикса Тайлър спасява 18-годишно момиче, а във филма целта е 14-годишно момче. Сега вече се насочваме към филма.

В тази продукция на Netflix, Крис Хемсуърт,който е и продуцент на филма, се превъплъщава в наемника Тайлър Рейк, чиято задача е да спаси 14-годишния син на наркобос- Ови Махаджан, който е бил отвлечен. Както почти във всеки филм, първоначалният план се обърква и главните герои трябва да намерят начин да се измъкнат невредими.

Лично на мен атмосферата в началото на филма ми напомня на „Рамбо:Последна кръв“. Личи си, че сценаристите искат да представят тази история реалистично. Интересен факт е, че историята на филма е написана от Анд Паркс и от Антъни и Джо Русо. Сценарият пък е направен само от Джо Русо. Въпреки реалистичния вид, не липсват и сцени от противоположното. Имаше 2-3 момента, които много ми приличаха на взети от играта GTA. По отношение на диалога, имаше моменти, които наподобяваха диалози от предишните филми на братята Русо. Същото важи и за някои сцени. Съвсем малко сцени. Специално на мен тези моменти ми харесаха. Хуморът във филма липсва, но това е нормално при положение, че се иска да се запази духа на комикса. Спомням си само една сцена, в която главните герои леко се засмяха. Друго, което е важно да се отбележи, е бруталността във филма. Тя също се дължи на факта, че сценаристите искат да останат верни на комикса. Краят на филма, за мен, малко наподобяваше края на „Черният Рицар:Възраждане“.

Приятно е да видим Крис Хемсуърт в роля, различна от тази на Тор. Отново виждаме австралийският титан в обичайната му форма. Образът му в този филм съвсем малко наподобяваше героя му от „12 Силни“. Въпреки бруталността, която Хемсуърт излъчва в „Extraction“, той придава на персонажа си доста човешки облик. В ролята на Оги влиза Рудракш Джайслал (съжалявам, ако не е правилно написано). Той също се представя отлично в ролята си, а е само на 16 години. Във филма, макар и за малко, се появява Дейвид Харбър (Red Guardian от Черната Вдовица). Дори за малкото му минути, той също се справя на ниво. Чрез неговия образ, героят на Крис Хемсуърт демонстрира героизма си, както и че се разбира причината да завърши мисията.
Трябва да кажем и няколко думи за режисьора. Неговото име е Сам Харгрейв. Нормално е името да ви звучи непознато, тъй като той прави дебюта си в този филм. Преди да започне да режисира, той е координирал каскадите в някои от MCU филмите на братята Русо. Казвам това, защото в „Extraction“ си личи, че си разбира от работата. Лично аз съм впечатлен от оригиналната и иновативна визия на филма. Екшън сцените са доста добри, на мен ми доставяха истинско удоволствие.

Признавам си, че историята не е най-оригиналната.Виждали сме я в много други филми. Но това, което я прави значима е начина, по който е поднесена. Extraction е история за вината, изкуплението и героизма. Значимо е да се отбележи, филмът беше в стила на старите екшъни от 80-те. Не изглеждаше да липсват сцени, нито пък да има ненужни. За мен всичко си беше на мястото. С продължителност от 1 час и 43 минути без надписите, филмът нямаше моменти, с които да те отегчи. Няма сцени по време на или след надписите. За мен това е една много добра адаптация на комикс.
Оценка: 8.5/10
Надявам се ревюто да ви е харесало и да съм подбудил интереса ви към филма. Ако сте го гледали, споделете какво мислите в коментарите. Пожелавам ви да сте здрави и щастливи. До нови срещи, супер герои!