Месец на каквото си поискаме: Позабравени анимации

Месец на каквото си поискаме: Позабравени анимации

25/04/2020 1 By kiril dimanov

Кои са анимационните сериали със супер герои, които помните най-ярко? Без съмнение, всеки на когото  зададете този въпрос ще ви отговори  със заглавия като “Batman The Animated Series”, “Superman The Animated Series”, “X-Men”, “Spider-Man The Animated Series”, “Justice League”, “Batman  Beyond” и още няколко. И напълно  заслужено-тези анимации бяха подходящи както  за деца, така и за вързастни и много от нас си ги гледат честотно и до днес. Всичко в тях  е изпипано, от арта, до начинът по, който се разказват историите.  С други думи летвата бе качена от тях доста и много малко други анимации успяха(или успяват) да я достигнат, пък  за прескачане вече си е направо фантазия.

И докато на времето  тези супер геройски анимации мачкаха наред, други  останаха забравени, някои от които  заслужено, други не, но  просто качеството им не можеше  да се сравни с гореспоменатите титани. Този път в Месец на каквото си поискаме ще обърнем внимание на някои супер геройски анимационни  сериали, които макар и не толкова добри все пак заслужават да си  ги спомним или поне да им бъде хвърлен един поглед. Да, някои от тях  са си доста „cheesy”, други  са типичен  представител на 90те, но  пък  в това им е чара, според мен. Още повече, че правеха опит да отворят вратата на популярноста и за други герои и комикс издателства.

И така пригответе се за шантаво анимационно пътешествие! Започваме!

 Defenders of the Earth– годината е 1986та, а супер геройските анимации по това време(и преди него) са меко  казано незадоволителни по днешните стандарти. Обаче пък тази  тук се сеща  да направи нещо, което MCU прави  днес и  са смятани  за новатори- обединява няколко известни(повече или по-малко) герои, никога не са работили  заедно преди  в екип, но пък са от една вселена. Всъщност съответните герои са предшественици на известните днес комикс герои, защото  се появяват много преди тях. Става въпрос за Флаш Гордън, Фантома, Магьосника Мандрейк и неговия бодигард и асистент Лотар.

 И  четиримата произхождат от комикс стрипове издания на King Features Syndicate от 30те години, като  тогава придобиват доста голяма популярност, особено Флаш Гордън, който по-късно се сдобива с пълнометражна анимация, анимационни сериали, филмът със Сам Джоунс и един кофти сериал. Фантомът пък  реално е първия супер герой, защото макар да не притежава супер сили, той първи  се появява с типичните дрехи за супер героите  днес-прилепнал костюм и маска с очи без зеници.В анимацията обаче той има супер сили-след като изрича нещо като  заклинание, той получава десетократна сила на съответно животно. Мандрейк пък е магьосник и илюзионист, усвоил хипнозата до  съвършенство, като така може да накара всеки  да сметне за напълно истински всички илюзии, които  създава, а и владее и  други магически номера. А Лотар притежава свръхчовешка физическа сила, с която може да засрами Херкулес и да накара Супермен да повдигне учудено вежда.

В „Defenders of the Earth” четиримата герои трябва да се обединят за да спрат нашествието на извънземния император Минг, смъртният враг на Флаш Гордън.Причината Минг да атакува Земята, че че е изхабил ресурсите на своята планета, Монго. До тук добре. Досадната част в анимацията обаче е, че към тях  се присеидиняват и  техните деца-тийнеджъри, защото нали  трябва да се привлече и тази  възрастова група. На мен това дори като дете ми беше досадно. Както и  да е, ето ги и тях- Рик Гордън, синът на Флаш, Ел Джей, синът на Лотар,  Джеда, дъщерята на Фантома и Кшин, сирак осиновен от Мандрейк.Че даже и  Минг има син, Ако успете да не им обръщате внимание, сериалчето е доста добро, oсобено ако харесвате и „Трансформърс” от 80те. Създателите на „Defenders of the Earth” дори не са се уплашили да включат и смърт- Дейл, съпругата на Флаш и майка на Рик загива в първия епизод, което днес няма да видите в анимационен сериал.

Завършвам с този сериал, като само ще спомена, че той  е правен от Marvel Production Ltd. ,която бе тогавашното анимационно и филмово студио на Марвел. Техни са и анимации като “Spider-Man and his Amazing Friends”, “My little Pony: The Movie”, “G.I. Joe” ,“Transformers The Movie”,  както и оригиналния анимационен сериал и още много  други. Все какво по-хубаво от това да видите четирима герои да се борят с обединени сили срещу общ враг? 🙂

Ultraforce– това тук си  е чист продукт на мисленето „Тая анимация за Х-Мен направи тон пари, искаме и  ние!”. Но първо нека да видим кои точно са Ultraforce. Те идват от странцитие на бившите Maibu Comics, които през 90те създават своята така наречена Ultraverse. Иначе казано, нашият свят, но  населен от хора внезапно надарени  със сили след нещо като космически инцидент, без да навлизам в особени подробности. И разбира се, едни използват силите си  за добро, други не. Тези индивиди са наречени от обществото “Ultras”, а същото  това обещество не знае какво  да смята за тях. Ако ви звучи малко като комиксите за Х-Мен, прави сте, но иначе самите истории не са лоши…за стандарт на 90те,де.

И така, този екип наречен Ultraforce се състои от герои събрани  заедно  за да ползват силите си  за добро, като  всеки от тях е имал отделни комикси преди  това. Повечето от тях ще ви изглеждат като „rip off” персонажи, особено Прайм, който е 13 годишен, който може да се првеърне в мускулест мъжага със супер сили, подобни на Супермен…мда. Maibu Comics по-късно са купени от Марвел, но преди това успяват да бутнат тази анимация от един сезон по екраните, в опит да повторят успеха, който анимационият сериал за Х-Мен жъне по това време. Дори интрото им е почти  същото.

Това, което  се губи  във формулата е, че макар анимацията да е на ниво като  арт и  стил, историите и някои от персонажите са доста плоски и дори по това време никому не известни.Всеки епизод е сам  за себе си,което не винаги  е лошо, но точно заради  това героите не могат да бъдат показани  в пълния им бласък. А и Х-Мен вдига летвата доста, така че само  с опит за имитация няма ка да стане. Въпреки това, Ultraforce заслужава поне малко внимание, точно  защото  се опитва да хвъри светлина върху непознати  герои, което прави 13те епизода поне малко интересни. Ако обичате такива типични продукти на 90те, ще си  изкарате забавно. Така, де един от членовете на екипа се казва Ghoul и си  е немъртъв, който ръси майтапи и крайництие му постоянно биват късани от лошите. Става за запълване на времето, а и може да ви накара да посегнете към комиксите Ultraforce или за някои от отделните членове на екипа. Малко  разнообразие от  DC и Марвел е полезно.

Wild C.A.T.S– и говорейки  за разнообрази, ето още нещо, което идва от друга комикс компания, но което пак  се опитваше да капитализира от успеха на Х-Мен. Както може би добре знаете, комиксите за Х-Мен достигат апогея си и най-високите си продажби, когато художника Джим Лий поема арта им, края на 80те, началото на 90те. Негови  са дизайните на повечето от емблематичните костюми за мутантите, които са използвани за анимациония сериал. И за това, когато през 90те Лий напуска Марвел и се превръща в един от ко-създателите на Имидж Комикс, новата компания решава, че ще имат нужда от свой екип герои. И така Джим Лий създава Wild C.A.T.S(Covert Action Teams)-герои, които са борят да спрат вековна извънземна война.

Двете воюващи раси са добрите Kherubim, които изглеждат точно като  хора, но  са почти безсмъсртни, имат супер сили и умения и поради пътуването  си  до  Земята населяват планетата с доста смесици между своята раса и земляните…хм. Daemonites, които  го играят лошите, естествено хич не приличат на хора и имат сили от типа на контрол над ума и обсебване на чуждо тяло. За да бъдат спряни от завлядавянето на Земята е събран екип от извънземни и земни герои, като някои от тях са и хибриди.

Комиксите не са нещо особено, но пък артът на Джим Лий както  винаги  е феноменален, което подслажда доста иначе плоските истории. А  като  дизайн не случайно някои от тях да напомнят членове на Х-Мен. Сега обаче да се върнем към анимацията.

Тя също издържа само  един  сезон от 13 епизода, опитвайки да се доближи до успеха на анимацията за Х-Мен, но тук поне се получава идея по-добре от Ultraforce. Историите отново са епизод за епизод, но пък  в самите персонажи има нещо по привличащо, може би  защото напомнят на Х-Мен, но и някак  си  за тях  се разбира повече, дори без човек  да е чел комиксите. Арътът на анимацията е на ниво, но пък  не и колкото този на Джим Лий, а не е извинение, че стилът му не може да бъде съвсем пренесен на екран- в Х- Мен почти го направиха. И  все пак ако искате да видите още един разнообразен опит за супер геройска анимация от това време, Wild C.A.T.S ще ви донесе забавни  часове.

The Savage Dragon– оставаме в 90те с този анимационен сериал от 26 епизода, адаптация на едноимения комикс на Ерик Ларсън. На Savage Dragon бяхме посветили цяла статия, по време на нашия „Не Марвел и DC месец”, така че можете много бързо  да си припомните или да се запознаете на ново с шантавия герой на Ларсън. Иначе накратко: историята на Savage Dragon започва след като е открит насред горящо поле от лейтенанта от Чикагската полиция Франк Дарлинг. Dragon не помни нито кой е, нито  защо изглежда по този начин и има силите си, нито как се е озовал насред огненото поле, но пък помни всички актуални  знания, факти и  детайли за света, в който живеем. Тъй като по това време полицията в Чикаго води повече от неравна битка с престъпна групировка на име Vicious Circle, чийто членове са така неречените “super freaks”( това е термина, с който хората със супер сили се наричат в света на Ларсен), на лейтенант Дарлинг му хрумва рискована идея. Той предлага на Dragon(който получава това прозвище заради  зелената си кожа и перката на главата и тъй като не помни истинското  си име) да се присъедини към полицията и да им помогне в битката с Vicious Circle и техния мистериозен и могъщ водач Overlord.

Анимационният сериал проследява тази  част от живота на Dragon, която и според мен е най-интересна, защото си  е супер идея полицията да разполага със свой  собствен супер герой. Комиксът обаче има една основна разлика- аудиторията, за която  е предназначен не е детска или дори ранно-тийнейджърска. Там си има доста насилие, сексуални  сцени и цветисти изрази, защото  такава си е и идеята на Ларсън. Анимационният сериал няма как да покаже тези неща и съответно  е доста по кастрирана версия и по подходяща за деца. Въпреки всичко, самият Dragon като  персонажи и характер си  е доста като  в комиксите, както и някои от останалите персонажи, които  се появяват на екрана. Това е доста голям плюс, иначе отново получавате епизодични сюжети и нищо друго от богатия свят на Ерик Ларсън и Savage Dragon. Повече ви препоръчвам комиксите, но както и предните анимации, така и  тази ще ви задоволи ако я приемете като  това, което  е –продукт на времето си.

The Maxx– с напредването на статията, качваме качестовото на разглежданите анимации. The Maxx е една от онези  анимации, които минават много ниско под радара, особено ако човек е бил по малък по това време, тъй като изобщо не за деца, да не говорим ,че и комикса  не е особено известен по нашите ширини, поне в началото. Комиксът The Maxx е от 1993та и първоначално е издаден от Image Comics, после е събран в TBP oт Wildstrom(собственост на DC), а IDW го преиздават през 2013та. Анимационният сериал е произведен и излъчен от MTV през 1995та(когато тая телевизия все още беше готина).

Тук ще видите главният герой The Maxx, който живее както  в нашия истински свят, така и в алтернативна реалност на име The Outback. В нашия свят Maxx е бедняк и бездомник живеещ по кашоните, но когато е в The Outback той е супер героят The Maxx, могъщият защитник на The Jungle Queen. Тя пък също си има алтер его в нашия свят- Джули Уинтърс, социален работник и често измъква бездомника от затвора.

Анимацията адаптира доста добре основната история, но тъй като не продължава повече от 13 епизода, не успява да навлезе по дълбоко към произхода на героите, тъй като  това се разкрива по- късно в комиксите. Както комикса, така и тази анимация имат доста мрачни и смущаващи моменти(нека няма деца около вас). Стилът на анимацията пък на моменти  се сменя- от доста детайлна до много опростена и стилизирана, което може да ви подразни или да ви идва освежаващо, зависи от вас. Но пък историите са достатъно интересни, че да ви задържат пред екрана,дори и смяната на стила да не ви  се нрави. Дайте и шанс, на комикса също.

Statick Shock– страхотен анимационен сериал от 2000та, който докосва по ненасилствен начин теми, актуални дори 20 години по-късно. Statick Shock  оригинално е герой на Milestone Media, чийто комикси са разспротранявани от DC. Statick е създаден от Денис Коуан и покойният Дуейн Макдъфи, които също така работят и по историите от анимационият сериал, което го прави толкова добър. Зад маската на Statick се крие Върджил Хоукинс, тийнеджър, който напомня Питър Паркър в голяма част от ежедневието и всичките проблеми. Майката на Върджил загива заради враждуващите банди  в квартала, оставайки него и сестра му на грижите на баща им. Животът му отново  се преобръща ,когато след експлозия на екпериментален газ в лаборатория Върджил се сдобива със супер сили в следствие на вдишването му. Не само той го вдишва обаче и, разбира се някои от другите жертви започват да ползват силите си за зли цели. С новите си електромагнетични  сили, Върджил надява маска и костюм и започва да се бори  за справедливост в квартала си(и не само).

Проблемите се усложняат тъй като  бащата на Върджил е шеф на обществен  център и изобщо не одобрява действията на т.нар. Babg Babies( така се наричат жертвите на газа), независимо дали  добри или лоши…а повечето от тях  са лоши, Statick е сред изключенията.

Анимацията не се свени  да докосне теми като войните между квартални банди и насилието, което произлиза от тях, което внася и хубава нотка на реализъм в иначе супер геройско шоу. Разбира се, има и епизоди посветени на расизмът, но направени с много вкус и ненатрапващ начин, както се правеше преди. Днешен Холивуд може много да се научи от тази анимация по темата. Историите са страхотни и майсторски написани, като  в течение на всичките 52 епизода, персонажите търпят развитие. Има дори епизоди, в които Върджил се среща с Батман и Робин и Лигата на Справедливоста, които са си техните версии от анимационните сериали на DC.

The Tick- през 1994та, редом с анимационните титани на Fox Kids Х-Мен и Спайдърмен, се появява и  анимационният сериал за The Tick, пак по същата телевизия. Свръх силен, неуязвим,  с рефлекси като олимпийска котка и изключително развито чувство за справедливост! Това е The Tick! Характерен с множеството си монолози и вдъхновителни речи, които звучат колкото абсурдни, толкова и смислени, той води борба срещу някои от най-шантавите злодеи, които тормозят The City (Градът), мястото, което Tick защитава! Нищо друго не се знае за него – откъде има силите си, какво е истинското му име и т.н.

 Според комикса той е освидетелстван луд, който още в първи брой бяга от лудницата, защото му е скучно, и отива в Града, за да го пази. Но дори това е малко информация – все пак, докато е е в лудницата също носи прилепналия си син костюм на кърлеж. А дали е бил герой и преди това? Кой знае. Една от малкото разлики с комикса там е, че вместо избягал от лудницата, The Tick преминава през ежегодно изпитание за герои, чиято комисия го праща да защитава Града!  Важното е, че светът на Tick ще ви извади и от най-кофти настроението, в което може да попаднете! Там ще срещнете още много пародийни образи като например American Maid – супер героиня, пародираща Капитан Америка и Wonder Woman. Облечена като камериерка, тя мята своите обувки по злодеите вместо щит! И естесвено и любимият ми герой – Die Fleredmaus (от немски език: Прилепът), очевидна пародия на Батман! Но това е едва малка часто от всички прекрасни  пародии, които ви очакват в света на The Tick!

Не мога да не спомена и Артър – верният помощник на Tick! Той е обикновен счетоводител, намира летящ костюм  на молец и решава, че трябва да го ползва за добро. Артър е здравият разум в дуото – но дори той се чувства вдъхновен от ентусиазма и решителността на големия, син кърлеж!

Синият симпатяга се е появявал и в два телевизионни сериала, като последният бе произведен от Амазон и има два доста добри сезона, но остана някак незабелязан покрай цялата фурия от „сериозни” супер геройски сериали. Но дайте му шанс, особено ако  сте били фенове на анимацията.

Phantom 2040–  този анимационен сериал е от 1994та до 1996та, като разказва историята на 24ят поред Фантом- герой, чиято  титла се предава от баща на син. Оригинално първият Фантом е Кит Уокър и е създаден от Лий Фалк през далечната 1939та година, когото видяхме в “Defenders of the Earth.

В анимационият сериал действието ни пренася в бъдещето през 2040та година, когато  екологичният баланс на Земята е почти сринат. Богатите продължавата да просперират, търговията с недвижими имоти  върви като никога,  а останалите хора са принудени  да се борят за оцеляването си, точно като и самата планета. Ню Йорк вече се казва Метропия, а могъщата корпорация  Maximum Inc. държи почти  целият град в ръцете си и няма да се спре до там.

На младият колежанин Кит Уокър Джуниър се пада тежката задача да поеме родствената титла на героят известен като  Фантома и да се бори за справедливостта и подобряването на Метропия. Титлата се предава още от 16ти век, както споменах от баща на син, като така се поддържа вярването, че Фантомът всъщност е безсмъртно създание. Младият Кит е доста несигурен и неопитен, но доста бързо успява да намери смелост и да влезе в кожата на героя като загиналия му преди него баща.

Анимационият сериал има не само добре развиваща се история с всеки епизод, но и добре изградени главни и поддържащи персонажи. Сред гласовете на персонажите пък  ще чуете и любимите ни Макр Хамил и Рон Пърлман. Артът пък  е дело на Питър Чунг, известен със своят анимационен сериал „Еон Флукс”, така че ако сте фен  на арта му това е още един плюс.

Phantom 2040 никак  не е за подминаване основно  заради интелегентно изградения сюжет, развитие на персонажите и съвсем изтънчено понасяне на теми като цената на индижидуалността, свободата и човечеството. Определено си заслужава гледането.

Е, Супер герои надявам се статията ви  е донесла хубави спомени или пък ви е предложила нещо ново, което  да пробвате да гледате вкъщи по време на извънредното положение. Пишете кои от тези анимации са си допаднали и до  следващия път! 😀